Q&A, ätstörning

Hej! För några dagar sedan gjorde jag en tävling och den gick ut på att ställa frågor till mig. Så jag tänkte göra två Q&A, en som handlar om min ätstörning och den andra som handlar om allmänna frågor om mig. Så hoppas ni tycker om detta inlägg! Vad väntar vi på, vi sätter igång direkt:

Hur länge har du haft en ätstörning?

Det är svårt att säga hur länge jag har haft en ätstörning, för jag vet inte exakt hur länge sen jag fick dumma tankar kring mat. Om någon skulle fråga mig skulle jag svara i 6an. För då gick jag på min första diet och efter det hade jag en dålig syn på mat. Jag hade inte anorexia men jag hade en ätstörning, fick dock ingen hjälp och till slut övergick det till en allvarlig ätstörning, anorexin.
Men för ca 1,5-2 år sedan fick jag diagnosen ätstörning UNS och efter lite mindre en 1 år uppfyllde jag alla kriterier för anorexia. När jag blev inlagd på sjukhus!

Vad tror du har kunnat hjälpa ungdomar med att behandla sin ätstörning?

Jag tror att det behövs många saker för att kunna behandla människor för ätstörning. Det viktigaste är att man inser själv att man är sjuk och vill bli frisk fast det kommer vara en kämpig väg. För att man ska han synen för att förstå att man är sjuk så funkade det bäst för mig att gå i familjeterapi och egen terapi. Då man tillsammans försöker förstå varför man blev sjuk samt gräver tillbaks till gamla minnen som varit jobbiga.

Sen har jag fått gått till sjukgymnast som har hjälpt mig väldigt mycket. Att testa olika tekniker för att klara sig i jobbiga situationer som tex matsituationer, prov tillfällen eller när man fått en ångestattack. Sen brukar jag och min sjukgymnast arbete med kännedom tror jag det heter, när man försöker hitta tillbaks till sin kropp.

Sen har mina närstående hjälpt mig väldigt mycket och det är bland det absolut viktigaste, att ha någon som hjälper och tröstar en i jobbiga situationer. Jag har även varit inlagd på sjukhus och fått hjälp med måltidsträning. Jag skulle säga att det funkar säkert för jättemånga om man har en vilja att bli frisk. I den tiden jag fick hjälp med det, ville jag helt enkelt bli frisk och en vilja att nå resultat. Så det hjälpte mig inte så jättemycket. Fast om jag inte skulle få hjälp med det framförallt när jag var inlagd på sjukhus så är jag säker på att jag skulle gå ner ännu mer i vikt och bli ännu sjukare.

Så det behövs mycket för att man kunna behandla folk med ätstörningar. Vissa behöver annan slags hjälp medan andra blir friska av bara terapi. Så det är olika.

Hur har du själv blivit bemött Inom vården & vad önskar du hade gjorts annorlunda/bättre?
Jag har blivit bemött jättebra genom vården. Jag vet inte riktigt vad jag ska svara som inte har varit bra. Men när jag började på vården så ville jag inte bli frisk och då en period tyckte jag att vården var konstiga att just de behandlade mig, som var frisk trodde jag då. Men i efterhand så tycker jag att jag var helt dum i huvudet som tänkte så. Men det hörde ju till sjukdomen.

När jag var inlagd på sjukhus tyckte jag i efterhand att de kanske skulle vara lite mer hårda i matsituationer. Vissa personal var bättre än andra, men de kunde vara lite hårdare kanske. Men jag vet inte hur skulle reagera då pga att jag var så sjuk, så jag vet inte om det skulle blivit bättre. Men annars har dem varit jätteduktiga inom vården. Så ett stort tack till alla mina behandlare...

Nu ska jag iväg till skolan så ni får se den andra Q&A ikväll. Så glöm inte att titta förbi så ses vi ikväll igen. Kram❤️

Gillar

Kommentarer