Plus på vågen

Vågen visade plus!! Kontrollbehovet...?

Hej mina hjärtan! Igår visade vågen plus. Det framhävde extra många negativa känslor, därmed var gårdagen extra tuff såklart. Men jag kämpade på som vanligt. Jag ser liksom ingen annan utväg. Vill jag bli frisk eller inte? Den frågan skulle säkert vara självklar för många utav er. Men för mig är frågan allt mer oklar. Jag menar "jag har varit sjuk så pass länge att anorexin har blivit min trygga punkt här i livet". Hur kan en ätstörning bli ens trygga punkt här i livet? Det kan man fråga sig och det gör jag också till och från, däremot tror jag på att den trygga punkten handlar om kontroll. Just det, om precis kontrollen. Jag menar anorexin har skapat min personlighet. Om jag eller någon annan skulle förklara mig eller min tvillingsyster Tilde skulle det låta så här "jo, det är hon med anorexin", eller "Tilde är tvillingsystern till tjejen med ätstörningsproblematik".

Om man fått den stämpeln är det extra svårt att bryta den negativa spiralen. Förutom att bli frisk från "helvetet" måste jag även hitta en annan identitet som förknippar mig, som andra kan dra slutsatser till. Jag vet dessutom inte vem jag är utan anorexin. Vem är jag? Ätstörningen har liksom blivit mig. En trygg punkt här i livet. En punkt som skyddar mig mot det eländiga fast att det kan skapa och ge konsekvenser. Men kontrollen finns just där, iallafall där och då. Långsiktigt kanske inte, men på kort sikt skyddar försvarsmekanismen mig "att faktiskt inte äta" för att kontrollera mig bort från det jobbiga. Precis som vilken annan självskadebeteende- form eller beroendeproblematik såsom självskadebeteende, shopaholic, spelmissbruk, sexmissbruk, alkoholproblem till drogmissbruk.

Att bli frisk från en ätstörning handlar därmed inte bara om att börja äta. Utan också att hitta ett annat sätt att kontrollera sin KONTROLL på rent positivt. Det vill säga inget som är farligt för dig. Inte ett destruktivt beteende. Vad kan du eller jag kontrollera om vi bortser från ätstörningsbubblan? Om den frågan bryts leder det till friheten igen...

Kram, Kramis <3

Kram, Kramis <3

Gillar