Mina funderingar & frågeställningar

Kroppsidealen under årens gång!

Under 1920 talet strävade kvinnan efter att vara smal och platt, tills andra världskriget när idealet ändrades till det muskulära. Därmed förändrades synen och påverkan på kvinnokroppen. Efter andra världskriget och i början av 1950-talet, under efterkrigstiden var det storbystade kvinnor som dyrkades på marknaden. Tio år senare under 1960-talet bakade idealet till år 1920 då kvinnfolket ersattes till ett allt mer magert ideal. Fotomodeller med de magraste, magrast syntes högst upp på efterfrågan. Skillnaden från dåtid till nutid är att våra digitala verktyg har tillgång till alla dessa kroppsideal på ett specifikt sätt, eftersom alla olika kroppsformer syns överallt. Jag som många andra, följer nutidens trender med ett ideal mot trimmade kroppar samt hälsosamma livsstilar. Människans inställning är påverkan men framförallt marknadskrafterna som håller oss upplysta om vilken som är människans kroppsstandard, som därmed skall strävas efter ute på affischer på busshållplatser, i bussarna, på gatorna - ja, överallt! Det är inte konstigt att jag med tillsammans många fler har hamnat i helvetet av orsaken av att fitness har blivit nya anorexia.

Det enda jag lägger märket till är alla reklambilder på unga, smala och vältränade kroppar. Många känner sig missnöjda och missbelåtna över sig själva och sin egna kropp, samt känner att man inte duger eller passar in i samhället. Våra kroppsformer är “fel”, eftersom att det är huvudsyftet med reklamen. Missbelåtna kunder över sina egna kroppar och viljan att förändra konsumerar företag tusentals kronor genom att efterfrågan stärks av just deras produkter inom mode och hälsa. Sitter lyckan runt den platta magen, i den smala midjan, i de spända musklerna, i de blonderade hårstråna eller i den solbruna huden? Har du mött på en modell i verkligheten eller på busshållplatsens plansch med ett leende ner på dig med den anmana blicken, i anslutning till: “min kropp är finare än din kropp?” I reklambladet eller såsom i veckorevyn trängs bantningstipsen med budskapet "följ dessa instruktioner så får du den här platta sommarmagen" eller "de här fasta lår på endast 5 veckor".

Varje enskild modell på massmedia har antingen ett anorektisk kropp eller är redigerade på datorn. Nästan varje modell har justerats mer eller mindre, benen gjorts längre och aknen har avlägsnats. Allt är fejk! Idealet är som att titta på provdockan i affären, en galge. Personen skall “se så bra” ut som möjligt, framförallt de maskulina. Dagligen översköljs vi utav dessa påstådda idealkroppar. Till skillnad från 1950- talets skönhetsdrottning mot dagens samhällsideal har viktskillnaden kraftigt ökat. Om det fortsätter i samma riktning kommer snart idealet vara att väga 0 kilo. Orimliga kroppsideal! Galet, ja kanske lite?

Allt fler blir mer fixerade i hur hen ser ut, som kan leda till kroppspanik. Det vill säga att personen är överdrivet intresserad av sitt utseende, bland annat kroppsform och muskelmassa. Killarna duger oftast om de är muskulösa under tiden det handlar om ett smalhetsideal för flickorna. Om siffran på vågen, siffran på midjebandet eventuellt räknandet på muskelmassa upptar ditt liv innebär det att en ätstörning har utvecklats. Kriget mot sin egna kropp är ett hälsoproblem som börs ta på allvar. Råden och tipsen på hur vi ska se ut och inte se ut, utgör en positiv grogrund för kroppspanik och missnöje. Tragiskt nog finns det kvinnor som män som har ägnat nästan hela deras liv åt att svälta sig. Fy, vad ledsamt! Hur hemskt och tragiskt är inte det?

Kram, Kramis <3

Gillar

Kommentarer

tildamalmflod
,
Bra inlägg tycker inte vi ska ha nåt. Kroppsidealnouw.com/tildamalmflod
ByAlma
,
Tack snälla! Det tycker jag inte heller😢 Men vi kommer nog aldrig få vår önskan😢❤️ Kram, Kramis❤️nouw.com/byalma
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229