Psykisk ohälsa, Mina funderingar & frågeställningar

Jag besvarar era frågor, Anorexi - Del 8

Fråga: Hur hanterade du din viktuppgång efter ätstörningen och hur lång tid tog det för dig att bli "helt" frisk?

Svar: Jag ber om ursäkt för jag tror att du har missuppfattat min resa genom anorexin lite fel, eftersom att jag har lång bit kvar att vandra för att bli helt frisk från eländet. Men tack vare min familj, min behandlare och framförallt mig själv har jag kommit en lång bit på väg. Frågan gällande viktuppgången har jag tacklat med mod och en vilja genom att aldrig mera komma tillbaka till sonden, eftersom att det var fruktansvärt. Att se att man går hastigt upp i vikt är hemskt, när man är drabbad av en ätstörning. Men med egna erfarenheter har jag varit tvungen att tacklat det, eftersom att det handlade om mitt liv när jag väl var nere på min lägsta vikt, och jag ville verkligen inte dö på grund av min anorexi. Jag tänker nu när jag väl sitter vid matbordet och ska tugga i mig de där skedarna att mat är bensin för att kroppen ska fungera och att min kropp är behov av mat precis som för alla andra människor. Fast självklart är det hemskt att kliva upp på den där fruktansvärda vågen varje vecka på ätstörningsenheten, hjärtat börjar bulta lite extra fort kan man lätt säga. Det gäller att andas lugnt och tänka positivt såsom att man närmar sig mål, fast att jag vet att det är svårt att acceptera det.

Fråga: Hur ska man göra för att inte bli triggad av alla träningsbloggar?

Svar: Oj, den frågan är svår! Jag tror att det bästa är att inte läsa sådana bloggar över huvud taget om man väl är i en ätstörning, har blivit frisk från en ätstörning eller har andra problematik kring vikt och mat. Jag vet att det är jättesvårt att inte klicka sig in på de kanalerna, samt att det kan komma upp reklam med "viktnedgångspiller" och så vidare var man än befinner sig. Men försök att undvika allt med mat och träning att göra i alla dess former. Om du dock ändå möter på reklam om du vill eller inte så tipsar jag dig om att tänka "för mycket fokus på mat och kropp är sjukligt, att den människan inte mår bra - om träningsbloggen handlar om att gå ner i vikt eller extremt hälsosamt". Du är värd att må bra precis som alla andra. <3

Fråga: Hur ska man tänka då man själv tillfrisknar, finns det några knep eller trix? Är så glad över att du hittat glädjen i ditt liv igen och kommit en bit på väg, du förtjänar det!

Svar: Första steget är att erkänna för dig själv att du har problem med ätandet, och sen bestämma dig för att du vill bli frisk. Min rekommendation är att söka professionell hjälp samt berätta för dina närmaste anhöriga, så att de kan hjälpa dig på allra bästa sätt. Kom ihåg att ätstörningen inte är något som du är och att du faktiskt kan bli frisk från det. Det enda sättet att bli frisk är att bestämma dig samt påbörja den möjliga behandlingen, ju tidigare du tar hjälp med dina bekymmer desto lättare blir det att bli frisk från ätstörningen. Glöm aldrig bort att det tar tid och att man måste ta en sak i taget. Inte allt på en gång, för då är det risk att man hamnar i bakslag. Lycka till, du är värd att må bra! <3

Fråga: Är det någon i din närhet som är drabbad, förutom du?

Svar: Det är ingen i min släkt som är drabbad av någon form av ätstörning, som jag vet. I min alla närmaste närhet så finns det heller ingen som är diagnostiserad med ätstörningsproblematik, dock så vet jag några stycken som lever med ätstörningsproblematik. Men dem personerna har jag ingen daglig kontakt med, utan ser dem sällsynt. Sedan vet jag flera stycken via bloggvärlden som är drabbade, samt att jag skriver med dem nästintill varje dag. På ett sätt känner jag dem som om de vore mina vänner via internet. Poängtera att jag aldrig har varit med dem på fritiden, såsom att tagit en fika på stan eller hängt med de personerna nere vid sjön.

Kram,Kramis <3

Gillar

Kommentarer

aqvistemilia
,
ByAlma
,
DU ÄR!! <3nouw.com/byalma
happyM
,
IP: 82.99.3.229