Jag besvarar era frågor - Anorexi, del 4

Psykisk ohälsa, Mina funderingar & frågeställningar

Jag besvarar era frågor om Anorexia nervosa.

Fråga: Grogrunder för att utveckla en ätstörning?

Svar: Anorexi eller annan ätstörning börjar oftast med en önskan att minska i vikt. Flera olika saker bidrar dock till att man utvecklar en ätstörning. Ex) ärlighet, annan form av psykisk ohälsa, skönhetsideal i media eller olika idrottssammanhang, dålig självkänsla eller en traumatisk upplevelse. Det kan också bero på att man har andra problem som man inte kan styra över, såsom mycket bråk och diskussioner i familjen, mycket press och krav som skapar en stress i skolan eller att man har det svårt med kompisrelationer. Då kan problemet överföras till att kontrollera över maten och kroppen, eftersom de andra problemen kan kännas omöjliga att lösa. När en bantning oftast sätts igång stärks självkänslan eftersom man får mycket komplimanger och därför fortsätter man eftersom man får mycket uppmärksamhet.

Fråga: Kan man ha en normal kompisrelation med någon som lider av en grövre ätstörning? Eller kommer sjukdomen att dominera och göra det svårt? Bör man som väninna försöka hjälpa eller bara fokusera på vänskapsrelationen? KAN man hjälpa som kompis och i så fall hur?

Svar: Normalt och normalt, det vågar jag inte besvara på, eftersom det kan bero på person till person. Jag som är drabbad har haft det svårt att vara med vänner på fritiden eftersom jag inte har haft kraft och ork för det. Men när jag väl har varit med mina vänner så anser jag att vi har kunnat haft en någorlunda bra relation. Men det beror nog på min personlighet eftersom jag inte vill vara en börda för andra.

Oavsett om du är förälder, släkt eller vän så anser jag att det är viktigt att våga vara arg och ledsen. Visa dina tårar - jag tror det är viktigt! Inte på den sjuke, utan mot sjukdomen. Om man är vän så anser jag att man bara ska finnas där för den drabbade. Självklart ska man kunna prata om det, men det får inte bli ett måste eller enbart prat om det. Den gamla kompisrelationen är viktig, så att den sjuke kan känna igen vardagen och fokusera på något roligt och mysigt, och inte bara vara den "anorektiska". Var alltså ingen terapeut utan en vän, som bryr sig om den drabbade!

Kram, Kramis <3

Gillar

Kommentarer

happyM
happyM,
❤️❤️❤️nouw.com/happym
ByAlma
ByAlma,
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229