Ja... vi pratar spermier!

1. Vad är vanligast enäggs eller tvåäggstvillingar?

Av alla tvillingpar som föds är cirka 25% enäggstvillingar och 75% tvåäggstvillingar. Ungefär lika många flickor som pojkar föds som tvillingar. Visste du att chansen ökar markant att få tvillingar efter att du fyllt 30? Ärftligheten har också betydelse. Störst andel tvillingar föds av 31-åriga kvinnor, enligt Svenska tvillingklubben.

2. Vad är skillnaden mellan enäggs och tvåäggstvillingar genetiskt?

När enäggstvillingar blir till befruktar en spermie ett ägg som sedan delar på sig. Enäggstvillingar är genetiskt likadana. Därför är de alltid av samma kön och kan vara superlika varandra. När två ägg blir befruktade av varsin spermie blir det tvåäggstvillingar. De här tvillingarna är inte mer lika varandra än vad vanliga syskon är.

3. Hur är det att vara gravid med tvillingar?

Att vänta tvillingar tär på kroppen. Kroppen blir så klart större än om man bara väntar ett barn. I vecka 30 kan magen vara lika stor som den är i vecka 40 på en person som bara har ett barn i magen. Dessutom föds tvillingar ofta tidigare än beräknat eftersom livmodern blir mer utspänd. Ungefär hälften av alla tvillingar föds före graviditetsvecka 36, men många tidigare än så. Då kan de behöva vistas på neonatalavdelning första tiden. Ungefär hälften av alla tvillingar föds med kejsarsnitt och de flesta väger mindre än en bebis som varit ensam i magen.

Källa: Mama.nu

Kram, Kramis <3

Gillar