Ja... vi pratar kejsarsnitt! - Del 3

9. Är alltid enäggstvillingar samma kön och lika?

Ja enäggstvillingar är alltid av samma kön. Om barnen är mycket lika och det är svårt att se skillnad på dem, är de med stor sannolikhet enäggstvillingar, men även syskon kan ju vara väldigt lika varandra. Är barnen av olika biologiska kön är de alltid tvåäggstvillingar.

10. Varför måste man ha täta kontroller mot tvillingtransfusion?

När du väntar enäggstvillingar finns det en liten risk att de drabbas av något som kallas tvillingtransfusion. Barnens blodomlopp har då förbindelse genom moderkakan, vilket kan leda till att den ena bebisen får blod från den andra och de båda kan då bli svårt sjuka. Därför får du som är gravid gå på täta kontroller. Om det behövs finns det bra behandling. Tvillingtransfusion brukar upptäckas vid en ultraljudsundersökning.

11. Är det en risk att en tvilling dör i magen?

Det händer att ena fostret dör. Det sker oftast under graviditetens första tolv veckor, alltså som ett vanligt missfall. Enligt Babycentre omvandlas 30 procent av tvillinggraviditeterna till enfostriga graviditeter, alltså med endast ett barn kvar.

12. Är det vanligt att tvillingarna föds tidigare än beräknat?

Tvillingar föds ofta tidigare än beräknat eftersom livmodern blir mer utspänd. Ungefär hälften av alla tvillingar föds före graviditetsvecka 36, men många tidigare än så. Då kan de behöva vistas på neonatalavdelning första tiden. Ungefär hälften av alla tvillingar föds med kejsarsnitt och de flesta väger mindre än en bebis som varit ensam i magen.

Källa: Mama.nu

Kram, Kramis <3

Gillar