Psykisk ohälsa

Internationella ätstörningsdagen!!

Hej mina hjärtan! Idag är en alldeles speciell dag för mig och många fler runt om i världen. Det är nämligen World Eating Disorder Action Day så kallad Internationella ätstörningsdagen. Målet med dagen är att bekämpa ätstörningsproblematik. Precis som många andra bloggare nämner "ska det finnas dagar där man upplyser kanelbullen, hamburgaren, kebaben, kvinnodagen eller andra specifika dagar, så är det väl självklart att ätstörningar också ska ha en egen dag. Det är helt fantastiskt att man upplyser just ätstörningsproblematik som är så tabubelagt men ändå så vanligt. Tyvärr!

Föreningen Frisk & Fri och SHEDO anordnar föreläsningen samt panelsamtal om problematiken framförallt idag, men även året runt. Det värmer i hjärtat att föreningar, sjukvårdspersonal, bloggare, föreläsare och andra fler pratar om det viktiga ämnet. Målet är att bekämpa sjukdomen, ge fler människor stöd och hjälp både för anhöriga och närstående.

Denna dag är extra speciell för mig då jag själv lider av Anorexia Nervosa men även har vänner som lider av denna fruktansvärda sjukdomen. Jag har sagt det många gånger förut, men man kan inte uttala sig för många gånger. En ätstörning sitter inte i antal kilon utan i hjärnan - det psykiska. Vem som helst kan bli drabbad oavsett ålder, kön, kultur, hudfärg eller kroppsform. Man väljer inte själv att bli sjuk.

Dessutom vet jag att många av mina läsare är själva drabbade av någon form av ätstörning. Inte alla men många! Mitt mål med min blogg är att inspirera till ett liv utanför ätstörningens ramar. JA, jag vet om att jag har en lång bit kvar i min resa, därmed är det extra svårt för mig att veta vad jag kan säga till andra med samma huvudproblematik. Men jag gör mitt bästa för att hjälpa. Samma sak gäller här "JA jag följer inte alla mina ordinationer som jag ger er för det är ätstörningen som strävar emot"! Men jag vet att dem är de rätta!

Sjukdomen vet vad som är rätt eller fel. Man behöver äta för att överleva, men ändå strövar monstret som befinner sig i ett ätstört huvud emot. Man är livrädd att följa det rätta för man vet att man måste förändras. Både sitt "utseende" och alla sina negativa rutiner. Ätstörningen har dessutom skapat en enorm trygghet som en slags grund. Man vet att man alltid kan luta sig emot ätstörningen i de smärtsamma stunderna, därför är det svårt att lämna eländet. Samtidigt som man vet att sjukdomen är livsfarlig. Den skadar och tär på än både fysiskt men framförallt psykiskt. Fruktansvärt! Vi måste kämpa tillsammans, därför är denna dag fantastisk som kämpar emot "helvetet"...

Kram, Kramis <3

Gillar

Kommentarer

happyM
,
❤️❤️❤️❤️nouw.com/happym
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229