Ingen är sjukare än någon annan...

Hallå där!!! Jag har funderat mycket på en sak nu för tiden! Nämligen en myt om anorektiker och ätstörda människor. Myten lyder: Alla med ätstörningar är smala och svälter sig själva. Jag kan säga så här att anorexia är den mest ovanligaste ätstörningen. Det är jättesvårt att få sjukdomen, med många kriterier. Man kan vara minst lika sjuk att ha ätstörning UNS, bulemi, ortorexi, hetsätning eller dess like. En ätstörning sitter inte i vikten, utan i huvudet.

Ätstörningen uttrycker sig bara på olika sätt, några svälter sig själva, några tränar extremt mycket, andra kräkts upp maten eller äter lackeringsmedel. Men ett annat "vanligt" problem inom ätstörningsvärlden är att många människor hetsäter eller "bara" har ätstörda tankemönster, som kan vara precis lika jobbigt. Det är inte fysiskt sätt som är jobbigast, för en person med ätstörningar. Det är framförallt självkänslan, självförtroendet, idealsjälvet, självbilden som står i vägen. Inte det fysiska tillståndet, absolut kan det också vara jobbigt. Men absolut inte det värsta! Därför säger jag inte att anorexia kan vara värre än bulemi eller annan ätstörning.


Många säger att anorektiker är mer eller mindre sjuka. Omgivningen tittar på personen och sätter värderingar efter det (hur smal personen är), inte hur personen känner i huvudet. En människa som ligger på sjukhus för sin undervikt, kan må precis lika dåligt som en anorektiker eller annan ätstördmänniska. Då det sitter i huvudet och inte i vikten. Kommunen och landstinget har inte råd eller personal för att lägga in alla människor på psyket eller ätstörningcentrum, de som blir diagnoserad med en ätstörning. De får avgöra det på det fysiska tillståndet, då det måste rädda liv. Man dör inte av att må psykiskt dåligt, utom att det är extremt jobbigt. Jag brukar förklara det som en mardröm!

Det jag ville ha sagt är att en ätstörning sitter inte i vikt utom i huvudet. Man kan inte säga att någon är sjukare eller mindre sjuk i en ätstörning. För man vet inte hur människan mår i huvudet!? Alla är olika och uttrycker sig på olika sätt. Några gråter, andra visar inga känslor (undviker den sociala biten) eller visar sin nedstämdhet och oro, att hoppa över maten. Eller hetsäter mm! Man får ingen ätstörning om man bara slutar äta, utom det sitter i huvudet. Det beror framförallt på självkänslan. Förstår ni vad jag menar? Det är svårt att förklara! Så får ni ha en fortsatt bra dag, kram❤️

Kram, Kramis <3

Gillar

Kommentarer

IsabellePettersson
IsabellePettersson,
Så fint skrivit!!
nouw.com/isabellepettersson
ByAlma
ByAlma,
Åh tack så mycket❤️
nouw.com/byalma
linaahnberg
linaahnberg,
Gud så bra skrivet! Ligger sanning i varenda mening!
nouw.com/linaahnberg
ByAlma
ByAlma,
Tack Lina! Visst stämmer det på pricken!❤️
nouw.com/byalma