Psykisk ohälsa, Mina funderingar & frågeställningar

Hej mina hjärtan! Hoppas allt är jättebra med er! För egen del, så mår jag lite bättre än på länge efter många tuffa dagar, med mycket gråt och ångest. Förra inlägget besvarade jag på massvis av frågor från er, och det tänker jag fortsätta med i detta inlägg - så vad väntar vi på?

Hur ser ätstörningar ut i andra länder?

Enligt frisk och fri: Fram till nu har forskare inom området trott att stört ätbeteende är som högst i de högindustrialiserade västländerna. Det skulle bero på västvärldens kulturella normer, som exempelvis de kroppsideal som eftersträvas från mode- och bantningsbranschen. De skulle ses som en bidragande orsak till ätstörningar. Men nyare forskning säger att ätstörningar ökar dramatiskt i andra delar av världen också, till exempel södra Asien och Mellanöstern, Afrika och Sydamerika. Till en början kopplades de orsakerna ihop med en ökad identifikation med västvärldens kulturella normer. Men istället har det med orsaker som ökad konsumtion, förändrade könsroller, ökande individuellt utanförskap och att kollektivistiska mönster ersätts av individualistiska (Nasser, 2009).

Tror du ätstörningarna blivit fler i takt med att träningshysterin kom igång på riktigt?

Jag tror att ätstörningar har ökat i samhället bland flickor och pojkar i lägre åldrar, eftersom att idealen i vårt samhälle är så extrema. Man ska se ut på ett visst sätt, äta på ett visst sätt, bete sig som ett visst sätt och vara på ett visst sätt. Detta skapar en ond krets eftersom att de yngre ser upp på de äldre, som skapat alla dessa ideal.
Medan de yngre tar efter beteendet som sin/sina största förebilder förmedlar - dem som är 1-5 år äldre. Och inte minst när det kommer till träningen...

När ska jag söka hjälp?

Jag tror inte det finns något exakt svar på den frågan, eftersom vi människor är så olika. Men jag skulle rekommendera dig eller er att man ska söka professionell hjälp direkt, när ångesten över mat, kropp och utseende upptar en större del av din vardag. Och om man är osäker, så säger jag bara sök hjälp än extra gång. Ätstörningen blir bara starkare och starkare desto längre du väntar, så SÖK hjälp med detsamma - om du står mellan två val, att söka hjälp eller inte...

Hoppas ni uppskattade inlägget! Så får ni ha en fortsatt bra dag - Kram, Kramis❤️


Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229