EUROVISION SONG CONTEST - FÖRVÅNAD?

01) Schweiziska Emil Ramsauer är den äldsta tävlande som har deltagit. Han var 95 år när han med låten ”Takasa” deltog år 2013 i Malmö Arena i Sverige. Motsats till detta var den yngsta deltagaren Sandra Kim från Belgien, som bara var 13 år när hon deltog år 1986. 82 års skillnad mellan den yngsta och den äldsta deltagaren med andra ord.
02) År 1981 bojkottade Italien Eurovision. Anledningen sades vara att tävlingen hade blivit föråldrad. Tur att de är med igen, för nu är det större än någonsin!
03) År 2008 sjöng belgiska O, Julissi på ett påhittat språk, vilket ledde till att hon också missade en finalplats till 2008 års upplaga av Eurovision Song Contest. Snopet.
04) När Israel vann 1978 med Izhar Cohen & The Alpha visade jordansk TV ett gäng av påskliljor i TV och sade Belgien hade vunnit tävlingen. Kärlek länder sinsemellan.
05) Spaniens bidrag ”La La La” av Massiel år 1968 innehöll ordet ”la” hela 138 gånger.

06) Luxemburg är minst sagt Storbritannien trogen. Vid tjugo rösttillfällen har det lilla landet totalt gett britterna hela 123 poäng!
07) Samtliga Eurovision-evenemang hade en levande orkester fram till 1998 för varje nummer. Sedan dess har det varit frivilligt, men aldrig används. Främst av ekonomiska och logistiska skäl.
08) Fram till år 1971 fick inte grupper på fler än tre deltaga på scenen. Samma regel sitter i än idag, men är utökad till sex personer på scenen (inklusive backupsångare och dansare).
09) Termen ”nul points” används egentligen aldrig när någon ligger på nollstrecket, utan anses bara vara en fras. Antingen presenteras nollpoängen med engelska ”zero point” eller franska ”pas de points”. Vi får hoppas på att Sverige slipper höra detta i morgon kväll.
10) Till en början hette det inte Eurovision Song Contest, utan Eurovision Song Contest Grand Prix. Det sistnämnda har dock plockats bort, vilket känns lika bra.

Kram, Kramis <3

Gillar