Ett personligt inlägg om min barndom | Del 1/3

Hej mina hjärtan!

Jag var ett väldigt blygt och osäkert barn. Jag var väldigt mammig och kände mig inte bekväm med att ta ett steg framåt, jag stod hellre bakom och tittade på. Ofta med en klump i halsen av otrygghet.

Mamma föste mig bestämt framåt och utmanade mig fram och tillbaka från förskolan, fast besluten om att jag inte skulle halka efter de andra barnen, men jag hade det inte i mig – jag var otrygg och kände mig så annorlunda. Så här i efterhand förstår jag att flera av de grundläggande känslorna jag levde med hade kommit till mig redan de första dygnen i livet.


Mina första månad på BB blev jag placerad i en kuvös utan mamma, men med tillsyn från personalen. När jag föddes så var jag så svag, fick åka akut till Uppsala sjukhus från Örebros sjukhus i ambulans, med min tvillingsyster bredvid mig. Mamma och pappa fick ta en taxi strax bakom ambulansen. Ingenting kunde ersätta mina föräldrars närhet, förutom möjligen när Tilde nuddade min arm bredvid mig. Idag får nyblivna mammor vara nära sina bebisar så länge de vill och orkar, men så var inte reglerna då. Och alla barn har inte tagit skada av det, men jag vet idag att jag förmodligen hade behövt vara tryggare, närmare och inte fullt så ensam i ett så tidigt skede av livet.

Ensamheten, otryggheten och separationsångesten blev min följeslagare under så många år – och under åtminstone de första 15 åren var jag helt omedveten om det. Och likaväl som jag alltid burit med mig de känslorna inombords, på samma sätt som jag förmodligen undrade på BB var jag kommit och vem jag tillhörde!

Jag växte upp i en kärnfamilj med en mamma, en pappa samt min tvillingsyster som föddes 2 minuter innan mig, via ett kejsarsnitt. Tilde (tvillingsyster) var en talangfull unge med många bollar i luften och under vår uppväxt och även idag så har hon blivit min storasyster. Hon har alltid utvecklats snabbare än mig och stått i centrum i våra kompiskretsar. Tilde har alltid vunnit våra raserianfall när vi bråkat och fått sin vilja igenom. Men om någon av oss råkade i klorna på en upprörd förälder försvarade vi alltid varandra. Fascinerande flexibelt. Det finns en stor kärlek mellan oss också. Mamma och pappa har alltid prioriterat familjen i första hand, så vi har semestrat mycket tillsammans – levt tätt i husvagn i Kläppen, i Sälen och på våra utomlandssemestrar när vi delat hotellrum – i alla år… Vad hade jag att vara så sorgsen för, inuti?

Det kändes inte rimligt. Men känslominnen ��r tidlösa. De kan till och med finnas från innan födseln, tror jag! Det verkar kanske inte klokt, men det säger en hel del – särskilt att vi inte alltid vet det vi tror oss veta. Allt är inte vad det ser ut att vara. Man utvecklas ju redan som individ i våra mödrars magar. Och framförallt – även små barn är fullt medvetna om det som händer omkring dem. De ser, hör och känner… även om de inte förstår.

Jag vill minnas att jag var ett glatt barn, ändå, och när jag började skolan träffade jag många människor som jag klickade med. Jag förstod, lärde mig av andra barn att vi alla människor har olika personligheter, som vi måste ta hänsyn till samt att man kan bara vänner fast olikheter. Jag tillsammans med mina kompiskretsar på lekis och i skolan fungerade bra – men jag var ledsen väldigt mycket. Saknade min mamma, som fick stå för tryggheten som jag inte hade inom mig. Jag minns att jag skämdes i skolan för att jag så ofta grät, jag kände mig verkligen sårbar och svag även om jag bara var 7 år gammal, och undrade vad det var som hände. Varför kände jag så här? Ingen annan gråter och varför måste jag hålla mammas hand för att känna mig trygg?

Och det skulle gå många förvirrade år av gråt och smärta, med mörkt vatten som rann under broarna, innan jag förstod och kunde knyta ihop säcken. Idag är jag tacksam över hur det blivit, men det har varit många svarta stunder och långa, kalla nätter där jag har funderat över meningen med livet. Och framförallt varför jag blev en mammagris? ;)

Kram, Kramis <3

Kram, Kramis <3

Gillar

Kommentarer

happyM
happyM,
Vilket starkt inlägg, kram <3
nouw.com/happym
ByAlma
ByAlma,
❤️❤️❤️
nouw.com/byalma