Vilket konto bör jag välja för mina aktier?

Hej bästa! För er som vill komma igång med era investeringar tänkte vi idag berätta om vilket konto man bör välja att handla aktier på.

Det finns huvudsakligen tre konton att välja mellan när man vill börja investera. Det första är ett investeringssparkonto (förkortas ISK), det andra är ett kapitalförsäkringskonto (KF) och det tredje är ett aktie- och fondkonto (förkortas AF). Nedan beskriver vi dessa mer ingående.


1) Ett ISK-konto passar dig som förväntar dig att din avkastning kommer bli högre än 1,53 % år 2019. Detta är en ganska låg tröskel och därför brukar ett ISK-konto vara den mest fördelaktiga sparformen för de flesta. På ett ISK-konto dras skatten schablonmässigt och du betalar alltså inte vid en försäljning. Skatten baseras på föregående års statslåneränta.

2) Ett KF-konto påminner mycket om ett ISK-konto och det beskattas på samma sätt. Den största skillnaden mellan ett KF-konto och ett ISK-konto är att du med ett KF-konto inte kan flytta in värdepapper och du har inte heller rösträtt på bolagsstämmor. Några fördelar med ett KF-konto är att det är enklare att barnspara, du kan få månadsvisa utbetalningar och det är lättare att handla aktier vid börsintroduktioner.

3) För ett AF-konto betalar du ingen skatt om dina pengar ligger orörda på kontot. Om du däremot säljer och går med vinst på ett värdepapper betalar du 30 % i skatt på den vinst du gjort. Om du gör vinst på en aktie och förlust på en annan kan du kvitta dessa mot varandra. Det är alltså endast överskottsvinsten du beskattas på.

Några ytterligare likheter och skillnader mellan ISK-kontot, KF-kontot och ett AF-kontot:

a) Med ett ISK-och KF-konto blir deklarationen väldigt enkel och du behöver faktiskt inte göra någonting. Din bank räknar ut hur mycket skatt du ska betala vilket skickas in till Skatteverket. För ett AF-konto måste du själv deklarera vinst och förlust för varje enskild aktie.

b) För ISK och AF-konton är du inskriven i företagets aktiebok och du har därmed rösträtt på bolagsstämman. Detta gäller inte för ett KF-konto eftersom att kontot och därmed aktierna ägs av försäkringsbolaget.

c) Om du bor utomlands kan du inte öppna ett ISK- eller KF-konto men du kan däremot öppna ett AF-konto.


Sammanfattningsvis tjänar alltså de flesta på att öppna ett ISK-konto. Förutom att skatten oftast blir lägre är det även bekvämt att inte behöva deklarera.


Vilken typ av konto föredrar ni? :)

Gillar

Kommentarer

Rydell013
Rydell013,
Själv har jag en robbotfond som heter Lysa som inte kostar många kr om året som jag kan rekomendera flera skulle lägga undan en slant varje månad som växer varje år utöver vanliga räntor nouw.com/rydell013
Businessanddreams
Businessanddreams,
Taack för tipset! 😃 <3nouw.com/businessanddreams
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229