TED TALK - TEDxStockholm

Foto: Jonas Hermann


En av mina stora Comfort Zone Challenges detta året har varit att göra ett TED Talk. Det har varit en otroligt lärorik, utmanande och rolig process. Och nu är det gjort! WOW vilken upplevelse. Räknar detta som en av de största milstolparna i min karriär hittills och är så tacksam att ha fått göra detta.

Tänkte berätta lite om själva resan och vad jag lärt mig.

Till en början varför jag överhuvudtaget ville göra detta är att jag visste att det låg utanför min comfort zone. Jag älskar den känslan. Att det kanske dyker upp tankar innan som "Vad har jag gett mig in på?", "Kommer jag ens klara detta?" osv. För det betyder att man utmanar sig själv. Att man växer! Det spelar ingen roll om det är att hoppa fallskärm, springa ett marathon, göra ett meditationsläger, bjuda ut någon på en dejt eller starta bolag. Jag tror verkligen på att göra sådant man inte tror man klarar för att växa som person!

Det hela började med att jag kom i kontakt med en person från deras team och fick ett mejl att han ville ses. Något jag nu vet är att det är ett stort team som organiserar hela eventet på ca 50 personer! Jag bollade lite kring vilken idé jag ville förmedla i mitt tal och fick sedan skicka in ett abstract/sammanfattning som beskrev vad jag ville tala om. Något som är viktigt är att du ska ha kredibilitet i ämnet och gjort något kopplat till det tidigare. Det ska finnas en anledning till att du är trovärdig.

Eftersom jag har varit involverad i jämställdhet och brinner mycket för ämnet blev valet av ämne just det. Det kändes väldigt bra att förmedla ett budskap som jag var väldigt passionerad över och tycker är viktigt att vi pratar mer om.Jag bestämde mig för rubriken "Why you shouldn't be a good girl". Jag ville prata om komplimangen "duktig", som jag märkt att många flickor och kvinnor får höra av både män men kanske framförallt andra kvinnor och hur det påverkar oss. Ett budskap jag ville förmedla är varför det är viktigt att uppfostra kvinnor till att vara modiga snarare än perfekta. Detta för att fler kvinnor ska få bättre självkänsla och även våga starta bolag. Detta har jag fått lära mig tack vare min mamma och det kändes även fint att få sprida hennes tankar vidare.

Jag fick sedan beskedet att sammanfattningen var godkänd och det var dags att fila på själva talet! Blev SÅ glad. Nästa steg var att jag fick en speaker coach från TEDx teamet som jag träffade ca en gång i veckan. Det var ett bra sätt att pusha mig själv att öva och göra framsteg. Jag började öva talet med honom och fick feedback på vad jag kunde förbättra. I början var det lite ovant att tala inför en person och få direkt feedback men jag vande mig. Jag fick även feedback från min pojkvän som var ett stort stöd genom hela processen.

Tillslut kom dagen då det var dags! Jag hade lärt mig talet utantill som var på ca 10 minuter och hade hållit mig relativt lugn inför detta, mest på grund av att jag övat att prata en del inför folk på senaste året (dock för en mindre publik). Minuterna innan var som jag hade förväntat mig mest nervösa. När moderatorn Frida Boisen ropade mitt namn och jag gick in på scenen hade jag stort adrenalin-påslag. Sedan höll jag talet och tittade ut över publiken. Det var nedsläckt så jag såg bara de personerna som satt längst fram. Det var verkligen något jag aldrig gjort innan att prata inför så många personer! Det bästa med allt var nog när jag fick mingla med publiken efteråt, höra allas tankar det fått och hur de kunde relatera till det jag hade talat om på sitt sätt.

Verkligen ett minne för livet!Här är några tips jag vill ge om du vill hålla ett TED Talk eller annan föreläsning:

1. Lägg inte för mycket fokus på att skriva talet ordagrannt utan försökt istället prata så snabbt som möjligt. Om du skriver är det lätt att det låter för mycket som "skrivspråk" och du lär dig det även mycket bättre ju mer du pratar.

2. Gällande kroppspråk har jag lärt mig att den bästa utgångspositionen är att stå ca axelbrett isär med händerna avslappnat hängandes på varsin sida. Ett misstag som är lätt att göra om man är nervös är att "stänga" sitt kroppspråk. Tex genom att hålla händerna knutna på framsidan av kroppen eller bakom ryggen. Händerna kan man sedan använda för att göra gester som passar ihop med det man säger, gärna visa öppna handflator som är inbjudande för publiken. Älskar detta TED Talk som just handlar om hur man kommunicerar bra på scen:3. Gå inte runt för mycket på scen. Det kan vara distraherande för publiken. Bättre att hålla en relativt stilla position och ta några steg om det finns ett syfte med det.

4. Gällande röst har jag lärt mig att det är bra med variation. Våga ta pauser och variera ditt röstläge.

5. Öva mycket att prata inför människor! Ju mer du övar desto mer bekväm kommer du att känna dig. Se det inte som en talang eller något man är född med utan snarare något man kan öva upp.

5. Kan även rekommendera denna boken nedan som handlar just om hur man skapar ett bra tal. Finns på biblioteket!


Om du har drömmar att föreläsa är mitt sista tips (som dock kanske är klyschigt haha): JUST DO IT! 

Man ångrar oftast det man INTE gjorde snarare än vad man gjorde och det är bättre att våga och försöka än att låta bli. 

Stor kram!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229