Minnestekniker

Vi tänkte idag tipsa om några olika tekniker man kan använda för att lära sig minnas bättre.


1) Byta miljö. Vi lyssnade på Framgångspoddens avsnitt med Mattias Ribbing som har vunnit SM i minnesteknik flera gånger. Han berättade att något av det enklaste du kan göra är att byta miljö. Om du exempelvis läser kapitel 1 om äpplen kan du göra det i vardagsrummet. När du sedan läser nästa kapitel om päron kan du göra det i köket. Det beror på att vi minns hela sammanhanget när vi lär oss något. Det är som att vi minns var vi befann oss när vi fick reda på någon stor personlig nyhet eller en världsnyhet. När du sedan ska återkalla faktan ur minnet kommer du minnas varje del bättre.

2) Fullt fokus! Detta var ytterligare något Ribbing tipsade om, att koncentrera sig helt på uppgiften. Han själv kör Pomodoro-metoden. Den innebär att du har fullt fokus i 20 minuter, har paus i fem minuter, fullt fokus i ytterligare 20 minuter osv. Under dessa 20 minuter får du inte göra något annat än uppgiften i fråga (mobilen i flygplatsläge och i annat rum helst) och bara jobba med det du ska. Mattias berättade att när timern ringer efter 20 minuter ger han upp även om han är mitt i en mening. När man efter fem minuter kommer tillbaka blir det lätt att fortsätta.

3) Tänk i bilder. Om du försöker memorera någons namn kan du tänka personen i form av en bild. Om du vill minnas något precis innan du ska somna och inte orkar ta fram anteckningsblocket eller ta upp mobilen är det bra att föreställa dig vad du vill göra just bildligt. Du ökar då chansen att minnas det till kommande dag.

Har ni några fler tips?

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229