GÄSTINLÄGG: Grundaren av RikaKvinnor.se Elisabeth Svensson om vägen till sin ekonomiska frihet

Idag har vi äran att ha investeraren Elisabeth Svensson som gästbloggar hos oss. Elisabeth har genom sparande och investeringar lyckats bli ekonomiskt fri och behöver alltså inte längre arbeta för pengar. Extra kul tycker vi även att det är att hon bland annat använder Avanza som vi samarbetar med denna vår. Hoppas ni gillar detta inlägg lika mycket som vi! :)

Gästinlägg

För snart fem år sedan fick jag följande fråga: Är du beredd att under de kommande 5 åren göra det so 95% aldrig kommer göra, för att om 5 år ha det som 95% aldrig kommer ha? Eftersom jag på alla sätt och vis är en rebell var svaret självklart för mig! Såklart att jag ska vara en av de 5 procenten! Nu nästan 5 år senare är jag djupt tacksam för den resa som denna fråga tagit med mig på, allt jag lärt mig, alla nya perspektiv jag fått, människorna jag mött och framförallt den jag utvecklats till att bli under den här resan.

Svårt att betala räkningarna med kärlek
Förutom att jag gjort en djupgående inre upptäcktsresa, som medfört att jag utvecklats enormt som människa och medmänniska, har jag också lyckats bygga upp en ekonomisk frihet som gör att jag inte längre är beroende av en traditionell lön för att finansiera livet. Även om pengar i sig inte spelar någon roll så är det svårt att betala räkningarna med kärlek. Mitt intresse för att investera och spara har alltid funnits där och redan som 12-åring övertalade jag mamma att köpa mina första aktier i H&M.

Jag har gjort alla nybörjarmisstag
Dock var det först 26 år gammal som jag på riktigt började investera och spara strategiskt, efter inspiration från dåvarande pojkvännen och tillika författare till succéboken ”Vägen till din första miljon”, Tobias Schildfat. Tyvärr började min investeringsresa allt annat än bra och jag lyckades göra i princip alla nybörjarmisstag som går att göra. Samtidigt hade jag troligtvis aldrig varit där jag är idag, om det inte vore för dessa erfarenheter, tillsammans med min enorma viljestyrka.

La om strategin, blev mer riskbalanserad, långsiktig och hållbar
Så 2015 började jag, efter att jag fått frågan om jag var beredd att under de kommande 5 åren göra det som 95% aldrig kommer göra, arbeta mer långsiktigt med både min personliga utveckling, och med min privatekonomi. Jag reviderade hela min budget, kapade alla onödiga utgifter, förhandlade om försäkringar, bolån och telefonabonnemang. La om sparandet och minskade risken genom att balansera den i olika tillgångsslag så som globala indexfonder, fastigheter, råvaror, ädelmetaller och räntor. Dessutom förflyttade jag nästan allt kapital till hållbara alternativ, eftersom jag inte ser någon mening med att ha en massa pengar om vi ändå inte har en planet att leva på.

Förutom detta började jag också arbeta med min egen personliga utveckling för att konstruktivt lära mig hur jag kunde möta mina dåvarande rädslor inför pengar och ekonomi.

Pengamaskinen tjänade in vår 7 månader långa ledighet
Idag avkastar investeringarna från pengamaskinen så pass mycket att jag inte längre behöver arbeta för pengar, även om jag fortfarande valt att göra det eftersom jag fortfarande har en bit kvar innan jag känner mig klar med byggandet av pengamaskinen.

Dock investerar jag redan nu mycket mer i både mig själv, och i vår omvärld tack vare pengamaskinen. Framförallt genom att jag kunnat köpa mig tid då jag och min sambo tog 7 månader ledigt för att testa på livet som ekonomiskt fria. Under tiden tjänade pengamaskinen ihop mer pengar än vi gjorde av med under samma period.

Det handlar om att välja vad som faktiskt är viktigt, inte att välja bort
Har det då varit svårt att under 5 år bygga upp en pengamaskin som arbetar dag ut och dag in, år ut och år in för mig? Med facit i hand har jag absolut fått prioritera, men målet har alltid varit tydligt och självklart för mig. Dessutom har det aldrig handlat om att avstå från saker i livet, utan om att välja vad som faktiskt är viktigt. Det jag lärt mig på resan är också att det är långt mycket viktigare med rätt mental inställning än kunskap, pengar, tid eller tur.

Jag omprövade mina dåvarande trosföreställningar om pengar och rikedom
Innan 2014 var jag nämligen själv övertygad om att det inte gick att bli ekonomiskt oberoende om man inte hade extremt mycket pengar, var född rik, gifte sig rikt eller vann på lottot. Det var min sanning som jag trodde stenhårt på. Tack och lov var jag villig att ompröva mina trosföreställningar från 2014 och idag är jag extremt tacksam för det. Det har nämligen gett mig ett betydligt roligare och bättre liv. Inte ett enklare liv, men ett rikare liv, och då inte enbart ekonomiskt.

Myt nummer 1. “Jag har inte tillräckligt med pengar”
Tack vare mina insikter och erfarenheter arbetar jag numera, bland annat med att hjälpa andra, framförallt kvinnor, med att förbättra sin privatekonomi. Och det är inte sällan jag får höra en del ”sanningar” eller “myter” som jag försöker slå hål på. De vanligast förekommande myterna jag får höra är; "Jag har inte tillräckligt med pengar så det är inte lönt", "Jag har inte den kunskap/intresse som krävs", "Jag har inte tid att sätta mig in i aktier och fonder" etc. När jag möter invändningen att det inte är lönt att börja investera och spara eftersom man inte redan har en massa pengar, brukar jag försöka vända på det och istället prata om att en god privatekonomi inte i första hand handlar om faktiska siffror eller kunskap, utan om ditt mindset! Det finns personer som tjänar över 100 000 i månaden som inte har ett öre i sparande, och de finns de som tjänar under 20 000 och har flera hundratusen i sparande. Har du ett negativt mindset inför pengar och ekonomi, är det långt mycket sämre för din ekonomiska framgång än vad det står på sista raden i ditt lönekuvert varje månad. För är det något jag lärt mig på resan är det att investera och spara handlar så mycket mer om "många bäckar små" och månadssparande över tid, än stora summor investerade vid ett enda tillfälle.

“Många bäckar små” finansierar nu hela mitt liv
Min första avkastning från mina investeringar 2014 var till exempel 300 kr i månaden och det kunde jag, som du säkert förstår, inte betala många räkningar med. Men idag har avkastningarna från investeringarna vuxit sig så pass stora att jag numera kan betala alla räkningar och dessutom finansiera livet med dem. Och detta har jag byggt med principen "många bäckar små". Att tex varje månad sätta 100 kr i arbete under 30 år till genomsnittsavkastningen på börsen sedan 1870, motsvarar 146 815 kr utan hänsyn tagen till skatt eller inflation. Så varje hundralapp vi kan sätta i arbete, kan vi räkna med kommer arbeta ihop nästan 150 000 kr till oss med hjälp av ränta på ränta effekten. Det är därför jag alltid envisas med att alla kan börja spara och investera, även med mindre belopp.

Myt nr 2. “Jag har inte den kunskap/intresse som krävs”
Grattis! Ditt ointresse och din okunskap kommer troligtvis göra dig till en bättre investerare än genomsnittet. Den mesta forskningen pekar nämligen på att den som låter sitt sparande få växa i fred har bättre avkastning än den som försöker överlista marknaden. Dessutom finns det idag fondrobotar som gör jobbet åt oss. Så nej, du behöver varken kunna något om aktier eller fonder, eller ha ett brinnande intresse för att bli en genomsnittligt duktig investerare.

Myt nr 3. “Jag har inte tid” “Jag gör det sen”
Nästa invändning jag ofta hör är att man inte har tid att sätta sig in i sitt sparande, eller att man ska ta tag i det sen. Och visst kan det hända att livet kommer emellan ibland. Men låt inte dina nuvarande rädslor stå i vägen för ditt framtida jags bästa. För med handen på hjärtat. Kommer du verkligen ta tag i din ekonomi vid ett senare och ”bättre” tillfälle? Eller när du fått ”mer tid”

Din hjärna vill dig väl men i långa loppet kan det stjälpa dig
Så fort vi människor ska göra nya saker, kommer vår hjärna leta efter alternativ att ta genvägar eller slippa helt. Speciellt om vi tycker det är jobbigt eller känns svårt. Din hjärna är nämligen utrustad för att skydda dig från att använda din energi i onödan och det är därför vi ofta skjuter upp jobbiga saker eller beslut till ”sen”. Ett ”sen” som ofta blir till ”aldrig”. Åtminstone spar det oss energi tillfälligt. Men frågan är vad det gör för oss i det långa loppet.

Tänk om du kunde gå i pension 10-15 år tidigare
Tänk om en ändring i din privatekonomi idag skulle medföra att du kunde gå i pension 10-15 år tidigare. Är det inte då värt att lägga lite energi på ditt framtida ”jag” nu, för att på så vis spara på din energi i framtiden istället? Och för att vara extra tydlig - tid är inget vi får. Alla har vi 24h så det handlar enbart om hur vi väljer att prioriterar dessa timmar.

Flera miljoner i skillnad i avkastning
Den lilla tid det tar att komma igång med ett bra sparande är väl investerad och kan ge flera miljoner i skillnad i avkastning under ett helt liv. Så låt inte din hjärna lura dig till en ”genväg” idag som istället blir din senväg. För när väl grundjobbet är gjort är det väldigt lite tid och energi som krävs för att underhålla ett bra och tryggt sparande. Och eftersom pengar dessutom kan arbeta dag och natt, år ut och år in kan vi aldrig mäta oss med den effektiviteten, hur effektivt vi än skulle försöka arbeta. Så låt inte din hjärna kapa dig idag, från att leva ditt drömliv imorgon. Jag hoppas att du fått lite inspiration till att fortsätta eller komma igång med ditt sparande och investerande för att nå dina mål i livet. Och kom ihåg, det är resan som är målet, inte målet i sig. Känn dig fri att följa min resa mot ett rikare liv inom alla områden genom att följa mig på Facebook, via bloggen www.rikakvinnor.se eller på Instagram under #rikakvinnor. Jag ser fram emot att dela denna resa med dig.

Med värme
Elisabeth

www.RikaKvinnor.se
#rikakvinnor

Elisabeth Svensson, fotograf Jörgen Mikkelsen

Gillar

Kommentarer

FearlessWoman,
Det är så otroligt mycket power över dig
och som den ekonominörd jag är bara ryser jag över din inspirerande text 🙏 Så tacksam att våra vägar har korsats ❤️
Businessanddreams
Businessanddreams,
Elisabeth är så cool! <3
nouw.com/businessanddreams
Petra Övall
,
Så inspirerande! En fråga - tar du dig an o coatchar en nybörjare? Du vet vad du gör och Jag behöver hjälp 😁 mvh Petra❤️
Businessanddreams
Businessanddreams,
Åh va roligt! Ska höra med Elisabeth! <3
nouw.com/businessanddreams
Elisabeth,
Hej Petra, det händer att jag tar in coachingklienter. Låt oss tala vidare om dina behov genom att du skickar ett mail till mig så tar vi det därifrån. Hur låter det?
Med värme
Elisabeth
www.rikakvinnor.se
M
,
Jag kanske är trött men .... nu har jag räknat två gånger och 100 kronor med en årlig snittavkastning på ca 9% ger ca 1330 kr på 30 år.
Rätt långt ifrån, vad var det? 150 000 kr.

Det är ju nästan 12000% fel eller 120 gånger för överdrivet. 😳

Förklara gärna hur ni tänkte och räknade.
M
,
Nu ser jag vad JAG nog har missat. 😆
Man sparade 100 kr VARJE månad och inte bara EN 100-lapp gånger räntan i 30 år. 😣😂
Businessanddreams
Businessanddreams,
Oj såg din kommentar nu! Jaa juste haha annars hade det låtit lite väl mycket 😊 Ha en jättefin helg! <3
nouw.com/businessanddreams