Bokrecenssion: "What It Takes" av Stephen Schwarzmann

​Hej bästa! Har precis läst ut boken "What It Takes" av Stephen Schwarzmann. Det är en självbiografi som handlar om författarens uppväxt och hur han byggde upp det amerikanska riskkapitalbolaget BlackStone Group. Schwarzman började med några hundratusen dollar och har idag byggt upp ett företag med över 500 miljarder dollar i asset under management. Nedan är några delar av boken vi verkligen gillade.

1) En av Schwarzmans lärdomar är att det ofta inte fordras så mycket mer tid och energi att bygga något stort som det gör att bygga något litet. När han exempelvis ska resa sin första fond funderar han och hans partner på att nöja sig med 50 miljoner dollar. Schwarzman ändrar sig dock och bestämmer sig för 1 miljard dollar som han senare lyckas resa. En lärdom vi tar med oss är därför att se hur man kan skala upp ens planer och se vad det skulle bli då.


2) Var ihärdig och acceptera aldrig nej som svar. En inspirerande historia var när Schwarzman inte kom in på sin drömskola Harvard. Han ringer upp personen som är ansvarig för antagningen och säger att dem borde ta med honom. I detta fall gick inte förfrågan igenom men om man gör såhär ofta så kommer man komma långt. Ett exempel när han faktiskt lyckas är när han lyckas få sitt drömkontor trots att de inte var tillgängligt för uthyrning.


3) Förädla feedback till guld. Vid en punkt i hans karriär analyserar Schwarzman och hans team risken för en investering alldeles för slarvigt och det leder till att han förlorar mycket pengar för en investerare. Han blir då totalt utskälld. Det intressanta tycker vi är hur Schwarzman agerar efteråt. Många skulle säkert tänka "jag är dålig" eller "jag borde inte fortsätta med detta". Istället funderar Schwarzman ordentligt på vad som gick fel och ändrar hela organisationen efter det. Vår lärdom är alltså att ta till dig feedback, oavsett hur klumpigt formulerad den är, och göra det bästa av den.


Har ni läst den boken eller någon annan bok som inspirerat er på sistone? <3

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229