Att analysera startups

Hej fina! Vi jobbar på dagarna genom bolaget Qalora med att matcha ihop startups med investerare. Startupsen vi letar efter är inom tech och har ofta funnits i cirka ett-två år och uppåt. Entreprenörer frågar oss ofta vad investerare kollar mest på och nedan är några viktiga faktorer.


Team


Se till att ha ett starkt team där du och din/dina medgrundare kompletterar varandra väl. Om en av er är bra på att programmera exempelvis är det bra om det andra kan försäljning. Det är också ett plus om ni har startat bolag tidigare och/eller har erfarenhet av branschen. Ytterligare en fördel är om ni jobbat ihop tidigare så att investeraren känner sig trygg med att ni kommer kunna göra detta tillsammans.


Traction


Traction innebär resultat på startup-språk. Det kan exempelvis vara er omsättning eller antalet användare ni har. Tractionen behöver inte vara enorm för att få investering. Visa istället investeraren att ni har uppnått hög traction i relation till den tid ni varit ute och att era kunder verkligen gillar produkten.

Marknad


Marknaden är viktig eftersom att den kan avgöra mer eller mindre tillväxten i ditt bolag. Se marknaden som en vattenström som antingen går mot dig eller med dig. Vattenströmmen går med dig om marknaden är stor och samtidigt växer och det finns plats för många nya aktörer. Om marknaden växer med 10 % per år så kan man förvänta sig att du i normaltakt också växer med 10 %. Du har däremot motström om marknad är liten och/eller minskar.


Säg till om ni har några frågor! :)

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229