Hei alle. <3

Jeg håper julen har gitt dere ro, varme fine øyeblikk, myke pakker, harde pakker og en hel dose gode følelser.


Selv elsker jeg juletiden. Gleden av å gå rundt å kile i magen og vente på at de du er glad i skal åpne pakkene du har styret så mye med. Og selvsagt ansiktsuttrykket de får når de åpner pakkene. Øyeblikkene man deler med de man kanskje ikke ser så ofte. Det er fint. Skikkelig fint.

Vel, nå er vi kommet til den siste dagen av 2017. Et x-antall bilder med "siste ..... i år" er delt på sosiale medier. Mange har kanskje reflektert over 2017. Tenkt tilbake på de gode stundene. De vonde stundene. Flertallet tenker kanskje at "2018 - det skal bli mitt år".

Vel .. Det gjorde vi vel (hvertfall jeg) 31. desember 2016 også. Jeg tenkte at "vettu hva, 2017 - det skal bli mitt år".

Sannheten er at 2017 ikke har vært noe særlig revolusjonerende. Ikke det at det ikke har vært et bra år - for det har det. På alle mulige måter. Misforstå meg rett. Jeg mener bare at hvert år burde være "ditt år".

_

De aller fleste av oss sitter med en luksus mange kan drømme om, nemlig muligheter. Å ha muligheter er en luksus vi altfor ofte kan glemme at vi har i en hverdag som er fylt med utfordringer, tidsskjema, mailbokser, eksamener og søtt og surt fra livet generelt. Skal jeg huske på èn ting det neste året, så er det nettopp det. Å ha muligheter er faktisk ikke en selvfølge.

_

Mennesker kan lett bli isolert fra hverandre. Spesielt nå idag hvor mye av kommunikasjonen vår skjer gjennom sosiale medier og teknologi. Mange av oss sitter også fast i følelser. Følelser som gir dårlig selvtillit, selvfølelse eller ubehagelige situasjoner. Det kan være utfordrende å være menneske. Vi går igjennom mye fra mandag til søndag. Det er mange utfordringer i en hverdag. Det gjelder for oss alle. Og det er her, hvertfall for min del, at sparring og input fra bra folk blir ekstra viktig.

For meg er kommunikasjon en fin ting som setter noe i bevegelse. Kontakt formidles, meninger blir utvekslet. Det skapes forbindelser, bygges broer og etableres fellesskap. Et fellesskap som har gitt meg gode venner, gode samtaler, nyttig kunnskap og lær meg viktigheten av balansen mellom ydmykhet og respekt. Alt dette har med kommunikasjon å gjøre. Og dette er med på å skape noe av det beste som finnes. Tilhørigheten vi har til andre mennesker.

Gode følelser for egen identitet og andre mennesker er ikke bare godt, men helt nødvendig. Kommunikasjon mellom mennesker er noe av det som aller best kan tilfredsstille de grunnleggende behovene vi trenger.

Så, dette er til

de dagene som er ekstra tunge.

de dagene som er ekstra fine.

.. Ta vare på de menneskene rundt deg. De vil ikke være der for alltid.

.. Gi rom for normale reaksjoner. Vi mennesker har nok ressurser til å takle egne utfordringer. Virkeligheten vår er påvirket av det mentale kartet vi benytter, og vi må bare gi oss selv en sjanse til å bli bevisste og stå i det som noen ganger kan være litt ekkelt.

Mål, drømmer, visjoner og drivkraft. Mestring, mening og tilhørighet. Syv viktige, kraftfulle ord som ofte kan bli glemt i hverdagskaoset. Hvem gir deg input? Hvem gir deg gode verdier og overskudd? Hvem og hva er med på å mobilisere god og nyttig output?

Dette er hvertfall det jeg reflekterer over idag. Og egentlig litt hver dag hele året.Så, dere.. 2018 venter på oss nå. Hva skal vi gjøre? Skal vi sikte for høyt og kanskje bomme?

Eller skal vi gjøre som vi alltid har gjort. Sikte litt for lavt, og være sikre på å treffe?

Jeg tenker hvertfall at jeg skal sikte slik at jeg må jobbe litt. Planlegge for å komme i mål. Legge inn en innsats for å kunne kjenne på mestringsfølelsen - men samtidig lære. Å gjøre feil gir meg læring og guider meg til å gi full gass dit jeg ønsker være.


Og du ..? Til de dagene som er ekstra tunge - jeg tror ikke det er meningen at vi alltid skal føle oss sinnsykt bra. Men - kanskje du kan finne en mellomting mellom drit kjipt og sinnsykt bra i de periodene livet lærer deg å mestre det som er utfordrende.


.. Ha mot til å leve. Leve skikkelig. Godt nyttår.

// Tonje

Blogg med mobilen - Nouw har en av de beste blogg verktøy på markedet - Klikk her

Likes

Comments

Puh... Endelig kommet inn døren etter en lang dag.
Jeg må dele dagens treningsøkt OG dagens lille mattips med dere før jeg tar fatt på å henge opp X antall sokker.. Kuleste jobben en sen kveld, enig?

Jeg savner helt sjukt det mentale aspektet med lange, harde løpeøkter. Etter over 4 uker uten løping, er savnet stort etter det å virkelig pushe på hjertepumpa og jobbe med hodet samtidig. Det å ha småskader som holder tilbake på treningsfronten er jammen en mental treningsøkt i seg selv.. Her er det bare å finne seg i nye måter å trene på og heller trene rundt det man ikke får gjort akkurat nå.
Derfor ble dagens økt en litt lengre økt, med hovedfokus på mental kondis.

10 runder:
500 meter ro
10 Hantel clean & jerk pr hånd
8 burpees
_________________
Avslutning:
8x3 minutters intervall i en god sone 4/5. 💦

Da jeg endelig dumpet på innsiden av døra ikveld, kjente jeg at jeg hadde behov for å lage noe enkelt, næringsrikt, digg og mettende til lange dager som idag. Det nytter ikke med en halvrutta matpakke når dagene krever at nysgjerrigheten er oppe og nikker 95% av tiden.. Når dagene krever mye våkenhet og tilstedeværelse, er det helt essensielt å få i seg god og næringsrik mat. Derfor slumpet jeg sammen noen digge kjeks som helt klart får plass i matpakken i dagene fremover.


Du trenger:
2 bokser Barebells pudding (sjokolade)
40 gram havregryn
2 dl ferdig kokt qinoafrø
4 egg
2 ss peanøttsmør
For ekstra julestemning: En ts nellik, ingefær, kanel og kardemomme. Juleduft i HELE leiligheten. :-)

Quinoa inneholder sunt fett, fiber og antioksidanter. Quinoa har også et høyt innhold av de essensielle aminosyrene lysin, metionin og treonin som det er lite av i korn og belgvekster. Så her har du en komplett proteinkilde, og en super matvare som kan brukes til det mest. 

De så kanskje litt funky ut, men smaker ganske så digg spørru meg... Digge, næringsrike kjeks klare for å pakkes i matpakken. 


Og med det logger jeg av. God natta da, dere.

// Tonje

Likes

Comments

Jeg beklager ..


Jeg må si til dere alle sammen - beklager om jeg har gitt inntrykk av at livet mitt er så sabla fantastisk. Jeg ønsker ikke å være en av de bloggene der hverdagen bare virker enkel, naiv, perfekt og så sabla fantastisk. Hele tiden.

Jeg må samtidig vektlegge ordet "bare" i setningen over. For jeg finner faktisk hverdagen min både enkel, perfekt og ganske så sabla fantastisk til tider. Og det er jeg både stolt og veldig glad for. Det er nemlig ikke slik at det alltid har vært sånn. Og jeg har kanskje alt å takke de oppegående og våkne menneskene rundt meg som får meg til å takle denne hverdagen litt bedre.

Etter at jeg friskmeldte meg sjæl fra ortoreksi, slet jeg med å føle tilhørighet, føle på glede og rett og slett føle at jeg fortjente å ha det bra.

Jeg var skuffet over meg selv og skuffet over å ha kjørt min egen kropp så langt ned i kjelleren. Hvordan kunne jeg misforstå så kraftig? Jeg var utslitt både fysisk og psykisk og var lei meg stort sett hele tiden. Ikke visste jeg hvorfor eller hvordan jeg kunne gjøre noe med det.
Jeg har alltid vært en person som skal fikse det sjæl, og psykolg og hjelp var aldri et tema. Jeg har vært heldig og samtidig gjort en nøye jobb med der jeg er idag. Ganske så fornøyd, lykkelig og stolt av livet litt. Ikke hele tiden, men hver dag, hver uke. Jeg sitter i førersetet nå, fremfor å være et offer.


Mental trening - halleluja stemning, naivt og falskt positivt?

Flere jeg snakker med, har et inntrykk av at MT handler om goodfeeling, mindset eller hardbarka råskinn med striper i ansiktet. Jeg syns det er synd at det har fått et slikt stempel. Ja, for iskrigeren som trenger å få pukken i mål handler det kanskje om å være hardbarka ... For en som alltid tenker negativt og er drittlei hverdagen, handler det kanskje om å få frem en goodfeeling, hente og endre mindset/tankegang. Kanskje sette et mål, som tenner en glød. .. Men det ligger så mye mer her. Mental trening handler om å ta tak i problemet - og løse det. Å finne en vei ut av utfordringene, finne verktøyet som funker for deg og som gir deg mestringsfølelse og mot til å ta tak i livet ditt.

Være nøye og gjøre ting skikkelig. Enten du ikke vet hvor du vil med livet ditt, sliter med å treffe blinken, sliter med å finne grunner til å så opp om morningen eller rett og slett trenger å lære deg å være mer egoistisk i forhold til eget liv og egne drømmer. Mental trening handler mye om motivasjon, mestring av stress og press, kommunikasjon, bevisstgjøring og hvordan du kan endre et dysfunksjonelt tankemønster. Skape nye hjernestier og bli bevisst på når du kortslutter. Mental trening hjalp meg til å ville. Til å gidde. Ville bli fornøyd, ville bli bedre, utvikle meg, vokse og kunne se meg sjæl i speilet å si at jeg har det bra. Uten å få en dårlig følelse fordi jeg lyver. Du kan ikke lyve til deg sjæl - følelsene avslører deg med en gang. Nå avslører de meg ved å fortelle meg at jeg gjør noe riktig. Og det er en fantastisk følelse!


Det er så mange av oss som står fast. Står fast i vonde tanker, følelser, erfaringer. Vi tenker at vi ikke strekker til, er god nok og gir opp før vi har begynt. Mennesket er eksperter på å skape begrensninger og overbevisninger for seg selv og det gjør at vi kan bli låst fast i en komfortsone som gjør at det kan være utfordrende å oppnå den personlige utviklingen som bor i oss. Det er krevende å være utenfor komfortsonen, så det er ingen vits å kaste seg ut av den hele tiden for moroskyld fordi du har lest på sosiale medier at "livet starter utenfor din komfortsone", men det kan være ganske så nyttig å prøve nye ting og gjøre noe som er litt ubehagelig noen ganger.. 

Hvis vi ønsker å bli flinke til noe, må vi øve og øve slik at vi skaper mange neurale koblinger mellom cellene som korresponderer med den oppførselen vi ønsker å forbedre. Gjennom å repetere og erfare, automatiseres gradvis det du øver på til vaner og våre automatiserte vaner gir en følelse og opplevelse av trygghet, komfort og kontroll.


....... Så kanskje jeg smiler mye, forsøker å spre samme, ja kall det gjerne halleluja stemning, som jeg sitter med nå. Jeg ønsker å spre mot, glede, gi deg følelsen av at du og ditt liv er sabla viktig det! Livet er ikke et mål langt der fremme. Livet er en daglig prosess. Livet er nå, livet foregår i takt med pusten din. Og det nytter ikke å vente med å ta tak i det. Ting gjør seg ikke selv. Du må begynne veien selv, og jeg heier på deg! Jeg heier virkelig på deg og tror på deg av hele litt hjerte.


// Tonje 

Likes

Comments

Instagram@tonjemnaess