Hej alla glada läsare!

Trevlig vecka hälsar vi från Bugektiverna och vill påminna er om att komma ihåg att ta det lugnt nu när det snart är sommar. Det är även viktigt att berätta eftersom vi ofta försöker vara seriösa och hjälpa till med ekonomin att poängtera för er att vi fortfarande anser att det är NÖDVÄNDIGT att roa sig ibland! Utan att unna sig den där Coca-Colan på stranden eller köpa sig den där koftan på H & M så finner man aldrig motivationen till att fortsätta spara och nöta på. Veckans visdomsord - Håll dig alltid till din plan men inte alltid!🎉

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Om du inte betalar i tid så händer det här

1: Betalar du inte inbetalningskort i tid kommer påminnelse med påminnelseavgift.

2: Betalar du inte tar över Inkassoföretag skuld som du är skyldig pengar med en inkassoavgift.

3: Betalar du inte kommer skulden skickas vidare till Kronofogden, Kronofogden skickar då ett betalningsföreläggande som du ska läsa igenom noga och skicka tillbaka det delgivningskvitto som bifogas. Kvittot är ett bevis på att du mottagit betalningsföreläggandet, inte att du godkänner kravet.

4: Är kravet felaktigt har du 10 dagar på dig att bestrida det (Eget arbete), tiden räknas från den dag du blev delgiven. Om du inte bestrider kravet – eller betalar hela skulden – fattar Kronofogden ett beslut, ett s.k. utslag, som är ett bevis på att fordringsägaren har rätt att kräva dig på betalning för skulden.

5: Ett utslag registreras hos kreditupplysningsföretagen som en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning kan vara ett hinder för att få lån, köpa varor på kredit, få Kontrakt på en hyresrättslägenhet eller teckna ett abonnemang. En betalningsanmärkning finns kvar i tre år även om betalar skulden.

6: Då skulden är fastställd kan fordringsägaren lämna kravet vidare för indrivning/utmätning. Kronofogden utreder då om du har tillgångar som kan utmätas som betalning för skulden, eller om det finns utrymme att utmäta i din inkomst.


http://www.stockholm.se/FamiljOmsorg/Socialt-och-ekonomiskt-stod/Ekonomiskt-stod-och-radgivning/Budget--och-skuldradgivning/Det-har-hander-om-du-inte-betalar-rakningen-i-tid/

  Likes

  Comments

  Varje enskild individ är en privatperson, men hur mycket tänker du över att du faktiskt är en konsument nästa lika ofta? Du gör köp dagligen och det kan vara allt ifrån nöjen och kläder till mat och andra varor som är livsnödvändiga för dig. Om du inte redan har gjort det så kommer du förr eller senare hamna i en knepig situation när du har handlat något. Kanske ångrar du ditt köp av en tröja från nätet, kanske har du köpt något i en affär som du vill lämna tillbaka eller så har du kanske köpt en matvara som visat sig vara dålig. Vad gör du då?

  I detta inlägget tänkte vi informera kort om rättigheter och skyldigheter du har som konsument och vad du ska göra vid knepiga situationer. Kan du dina rättigheter och skyldigheter kommer du i längden att göra smarta val som kommer leda till en bättre ekonomi.

  Dina rättigheter:

  Sexmånadersregeln:

  Om du upptäcker ett fel på en vara inom loppet om 6 månader ligger det i företagets händer att bevisa att felet inte fanns där från början (att det inte var ursprungligt). Regeln fungerar som en slags obligatorisk garanti där du har fördelen som konsument. Har det däremot gått mer än 6 månader ligger bevisbördan hos konsumenten. När det gäller garanti bestämmer säljaren ifall du ska få det eller inte, du kan därför inte bara anta att du har rätt till det.

  Reklamera:

  Efter att köpet gjorts har du tre års rätt att reklamera varan om den är felaktig (de första 6 månaderna ligger bevisbördan hos företaget), efter den tiden kan du inte längre reklamera den. Vid reklamation på en vara måste varan vara felaktig på något sätt. Gäller:

  Om varan inte stämmer överens med vad du har avtalat om med företaget, till exempel vad det gäller mängd eller kvalitet eller om bruksanvisning saknas

  Om företaget inte har upplyst dig om detaljer om varan som du borde ha blivit upplyst om

  Om företaget har installerat varan och installationen är felaktig

  Om varan är i sämre skick än du hade kunnat förutsätta utifrån varans pris.

  Ångra ditt köp vid distans- och hemförsäljning:

  Nästan alltid har du rätt till att ångra ditt köp på Internet, undantag är varor under 400kr och köp öga mot öga. Vid ångerrätt gäller 14 dagars-regeln, att du har rätt att ångra ditt köp inom 14 dagar. Du har alltid rätt att få all information om vad som gäller vid ånger och vad du i så fall ska göra. Har du inte fått den informationen så har du ett år på dig att ångra dig.


  Dina skyldigheter:

  Spara kvitton och andra bevispapper:

  När du handlar något, vad det än gäller, är det viktigt att du sparar ditt kvitto. Vem vet vad som kan hända och har du inget kvitto kan du inte garantera att få något tillbaka eller bytt. Företagen kan neka till att du lämnar tillbaka din tröja på öppet köp eller bytesrätt.

  Vid olika avtal är det också bra att spara ett bevis på vad ni kommit överens om, annars blir det mycket svårare att bevisa vad ni kommit överens om ifall att något inte står rätt till.

  Du har inte alltid rätt till öppet köp och bytesrätt. Gällande öppet köp måste du fråga om det i kassan innan du betalar och få ett skriftligt godkännande på ditt kvitto. Som konsument kan du inte anta att du alltid har rätt till det. Vid både bytesrätt och öppet köp måste du visa upp ditt kvitto för att det ska bli godkänt annars kan företaget välja att neka dig.

  Returfrakten

  Om du ångrar ditt köp är du skyldig att lämna tillbaka varan och betala returfrakten.

  Som konsument har du fler rättigheter än skyldigheter, men det är viktigt att kunna dem iallafall då det skulle komma till riktigt knepiga situationer. Vi tipsar dig att läsa på om lagarna på Konsumenterkets hemsida så är risken för problem mycket mindre. Informationen vi gav ut var väldigt omfattande, men för att få en bredare kunskap är det ett bra tips att gå in och läsa där! :)

  Lagar och regler:

  http://www.konsumentverket.se/Vart-arbete/Lagar-och-regler/

  Testa dina kunskaper:

  http://www.konsumentverket.se/skola/kunskapsbank/testa-dina-kunskaper/

  Likes

  Comments

  Hej alla ekonomistas! Här kommer ännu en en powerpoint fast denna gången om försäkringar. Har ni dålig koll på dem nu kommer ni inte ha det efter denna powerpointen. Hoppas ni kommer gilla den och har ni några frågor är det bara att fråga oss. Klicka på länken nedan! :)


  Här!

  Likes

  Comments

  För er som behöver en snabb genomgång av hur du kan förbättra din ekonomi är denna powerpoint utmärkt för dig. Den ger dig en snabblektion om vad du kan göra och vilka hjälpmedel som fungerar bra. Klicka på länken nedan så länkas ni direkt till vår Powerpoint. Hoppas ni kan få mycket användning av den! :)


  https://docs.google.com/presentation/d/1oL2V4E_tzT3JhAoF3jTS1zNEBTUwgaG6zpK3YBJCGvw/pub?start=true&loop=false&delayms=15000  Likes

  Comments

  Att budgetera sin ekonomi är A och O i de flesta fallen då det är viktigt att ha koll på sina inkomster och utgifter som ungdom. Vi tänkte därför tipsa lite om hur du enkelt kan ställa upp en bra budget.

  1.Skriv upp en lista på dina inkomster och utgifter

  Inkomsterna kan vara allt ifrån löner eller studiebidrag till att sälja enstaka saker du inte använder längre.

  Utgifterna är oftast många fler, därför är det extra viktigt att du får rätt på dessa så du vet vilka eventuella åtgärder du kommer behöva göra. Utgifterna är allt från hyra till olika prenumerationer och abonnemang.

  Ta god tid på dig och gör listan så att du inte missar något viktigt. Missar du något kan det förändra hela din ekonomi, antingen positivt men i värsta fall negativt.

  2. För att få en bra ekonomi kan du antingen öka dina inkomster eller minska dina utgifter!

  Öka inkomster:

  - Att öka sina inkomster kan innebära att du säljer dina saker som du inte behöver.

  - Ett annat sätt är att skaffa ett jobb och har du redan ett kanske det är dags för en lönehöjning? Men då krävs det att du har jobbat på ett företag under en längre period och gjort ett bra jobb ifrån dig.

  Minska utgifterna:

  Se över dina fasta och rörliga utgifter. Det är viktigt då du ser vilka utgifter du kan minska mer på än andra. De fasta utgifterna är oftast väldigt svåra att minska, däremot är de rörliga beroende av dig och hur mycket du konsumerar.

  - Gör en inköpslista på mat: När du gjort det köper du endast in den mat som står på listan och inget annat. Småinköpen blir mindre och därmed dina kostnader.

  - Frys in överbliven mat; Sparar direkt mycket pengar då du slipper köpa ny mat för varje kväll.

  - Undvik att äta ute så mycket du kan. Självklart ska du unna dig det någon gång, men det är verkligen inte nödvändigt att göra det regelbundet varje vecka.

  - Skippa köpkaffet från kaféer Ta hellre med dig i en take-away mugg fylld med kaffe hemifrån.

  - Sluta röka. Cigaretter är en kostnad många tar på sig, men vet du egentligen hur mycket det kostar efter slutet vid varje år? Gör du inte det kan du enkelt ta reda på det genom att räkna ut det själv eller gå in på nätet och se det ungefärliga genomsnittet.

  - Ta bort onödiga prenumerationer på tidningar och annat onödigt som kan tänkas ge dig en extra kostnad varje månad. Även om erbjudandena inte låter dyra så är det ändå rätt mycket pengar som slukats upp vid årets slut.

  - Sluta spontanköpa. Det finns alltid saker man vill ha, men behöver du det verkligen? Din ekonomi tillåter oftast inte att du kan spontanköpa hur mycket som helst. Skriv därför ner på en lista vad det är du verkligen vill ha. Ta fram din budget och se om det är något du har råd att köpa. Skriv gärna också ner när du tänker köpa något och hur du tänker ha råd med det. Kanske är det dags att lägga undan lite för att börja spara?

  Likes

  Comments

  Hej!

  Vi är fem elever från Katedralskolan i Lund som är med i tävlingen Koll På Cashen . I denna bloggen agerar vi ekonomicoacher för att hjälpa er ungdomar med en bättre ekonomi . Vi kommer att tillägna er alltifrån enkla tips och trix i vardagen till rättigheter och skyldigheter du har som privatperson. Har ni frågor eller andra funderingar kring er ekonomi får ni gärna komma med dem så ska vi hjälpa er så mycket vi kan. Slutligen hoppas vi att ni kommer att gilla vår sida och känna att ni kan använda er av den som ett hjälpmedel i er vardag.

  / Budgektiverna

  Likes

  Comments