En ölsort som de flesta tycker om är India Pale Ale. IPAn har funnits bra mycket längre än vad många tror, det var bland annat en väldigt populär ölsort fram till och med första världskriget. Populariteten avtog och ölsorten ar svår att få tag på. Det var i USA under slutet på 1970 talet med hjälp av microbryggerier som ölsorten växte sig stark igen och idag är det troligen en av de mest populära sorterna.


Receptet vi skall följa idag är "drakens IPA", vinnare i SM 2014. Då jag inte lyckats hitta något exakt recept har jag utgått från det felaktiga som finns på olrecept.se. Jag har valt att lägga till torrhumling då jag är säker på att det måste ingått i originalreceptet.


Mängd 25L

Malt:

Pale ale malt 5,2 kg

Carravienne 250 gr


Jäst:

US-05

Humle:

Casscade 166gr

Citra 166gr

(till koket)


Casscade 20gr

Citra 20gr

(till torrhumling)

Bryggningen:

Hela bryggningen gick bra och det doftade himmelskt av humlebomben som kokade i köket. Ett problem jag har haft under en längre tid är att jag inte har en vörtkylare (vilket är ett måste). Alternativet är att släpa den gigantiska kastrullen till badkaret och låta den kylas i isvatten. Fungerar men är drygt och tar lång tid. Starting gravity landade på 1055.

Jäsningen:

Jäsningen var extrem. bubblandet började cirka en timme efter att jästen åkt i. Det bubblade näst intill extremt i cirka fem dagar därefter avtog det då tillsattes torrhumlen. Efter att ha kontrollerat final gravity med två dagars mellanrum var det dags för kallkrasch. Av åkte uppsamlingsbehållaren på fastfermenten och på med en ny. därefter bars jäskärlet ut på balkongen och gelatin tillsattes. Anledningen till att jag tillsatte gelatin ( brukar inte göra det) var att ölet var extremt grumligt. Gelatin hjälper till att binda proteiner och annat skräp som flyter omkring i ölet så att de sjunker till botten. Efter fem dagar hade samtligt skräp hamnat i botten av jästanken och det var dags för flaskning.

Flaskning:

Flaskorna åkte in i ugnen 125 grader i 30 minuter. Därefter fick de svalna och slutligen badas i lite starsan. Med tanke på att jag använde mig av gelatin under kallkraschen bestämde jag mig för att tillsätta flaskjäsningsjäst. Det finns en risk att gelatin binder aktiva jästceller vilket gör att flaskjäsning inte är möjligt. Detta görs genom att man löser upp jästen (2ml till 25 L) och därefter blandar man ner det i ölet. ölet flaskades och primades med 3ml bryggsocker per flaska.

Smak och FG!

Smakade av min IPA och blev chockad av den kraftiga humleexplosionen i munnen. Ölet fullkomligt dryper av humlearom. Man får väldigt mycket smak av grapefrukt och citrusdofter. Ölet är lätt grumligt som sig bör när man talar om IPA och kolsyrehalten var något låg men kanske förbättras något. Ölet var lätt att brygga men dyrt, humle kostar och denna humlebomben landade på cirka 400kr. Final gravity landade på 1010!


väl mött!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Att veta vad man skall köpa för att brygga ett bra öl kan vara en riktig djungel. Det finns mängder av utrusning i mängder av olika prisklasser. I grund och botten handlar det om några olika saker man bör ta i beaktning.


vill du brygga all grain eller extrakt?

hur mycket pengar är du beredd att lägga?

hur mycket tid är du beredd att lägga?

hur mycket plats har du?

hur bra öl vill du brygga?


Jag kommer nedan att lista min utrustning och hur mycket jag har lagt på den. Enligt mig bör man börja med grunderna, dvs inte köpa ett bryggverk direkt. Detta eftersom det är en komplex process och man lär sig väldigt mycket genom att brygga med kastrull. Däremot om man är säker på att man vill fortsätta brygga samt har pengarna att lägga på ett vettigt bryggverk och kanske är begränsad av plats så är bryggverk the way to go.


Min utrustning:


Mäsktunna rubbermaid.

En riktig klassiker från amerikanska college filmer men fungerar ypperligt som ett mäskkärl. När man mäskar är det viktigt att hålla rätt temperatur, detta eftersom enzymerna omvandar malten till jäsbara sockerarter. Därför är det skönt att ha ett isolerat kärl som klarar av att hålla en konstant temperatur under hela mäskningen. Man kan även stegmäska genom att använda sig av beersmith men detta är överkurs och något jag tar upp i ett annat inlägg. Till mäsktunnan har jag bytt ut den plastiga kranen till en rejäl ventil med vred, samt ett bazooka filter.

Total kostnad på Ebay cirka 1000 kr.

Kastrull biltema.

Den klassiska 25liters kastrullen från biltema är en vettig första kastrull. Den är dock tunn och känns "billig". hade jag gjort om mina inköp idag skulle jag köpt en bättre kastrull. Jag har bytt ut tappen på denna likt mäsktunnan.

total kostnad: 800kr + tapp 150kr


Jästunna Fastferment.


Fastferment är ett koniskt jäskärl. Denna är betydligt dyrare än de klassiska hinkarna men jag kände att jag ville ha ett koniskt av anledningar jag kommer ta upp. När vörten jäser bildas biprodukter som kommer att sjunka till botten. I en hink hamnar detta såklart i botten men i fastfermenten hamnar detta i en liten behållare längst ner. Denna behållare kan man ta bort och tömma allt eftersom brygden jäser. Vissa hembryggare delar upp jäsningsprocessen i två delar, första och andra jäsningen. Jäsning är igentligen fel ord för den andra då syftet är att så mycket skräp som möjligt skall falla till botten. I hinkar behöver man föra över brygden till en ny hink och riskera infektioner men med fastfermenten behövs inte detta eftersom bottensatsen avlägsnas kontinuerligt. När man väl skall tappa på flaska fäster man en slang längst ner på fastfermentern (dvs där uppsamlingsbehållaren suttit) och för över brygden direkt till flaskan. Därav behöver brygden aldrig komma i kontakt med läskiga sporer i luften.

Total kostnad startpaket: 1800 kr humegården

Dessa tre produkter är grunden i all grain bryggning. utöver dessa måste man självklart ha rengöringsmedel, mätutrustning, slevar, mått osv.


Övrig utrustning: (+ = måste)

PBW rengöringsmedel +

Starsan Rengöringsmedel +

Våg kilo +

Våg Gram

Hydrometer + mätglas +

Diverse hinkar

flaskor

kapsyler

kapsylmaskin

slangar


Finns säkert saker jag glömt skriva upp men dessa är de viktigaste.


Allt Gott!Likes

Comments

Hejsan!


Mitt namn är Ludvig Persson och jag brygger öl.

Denna bloggen är till för att jag själv skall kunna hålla reda på alla recept och bryggningar jag gjort samt för att hjälpa andra komma igång med den vackra konsten ölbryggning.


Så vem är jag?

Jag är en Lundastudent och deltidssoldat som älskar att skapa saker med mina händer. När jag gick i gymnasiet började jag intressera mig i konsten att brygga öl och vin. Till en början handlade det om att minska alkoholnotan men desto äldre jag blev insåg jag hur roligt det faktiskt är att dricka och bjuda på något man själv skapat.

Första bryggningarna blev självklart fiasko då jag bryggde en av de ökända coopers-satserna. Jag lyckades bjuda hela klassen på infekterad öl efter den bryggningen och slutade helt brygga öl. Vin fortsatte jag med dock och blev om jag får säga det själv rätt duktig till slut.

För ett par år sedan bestämde jag mig för att återgå till ölbryggning. Efter skräckupplevelserna från gymnasietiden bestämde jag mig för att helt slopa maltextrakt och andra genvägar istället gick jag rakt på all grain* bryggning. Första bryggningen var en Belgian Blondie och den blev RIKTIGT bra. Sedan dess har jag utökat min arsenal av prylar och brygger bättre och bättre öl.

Jag kommer i nästa blogginlägg att lista all utrustning jag har för de som är intresserade.


Skål!


* Bryggning från grunden. Det vill säga med krossad kornmalt, humle, jäst och vatten.

Likes

Comments