Marina Johansson

Den 16 juni 1979 föds Marina Johansson på ön Tjörn. Hon växer upp tillsammans med sina föräldrar och sina två systrar. Hon var en glad person som månade mycket om andra människor och var inte rädd för att säga vad hon tyckte. Hon ville inte ha egna barn, men tyckte väldigt mycket om att ta hand om andras. Hon tyckte om att resa och att fotografera och var utbildad miljöanalytiker. Hon älskade att vara spontan och göra äventyrliga saker som fallskärmshoppning, fridykning, etc. Hon har tidigare åkt skridskor, men var de sista åren av sitt liv fotograf för en konståkningsklubb. Marina jobbade fyra dagar i veckan på Elof Hansson i Göteborg och reste mycket i jobbet till bland annat Karlstad och Trollhättan. Hon var tillsammans med en kille i cirka 8-10 år innan hon träffar hennes sista pojkvän, GM. Marinas beteende förändrades en del när hon var tillsammans med honom, men de gjorde slut ett år innan hennes död och hennes anhöriga berättar att hon "började bli som gamla Marina". När de gjorde slut fortsatte GM att bo hos Marina, men i hennes källare så de ska ha levt "separata liv". Han hade varken jobb eller hem så han fick bo där tills han hittade något annat, enligt Marina. Det var Marina som gjorde slut, och GM försökte att få henne att ta tillbaka honom flera gånger. De ska ha varit ihop sedan 2006 och träffades online. GM var med på många resor som Marina och hennes familj gjorde, men familjen tyckte alltid det var något som inte stämde. En av Marinas systrar hälsade inte på henne det sista halvåret då hon tyckte att Fredrik var obehaglig och att han ville bestämma över Marina. De beskriver honom som känslokall, empatilös och en "översittartyp".

 • Natten till den 28 juli 2010 sitter Marina och chattar med en kompis. Konversationen slutar 00:56 och det är det sista livstecknet från Marina.
 • Natten blir till dag och "Marina" skickar ett sms till sin syster runt klockan 14 och berättar att hon är i Linköping. Detta ska sedan visa sig vara från GM, då Marina redan är död vid den tiden. Efter det smset försvinner Marina spårlöst.
 • Den 29 juli har Marina bestämt träff med hennes syster, men dyker aldrig upp och familjen blir bara mer och mer oroliga.
 • Den 31 juli fyller hennes mormor år, men hon hör inte av sig som hon brukar.
 • Den 2 augusti åker Marinas mamma och syster till GM och hennes bostad där han berättar att hon lämnat bostaden vid lunchtid den 28e, men inte berättat vart hon skulle.
 • Samma dag, den 2e, anmäls Marina försvunnen och hennes bostad söks igenom av hennes syster och mamma tillsammans med två poliser och GM.
 • GM tas in på förhör den 4 augusti, men nekar.
 • Efter flera förhör så försätts GM på fri fot den 13 augusti då det inte finns tillräckligt med bevis. I november förhördes han återigen då han skulle göra en "vallning" med förhörsledaren där han skulle visa var han hade åkt natten till den 29e, etc. Han hade nämligen sagt i förhör att han åkt bort natten till den 29e då Marina bett honom om det.
 • I början av 2011 hade Marinas ex-pojkvän Per flyttat in till hennes bostad tillsammans med hans fru - efter överenskommelse med Marinas föräldrar. När de har bott där i en vecka och ska byta madrass hittar hittar de blod i den säng som Marina sovit i vid sin död. Blodet var på en madrass, under ett överdrag som suttit hårt på sängen, och då hundarna som varit med på brottsplatsundersökningen inte var tränade för att markera på blod utan bara liklukt så upptäcktes det inte då. Inget DNA förutom från Marina hittades.
 • GM blir återigen förhörd efter att blodet i sängen har hittats. Han nekar.
 • GM frias i hovrätten från mordet på Marina i slutet på 2011 då det inte finns tillräckligt med bevis för att hon är död eller för att han har mördat henne.
 • Den 14 april 2012 hittas Marinas kropp av Missing People, insvept i sängkläder, två bäddmadrasser och en vit presenning som var fäst med rep runt kroppen. Efter obduktionen så pekar allt på att Marina har blivit skjuten i huvudet med ett kulvapen, när hon legat i sängen. Inget DNA förutom från Marina hittades.

Efter att Marinas kropp hittades så lämnade riksåklagaren in en begäran om resning till Högsta domstolen, som beviljades i november 2013. GM häktas återigen den 4 november. När han häktas har det även framkommit ett annat bevis. Sms som han raderat har lyckats tas fram. Ett sms från Marina den 29 juli där hon skriver "Jag blir kvar tills imorgon" är raderat. Men, Marina vet vi redan är död då. Han kan inte förklara smset, men det är med stor sannolikhet han som har skrivit det. Det framkommer även att någon har sökt på en registreringsskylt vid 14-tiden den 28 juli i närheten av GM och Marinas bostad, och GM har sagt att han är och promenerar vid den tiden, runt det området där bilen med den skylten stod. Dessutom, så var Marina förmodligen död redan då.

I mars 2014 döms GM till 16 års fängelse för mordet på sin ex-flickvän Marina Johansson.

Jag måste säga att när det här fallet så är GM både väldigt smart och väldigt dum på samma gång. Ja, han lyckas komma undan med mordet ett bra tag. Men, han skickar sms som han sedan raderar och tror att ingen ska hitta? Flera såg även Marinas bil åka runt dagar efter hennes försvinnande, en bil som han alltså åkte runt med efter mordet. Han använder Marinas mobil till att söka en registreringsskylt på? Hur dum? Det finns en video på youtube från förhöret med honom, den är intressant! Man märker att han trodde han skulle komma undan med det, och så nej. Tur det!

Vila i frid, Marina. FUP + DOM

Gillar

Kommentarer