Göran Möller

Göran Möller föds den 11 april 1948. Han träffar sin blivande fru Anki när hon är 18 år och de har varit tillsammans sedan dess. De får två barn tillsammans, varav 6 barnbarn från den ena dottern som senare ska visa sig vara GM i fallet. Han har sedan han börjat jobba varit affärsman och drev också ett företag ett tag tillsammans med sin fru och deras ena dotter. Göran var en omtänksam och familjekär man som var omtyckt och väldigt uppskattad. Han hjälpte gärna sina döttrar med allt möjligt och speciellt med pengar när det kom till GM. Han och Anki har köpt en bostadsrätt till både GM och till hennes son. Många i hans omkrets tyckte att GM utnyttjade honom och att han behövde säga ifrån och stå upp för sig själv, vilket han först började göra på slutet av sin tid i livet. Tillsammans med Anki har han en sommarstuga i Granliden, utanför Arboga, som de innan han dog hade tänkt att sälja. De hade funderat på det länge, men bestämt sig på hösten 2015 att de skulle sälja den året efter. Anledningen till att de ville sälja var att de hade köpt en husbil tre år innan och hade stora resplaner för framtiden med den.

Kvällen den 3 augusti 2016 har Göran och Anki precis ätit. Vad Anki kom ihåg så åt hon lasagne och Göran kebabtallrik. Efter middagen tittade de på tv tillsammans innan de gick och la sig kring 22.

Runt 23-tiden vaknar Anki av ett slag i ansiktet. Hon tror först att det är Göran som knuffat till henne eftersom att hon snarkat, men ser sedan honom liggandes bredvid henne. Sedan ramlar hon ner på golvet och misshandeln fortsätter och till slut så svimmar hon. Efter ett tag så vaknar Anki igen och ligger återigen i sängen. Det är ingen där utan hon känner bara att det är väldigt blött i sängen, men inser inte vad som har hänt. Anki försöker väcka Göran som ligger livlös bredvid henne i sängen. Hon berättar att hon inte känner någon smärta på grund av chocken utan går in till badrummet och sätter sig på toaletten. Hon inser fortfarande inte att hon har blod på sig. Hon går då ner och sätter sig i en fåtölj och det rinner blod över hela golvet. Hon inser att något är fel och ringer klockan 23:09 112. Hon berättar för larmoperatören att hon blöder och att hennes man är död. Hon säger att hon känner att det är hål i kinden, i bröstet och att det blöder från ögonen. Kring 23:50 är polis på plats och kort därefter också ambulans. Anki nämner sin dotter när polisen frågar om hon har någon som vill henne illa.

Paret har fått mer än 20 sårskador var som utförts av kniv och Anki överlever mirakulöst, men utan hjälp hade hon förmodligen dött av blodförlust.

Anki grips natten till den 4 augusti misstänkt för mord på sin make Göran, men det ska snabbt visa sig att det inte är hon som har utfört dådet. Under det andra förhöret på morgonen den 4 augusti pratar Anki om sin dotter (GM) och att paret har haft problem med henne när det gäller bråk om speciellt pengar. Hon berättar att paret bett både dottern och dotterns son att flytta ut från deras lägenheter som paret köpt till dem då hyran inte betalats och pengarna som de fått har lagts på droger och annat. Detta skulle de göra i höst och dottern hade varit arg och besviken på sina föräldrar på grund av detta. Anhöriga till paret och GM berättar i förhör om problemen som GM har orsakat paret och att GM ska vara empatilös och kall. Hon ha beskrivits som någon som kan "trycka på en knapp" och börja gråta när det passar, men egentligen inte bli ledsen. Anki kände att GM hatade henne och ville henne illa.

Den 16 augusti 2016 grips dottern och hennes pojkvän som misstänkta för mordet på Göran och mordförsöket på Anki. Den 19 augusti försattes de på fri fot, men greps återigen den 30 augusti 2016. Under tiden som de var fria samlades bevis genom bland annat avlyssningar. Paret har då pratat om vad de ska säga till polisen och GM har insisterat på att pojkvännen måste neka och att de måste berätta samma saker för polisen. GM åkte till Thailand efter hon försattes på fri fot och pojkvännen åkte till Norge. När hon kommer tillbaka så möts paret i Trondheim där de sedan grips. GMs pojkvän, som vi kan kalla för M, nekar först till brott, men erkänner efter några förhör att han har dödat Göran. Han påstår först att han och en kompis som heter Ali har utfört dådet, men erkänner i slutet på december att det är han som har gjort det medan GM har suttit och väntat i bilen utanför parets hus.

M berättar att han träffade GM i slutet på 2015 när han placerades på ett flyktingboende efter att ha kommit till Sverige från Afghanistan. GM jobbade som socionom och hade företag inom familjehemsbranschen. Då M blev sjuk och fördes till sjukhus i december erbjöd sig GM att han kunde bo hos henne, men han tackade nej. När han väl hade kommit tillbaka till boendet så erbjöd hon sig igen varpå han tackade ja då den resterande personalen tyckte det skulle bli bäst så. Samma kväll inledde de en sexuell relation. Han ville efter en vecka flytta tillbaka till boendet, men övertalades av GM att stanna. Under början av förhållandet så var GM otrogen mot M med två andra och han ville återigen lämna henne, men när hon vägrade att hjälpa honom att hitta ett boende så tvingades han att stanna kvar. Kort därefter började hon prata om sina föräldrar, att de inte var bra människor och att hon hade bestämt sig att "deras huvuden inte skulle vara kvar på kroppen".

Tiden fram till dådet så tjatade GM på M om att föräldrarna skulle dö och att han skulle göra det. Dagen för mordet så frågar GM om M kan tänka sig att döda hennes föräldrar "i natt" samtidigt som hon kör mot Granliden när de sitter i en bil tillsammans. Hon hade då tagit med sig både kniv, handskar och en tröja. När de är framme på kvällen så frågar GM om M är säker på att han vill göra det och han säger nej, men frågar om hon kommer köra därifrån om han säger nej. Hon säger då att det kommer hon inte göra och att hon vill att han testar. GM berättar var föräldrarna sover och M går in huset där han sedan hugger ihjäl Göran med en kniv och skadar Anki svårt. De kör sedan från platsen och slänger kniven i en sjö en bit därifrån. Observera att detta är Ms berättelse och inget som går att veta säkert.

Dagen efter får de reda på att mamman ligger på sjukhus och har överlevt, varpå GM säger att "mamma borde ha dött också". Polisen kom samma dag och pratade med GM och när de gick därifrån ska hon enligt M ha skrattat och sagt "spelade jag bra?".

GM döms mot sitt nekande till livstids fängelse augusti 2017 och M till 14 år i fängelse på grund av sin unga ålder (han var 20,5 år vid dådet). GM blir även åtalad för mordet på hennes make Aki 2015, men frias.

Det här är ett otroligt stort fall och mycket detaljer som jag inte har tagit med då det hade blivit en väldigt lång text. Jag tycker personligen det är synd att det har blivit så mycket uppmärksamhet kring GM då man ger henne exakt det hon vill, istället för att uppmärksamma Göran och vem han var som person. Att M fick 14 år och inte mer tycker jag i det här fallet är rätt, oavsett om han var ung eller inte. Även om vi inte vet att han blev manipulerad av GM så är det många andra som vittnat om hur manipulerande och empatilös GM är. Om det är som han har sagt så är det väldigt sorgligt att han redan efter någon månad i Sverige blivit utnyttjad av någon som skulle hjälpt honom. Oavsett så har han ändå mördat Göran och förtjänar på grund av det flera år i fängelse. GM tycker jag personligen är en av de mest manipulerande och känslokalla människor jag har hört om, och även lyssnat på när det kommer till rättegången. Det är tydligt hur hon inte känner något för sina föräldrar och gråter på beställning. Att hon dagar efter mordet blir intervjuad, skrattar och bara pratar om sig själv istället för sin döda pappa visar bara på vilken typ av person hon är. Vem åker ens till Thailand efter att ens pappa precis blivit mördad?! Jag rekommenderar att läsa FUP för den är väldigt intressant, även om den är lång. Jag bifogar även FUP om mordet på Aki, GMs ex-make.

Vila i frid, Göran. FUP + DOM

Gillar

Kommentarer