Tandläkaren ute - bettsnack

Som jag älskar det här. Att ha skit under naglarna, gå runt med femton lager kläder , vara sådär småsnuvig och skitig och bara gå och pyssla i stallet. Det är en känsla som bara hästfolk förstår. En känsla som jag saknat så himla mycket när jag var på semester. Hästarna ger typ en mening med allt.

Idag kom tandläkaren ut och raspade tänderna på alla 4. Välbehövligt och bra. Framför allt för ett par av dem var det mer så.
Raffi har ganska mycket ”fyllning” i sin käke precis där bettet sitter. Tandläkaren rekommenderade mig därför att prova rida honom på gummibett i stället för metallbett. Han är väldigt fin och lätt i munnen redan men det kan vara värt ett försök.

När folk som ”hovis” och ”tandis” och ”vettis” kommer ut så passar jag på. Jag frågar och frågar och frågar om allt. Vill Veta och lära mig så mycket jag bara kan.

Idag snackade vi bett. Något av det svåraste i världen känns det som. Vilken utformning är bäst? Vilket material? Vilket märke? Finns det ens ett rätt & fel bland alla miljontals varianter på marknaden?

Jag frågade honom om två- och tredelat bett och vilket som var de ”bästa”. Den frågan fick jag ett bra och tydligt svar på medan han pekade och visade i munnen. Det Tvådelade bildar en väldigt liten vinkel när ryttaren ”drar” i tygeln. Spetsen på vinkeln blir som en kant som lätt gå i ”väggen” eller ovansidan i munnen. Så för de vissa hästar kan ett tvådelat bett kännas ganska obehagligt. Gång på gång sa han dock att alla hästars munnar är olika och hästen tillsammans med var och en av ryttares olika ”känsla i handen” gör att det inte finns något facit.


Slutsatsen vi drog var att det är en djungel, fylld med dyra prislappar, och i djungeln finns inte något rätt eller fel. Alla hästar ser olika ut i munnen. (Vi jämförde till & med tungorna på mina fyra, och tro mig eller ej, det var stor skillnad!)

Jag tycker det är Väldigt intressant det här. Det får mig att fundera över de hur olika bettföretagen kan ta fram bett efter bett efter bett med alla möjliga magiska funktioner som de sedan sätter extrema prislappar på. Det jag tror är att många provar att rida sin häst på ETT vanligt tränsbett, funkar det inte så byter man till ett sånt hör magiskt bett innan man ens testat olika material och utformning på det vanliga tränsbettet först. Tror man kan spara mycket pengar på att ha en bettkollektion med olika basic tränsbett att prova innan man köper svindyra magibett.


Vad är er erfarenhet i ämnet?


x/A

??x/A 

Gillar

Kommentarer

maricalindberg
maricalindberg,
Gillar den häe meningen "Gång på gång sa han dock att alla hästars munnar är olika och hästen tillsammans med var och en av ryttares olika ”känsla i handen” gör att det inte finns något facit." Alla hästar är verkligen olika och ett bett som min medryttarhäst rids kanon på och som vi älskar att rida på, passar inte alls på den andra hästen. Han kräver andra bett.

Bett är en hel djungel och jag föredrar simpla bett, less is more. jag själv rider på ett pelham bett med tungfrihet från Mylerbits och det älskar både jag och hästen, tycker vi ryttare väldigt många gånger gör att så "komplicerat" så vi gör det till vana att vi MÅSTE ha ett speciellt bett, istället för att bara använda ett helt simpelt "vanligt" bett som tredelat eller något annat, tex 😊
nouw.com/maricalindberg
Hästsurr
Hästsurr,
Min bettsamling är nog ganska tråkig i mångas ögon. Det är en bunt med olika typer av enkla tränsbett, raka, 2 och 3delade i olika storlekar, tyngd och utformning. Av dessa förväntar jag mig att något ska passa. I en låda som typ aldrig används finns det tre jaktstänger, eTT rakt, ett två och ett tredelat. Dessa är till hästar som kommer och är så felridna att jag måste möta dem på deras nivå eller att hästarna är så pigga i en situation att jag behöver en extra broms. Men i övrigt så finns det inga typer av hissbett hos mig utan hästarna ska vara skolade att kunna gå på så milt som möjligt. Nova och äppelbett är bland de första betten jag alltid försöker utgå ifrån nouw.com/hästsurr
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229