Oliksidig häst? Mina favoritövningar

Oliksidig häst? Eller kanske oliksidig ryttare? Oliksidighet är något som jag tror alla konstant jobbar på.

Jag har funderat en del på detta nu de senaste dagarna. Har ridit flera helt olika typer av hästar, allt från 4 åringar till 4* topphästar. Och oliksidighet finns hos dem alla. Precis som med oss själva jobbar vi dagligen med att få dem mer och mer jämna och liksidiga. Jag tänkte i detta inlägg skriva om hur jag tänker när jag sitter på en oliksidig häst samt ge tips på några övningar jag använder mig av. Väljer Givetvis vilken/vilka övningar och svårighetsgrad beroende hästens utbildningsnivå.

~~~~~~


Steg ett är alltid jag själv. Jag börjar varje pass med att släppa stigbyglarna, känns efter att jag sitter rakt i sadeln, att båda armarna rör sig lika ”löst”. Först när jag gjort dessa checkar lägger jag över fokus på hästen.

~~~~~


Här kommer två scenarion som jag själv ofta stöter på i ridningen samt förklaring av de övningar jag anväder mig av för att jobba på problemen.

Scenario 1. Rider du på spåret och känner eller ser i spegeln att tex bakdelen konstant skjuter inåt och hästen inte spårar?
Övning: att slira runt kortsidan och sedan försöka trycka ut hästens bakdel på spåret har för mig inte fungerat i det långa loppet. I ställer är min personliga favorit att rida som såhär:
-hörnpassering för ytterhjälperna med en ”rak” häst
-direkt ut hörnan flyttar jag hästen några meter in från spåret (ser till att framdelen leder men att bakdelen hänger med aktivt)
- fortsätter sedan rakt fram igen fast med framdelen innanför bakdelen (så en svag öppna, gärna mot spegel)
- rakriktar och sedan rider en ordentlig hörnpassering när kortsidan kommer (eller innan)

Efter upprepade gånger börjat hästen automatiskt tänka att framdelen ska ”leda” och de börjat förvänta sig att något väntar efter hörnpasseringen.

Övningen kan ridas i alla gångarter och jag anväder den för hästar på alla nivåer.

Scenario 2: Hänger sig hästen på Ena tygeln och skjuter ut ena bogen?

Övning 1
: rid förvänd galopp och ställ hästen utåt (eller inåt? Mot den galoppen du är i).
Rid såhär tills hästen ger efter och tar jämnt stöd på båda tyglarna. Gör sedan antingen: en övergång till trav och se till att bibehålla det jämna stödet och jämnt påskjut bakifrån. Eller: gå över till rättvänd galopp och försök bibehålla denjämna kontakten. Upprepa tills hästen ger med sig och skjuter på jämnt bakifrån.
Övning 2:. Jag tycker ofta att det är lättast att jobba med detta i galoppen. Men man kan dock göra denna övning i alla gångarter.
- gör din hörnpassering ut ur kortsidan före hörnan så att du kommer ett par meter innanför spåret.
-flytta bakdelen utåt så att hösten går på tre spår. Ställ sedan om utåt i en förvänd sluta. På så sätt måste hästen lägga om vikten baktill och få in ytterbogen.
- var noga med att rakrikta innan du rider nästa hörnpassering igen!
En något svårare övning som jag använder på de något mer rutinerade hästarna. Detta är dessutom en grym förberedande övning för galoppombyten.


~~~~~~

Dessa scenarion kommer i grund och botten från samma primärproblem - ojämnt påskjut bakifrån. I mina utvalda scenarion skriver jag dock de övningar som av egen erfarenhet har funkat bäst för mig för att ”komma åt” primärorsaken. Alla hästar är som tidigare nämnt olika - precis som oss - och därför fungerar olika metoder för olika hästar. Så var nyfiken, och prova dig fram!

~~~~~~


Har ni själva någon bra övning för att jobba på liksidighet?

xx/A

Fotocred: Eventing Images

??x/A 

Gillar

Kommentarer

Fia_Jungdalen
Fia_Jungdalen,
brieditiseventing
brieditiseventing,
Elalindgren
Elalindgren,
du får jätte gärna gå in på mitt senaste inlägg och kommentera frågor till min frågestund!
nouw.com/elalindgren
brieditiseventing
brieditiseventing,
det ska jag avsolut 😃
nouw.com/brieditiseventing
Hästsurr
Hästsurr,
Jag arbetar olika varven på olika sätt och beroende på om det är bakdel eller bog som har problem. Men en bra övning som man kan rida på alla nivåer av hästar är att rida de helt raka genom hörnen, alltså att de ska ta sig genom hörnen utan att några ben korsas. Vanligt på ffa yngre hästar, men förekommer alldeles för ofta på äldre också att de vill sladda genom hörnen, kravla runt på bogarna, skjuta en bog åt nå håll, tappa ett bakben, inte använda ett bak osv... En fördel är att övningen gör sig nästan bäst i skritt, åtminstone i början, vilket minskar slitaget och det kan börja läras in tidigt. Övningen ger också en häst som lär sig hur den ska röra sig vilket underlättar för ryttaren sen ☺
nouw.com/hästsurr
brieditiseventing
brieditiseventing,
väldigt bra tips!! klokt som du säger att börja i skritt. det går långsammare och det är lättare att styra varje steg..! särskilt för unghästarna:)
nouw.com/brieditiseventing