Läsarfråga - UNGHÄSTAR

Hej! Kan inte du dela lite kring hur ni jobbar era unghästar (3- och 4-åringar), både över året och på en typisk vecka och vad målen är per år? Jag tycker det är så stor press med alla unghästtävlingar, Instagrambilder med 3-åringar som springer och flashar som om de vore flera år äldre. Samtidigt så måste de ju börja bygga sin kropp för att bli starka osv. Har själv 2st 3-åringar som är inridna och nu inhoppade och tänkte ställa av de på lång vintervila sen, men är typ redan stressad över nästa års krav på dem haha. Samtidigt har vi inte samma möjligheter med lika stora hagar som er, utan de är ute tillsammans 8-17 i hyfsat stor rasthage, så de bygger ju inte sin kropp under vilan på samma sätt som era hästar har möjlighet till. Vore kul att höra hur ni gör, tycker ni verkar ha en så sund, hållbar och hästvänlig hästhållningHej! Vad roligt, Vilken intressant kommentar och fråga. Såhär års lägger vi mycket av vårt fokus på unghästar och har det därför färskt i huvudet just nu.


Precis som du skriver här så jobbar vi unghästarna i perioder. Börjar oftast att ta in och hantera dem som tvååringar i ett par veckor på hösten. Därefter under 3-års året fortsätter vi jobbet med inridning.


Låt mig ta en av Tim och Jonelles treåringar, Della, som exempel. Hon kom för ganska precis ett år sedan (som tvååring) vi jobbade från marken, med longering och satt på henne. Därefter ut på bete november-maj. Kom igen i maj för en månads vidare träning. Red ut och tränade basic basic grejer. Avslutade med att gå över bommar innan hon gick på bete igen juni-november. Nu kom hon tillbaka in igen förra veckan - och oj vad hon vuxit till sig!! Nu väntar ytterligare en månad med vidare utb. Givetvis får man ”börja om från början” varje gång de kommer in, men det går i regel snabbare var gång.


I december blir det sedan semester igen för Della och i början på våren kommer hon in igen för att påbörja mer skolning och hopparbete. I denna fas tror jag att det är
Otroligt viktigt att läsa av hästarna - i mina ögon är det här som Många går fel och ”följer planen” för mycket.


Har du exempelvis en stor och tunn häst som kanske tappat mycket vikt under vintern kan jag med säkerhet säga att du kommer tjäna otroligt mycket i längden på att ge hästen mer tid att växa i sin kropp. Så att lyssna av hästen tror jag är a & o.

Har du istället en häst som är busig (ofta de kralliga) kanske det krävs en länge träningsperiod för att ”vinna över dem” och faktiskt låta dem bli ordentligt trötta.

För oss ligger inte något fokus direkt på unghästklasserna - utan på en lång hållbar karriär. Vissa hästar, till exempel lilla George som jag tävlade i fjol, var extremt mogen och redo för det. Men de flesta väntar vi hellre med tävlingsdebut aningen längre!
Ett annat tips jag vill dela med mig av är att tidigt rida ut hästarna. Våra är i princip bara insuttna när vi börjar rida ut dem. Vi har en lång backe där vi travar upp bebisarna direkt. Är de busiga är det bara till att sparka på för de blir för trötta halvvägs upp ändå. Så ta en trygg hästkompis och låt dem följa varandra upp i rumpan. Försök att inte fastna på ridbanan för länge!

??x/A 

Gillar

Kommentarer

louisewieweg
louisewieweg,
envanligdagpalandet
envanligdagpalandet,
Sund inställning, bra inlägg... 😊 nouw.com/envanligdagpalandet
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229