Läsarfråga - träningsplanering


I ett av förra veckans inlägg frågade jag er om var ni vill läsa här på bloggen. Fick flera stycken som önskade att läsa om hur vårt träningsupplägg ser ut för hästarna samt hur vi matchar dem för de olika tävlingarna.
Fälttävlan. Tre grenar. Samma helg ska alla tre vara på topp. Hästarna behöver vara otroligt vältränade. Samtidigt ridbara och avslappnade nog för att leverera ett bra dressyrprov. De måste vara starka och modiga för terrängen och samtidigt försiktiga och kvicka för att hoppa felfritt i banhoppningen.
Och sen bara 7 dagar på en vecka. 7 ynka dagar att hinna träna på allt detta, samtidigt som man helst vill ge hästarna minst en dag ledigt.

I detta inlägg tänker jag dela med mig av mina tankar när jag lägger upp min träning såhär mitt i säsongen.


Nu såhär mitt uppe i säsongen ligger tävlingarna rättså tätt sinsemellan. Har jag till exempel två veckor mellan två tävlingar, som i skys fall nu, så ställer jag mig själv dessa frågorna: hur många galopppass vill jag få in? Hur många lediga dagar ska jag ge honom efter den första tävling? Hur många hoppass vill jag få in?


I detta fall tävlade jag lördag, hade en helg ledigt och Sedan tävling nu på lördag igen.
Så först: hur många lugna dagar efter tävlingen? Red en CIC**, gav honom två helt lediga ute i hagen med sina kompisar. Därefter två dagar med uteritter innan Vi körde igång igen.
Sen då? galoppträning? Ville få in ett galoppass, så det fick bli i lördags, mitt emellan tävlingarna.

För skys del väljer jag att inte hoppa sådär jättemycket utan att i stället lägga mer fokus på dressyrjobbet. Så i förra veckan red jag ett bompass och idag, torsdag, blir det hoppning för Rafa.

Samtidigt som jag gör en plan för min träning så gör jag ett rättså spontan sådan. Vill ha utrymme för ett extra dressyrpass om så krävs samt en extra uteritt om han går strålande. Lika så är jag beroende av andra runt om kring, till exempel Rafa och hela teamet här.
Så, sammanfattningsvis tror jag att göra en bra plan är otroligt viktigt men samtidigt hålla den öppen. Har man sin plan för mycket ”huggen i sten” tror jag att man lätt glömmer bort att faktiskt känna sig för. Och ändras en väldigt strikt plan någon stans på vägen blir det i stället lätt ett störningsmoment i förberedelserna.


Här kommer de två senaste veckornas träning för sky så ni får en ännu klarare bild!
7 hoppning & terräng Barbury CIC**
8 vila (dygnet runt i hagen)
9 vila (dygnet runt i hagen)
10 uteritt
11 uteritt
12 lösgörande bompass
13 dressyr, programridning
14 galoppträning
15 vila (dygnet runt i hagen)
16 uteritt
17 dressyr
18 dressyr
19 hoppträning
20 dressyr på Aston advu25
21 Hoppning och terräng på Aston advu25


Planerar ni era hästars träning med marginal eller går tar en dag i sänder beroende på hur känslan är?

x/A

??x/A 

Gillar

Kommentarer

stallhörnan
stallhörnan,
Vi har en plan för våra tävlingshästar där vilan är viktig. Ett snabbjobb måste in innan tävling, men med rätt antal dagars mellanrum. Canter är oxå viktigt att få in samt att de gör lite annat.
Löp på Söndag innebär snabbjobb sö-onsdag nån av dagarna. Canter on eller torsdag. Det andra petar vi in emellan. Filippas vilar alltid dagen innan och efter löp. Spider vilar efter löp.
Är de löp tex onsdag och söndag så vilar Filippas alla dagar emellan. Spider vilar som vanligt. Är ju annorlunda med sån liten. Men även han har ju en plan.
nouw.com/stallhörnan
brieditiseventing
brieditiseventing,
Same, same - but different.. nouw.com/brieditiseventing
brieditiseventing
brieditiseventing,
Väldigt viktig punkt du tar upp där - återhämtning. Våra hästar (de som går upp till NOvive (CNC* har hela helgen ledigt). Väldigt intressant att läsa om hur ni lägger upp träningen i galoppvärlden! nouw.com/brieditiseventing
stallhörnan
stallhörnan,
Det är superintressant att läsa om planer för alla typer av grenar. Och ja återhämtning är allt. Vi tar aldrig ut våra hästar helt på träning heller. De skall lämna banan med energi kvar och känna glädjen av det de nyss presterat. nouw.com/stallhörnan
Fia_Jungdalen
Fia_Jungdalen,
Jag lägger upp en plan för alla hästarna vecka för vecka efter en månadsöversikt. Men planerna kan förändras och inget är hugget i sten , ibland byter jag dag och ibland blir det en extra vilodag men överlag så vill jag alltid ha en grovplanering för varje häst.nouw.com/fia_jungdalen
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229