Jag skäms på mig själv fast jag vet att jag inte borde.


På utsidan må jag se frisk ut nu. Och jo, frisk från anorexi är jag också.


För mig är själva utseendet en bråkdel av anorexi. Känslan man hade i kroppen och den självkontroll i alla fall jag hade, det var det svåra för mig. Under hela förra året jobbade jag hårt med mig själv mot ett hälsosammare liv. Tränade väldigt bra, anpassad träning för ryttare, hade kanonbra rutiner och åt väldigt nyttig mat. Jag lärde mig att ha extremt bra självkontroll och jag slutade gå runt och känna sig efter saker. Den känslan saknar jag så in i bänken. Dendär självsäkerheten som ingen kunde rubba.
Den boost ett rent fystiskt resultat sedan gav mig var en stor bonus.

Mitt hälsosamma kontrollbehov avtog drastiskt då jag helt enkelt inte fick i mig den näring en kropp behövde. Jag kunde gå flera dagar i Rad och äta morötter och naturella nötter och ett Par ägg. Jodå, jättenyttiga livsmedel men inte tillräckligt för att hålla en 22årig kropp vid liv.

Inte längre klarade jag av att leva mitt liv. Jag lever för min sport som i sin tur kräver hårt fysiskt jobb och ett skarpt sinne. Något jag inte längre klarade av och hade. Efter flertalet tydliga varningstecken - fysiska, psykiska och höjda fingrar från folk i min omgivning - var det bara till att inse att jag var undernärd och en förändring var ett måste.

En vår , blev till sommar och nu höst. Ups and downs om vartannat och oj vad stark jag blivit. Med så bra kontroll som jag då tyckets ha , så trodde jag att det skulle vara enkelt att bli frisk. Men det var det inte. Inte alls faktiskt. Min kropp kopplade på en överlevnadsinstinkt. Så fort jag gav efter det minsta på mina strikta rutiner tappade jag kontrollen och åt som en gnu på savannen som inte sett mat på flera veckor. Hetsätning vs. smältning, hetsätning vs svällning om och om igen.

Mer det faktum att min självkontroll, som jag sakta men säkert byggt upp under en lång tidsperiod, var som bortblåst, ledde till ångest. En kropp som varit undernärd svarar också på stora mängder mat aningen annorlunda mot hur en frisk kropp gör. Buken svullnar upp något extremt. Som en ballong typ. Efter att ha känt sig slim och ”fit” under lång tid är inte en ballongmage något som direkt dämpar ångesten heller.

Trots att jag idag, ett halvår senare, är normalviktig och är mycket mycket starkare rent fysiskt så mår jag långt ifrån så bra mentalt som jag gjorde vid denna tiden i fjol. För mig ör det fortfarande en stor ansträngning att till exempel vara omkring en person och ”äta normalt”. Efter några dagar är jag utmattad och ett hetsätarbeteende går igång.
Tider som just nu är typiska. En vecka iväg, fokus, tävling och normalt ätande. Hem till några dagar med mycket ensamtid och stora livsförändringar, flytt och försäljning av min underbara häst. Då går mitt beteende åter igång. Som om min överlevnadsinstinkt ser detta som en period då jag förr hade struntat i att äta alls och därför kikar igång mitt andra beteende. Det går bra så länge jag inte äter något alls. Men sedan minsta smula tar kontrollen från mig. Allra helst om smulan innehåller någon form av socker. Att inte kunna hantera mig själv och gå in i detta beteende skäms jag över.


Jag ser tillbaka på dagar då jag åt när jag var hungrig, slutade när jag var mätt och fortsatte med dagen och längtar tillbaka. Dagligen jobbar jag i mitt inre mot att bli frisk. Och zoomar man ut och ser resan jag haft det senaste året är jag stolt över de framsteg jag gjort - och att jag faktiskt blivit frisk från anorexi. Mitt mål och min dröm är att bli frisk, ha normala matvanor och rutiner och få min stackars kropp att lita på mig igen.

x/A

??x/A 

Gillar

Kommentarer

Emma11
Emma11,
Skäms inte <3 Har också haft problem med hetsätande när jag mått dåligt, fy fan vad jobbigt det är. Skickar en massa styrkekramar!<3
Fia_Jungdalen
Fia_Jungdalen,
Fina fina du , du har gjort en jäkla resa och jag vet att du kommer att "hitta hem" igen. Du är stark och modig som skriver om det ❤️ Jag hejar på dig och jag tror på dig , du är en fantastisk förebild som orkar lämpa öppet om det här . Kram
nouw.com/fia_jungdalen
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229