Fälttävlans återhämtning - såhär tänker jag

wow, det har varit storm på fälttävlansringen på Facebook. Inte enbart mitt senaste inlägg om att behålla/ändra fälttävlans upplägg på stora mästerskap. Väldigt intressant att följa debatten.

Men inte bara det ämnet har väckt intresse och diskussion. Dessutom har det gått en väldig diskussion om fälttävlanshästarnas återhämtning - då någon tydligen tävlat på tok för snart efter en stor EM-start - enligt mig och resten av fälttävlanssverige i alla fall.Jag tänkte skriva ett inlägg om mina tankar i ämnet. Hur gör jag? Hur ger jag mina hästar återhämtning? Hur mycket behöver hästarna?

Min ”mall" kommer från tre års jobb i team Price. Här tränas hästarna hårt. Hästarna tränas för att bli fälttävlanshästar i världsklass. En av de allra viktigaste delarna i hästarnas liv som topp-sporthästar är faktiskt deras återhämtning.

VINTERVILA: Först och främst har de en lång vintervila efter årets sista fälttävlan start. Dessa lediga veckorna kör vi hästarna till stora beteshagar där de går i 6-8 veckor. Vi tar av skorna och låter de gå ute på heltid och är hästar. Detta gäller för alla hästar, oavsett de 5* vinnarna. Efter denna långa vilan är igångsättningen väldigt viktig. Vi brukar göra såhär: motsvarande halva tiden av den tid hästarna har varit lediga rider vi endast ut. Road work och backträning för att stärka hästarna och bygga upp konditionen igen inför säsongen.


Efter tävling-vila: Efter en fälttävlan i långt format får hästarna 2-3 veckor ledig - också ute i hagen, dygnet runt. Inte minst är de långa formaten mer krävande för hästarna, träningen inför är också hård, då hästarna måste vara vältränade nog för tävlingen. Likaså efter dessa veckors vila, rider vi enbart ut under motsvarande halva tiden.


Mellan korta tävlingar: Jag tror att man tävlar mer i england. Det är i alla fall min uppfattning. Tillgången till nationella tävlingar är stor och dessa behandlas mer som träningar inför de internationella starterna. Säg unghästar till exempel, de går enbart korta, nationella klasser för att förberedas för livet som fälttävlanshäst. För dessa är också vilan superviktig. Ofta kommer hästarna hem mognare och bättre än innan de gått på sina viloperioder. Jag är åt detta hållet: jobbar hellre intensivt i en period för att sedan låta hästen vila 100% för en vecka eller så.


Vår sport är tuff. En av de tuffaste som finns. Hästar är skapta för att bo på en herd. Beta i flockar och fly för faror. Detta måste vi hålla i åtanke. Jag tror att hästar bli som allra bäst om man försöker efterlikna deras ”naturliga” levnadsätt så mycket som möjligt. Ingen häst föds med ambitionen att hoppa smalhinder och gå dressyr. Det är vårt jobb att träna dem på det vi vill att de ska göra för oss. Det är vårt jobb att vara lyhörda och känna av och hitta en bra balans mellan belastning och vila.

Bilder: Eventing Images

??x/A 

Likes

Comments

evelinasjostrand
evelinasjostrand,
Verkligen kloka tankar! Jag gillar er hästhållning, ert tänk kring hästarnas träning och hälsa. Verkligen en inspiration och något många fler borde ta efter!nouw.com/evelinasjostrand
mychallenge
mychallenge,
Bra upplägg! 😊 Läste också inlägget på Fälttävlansringens sida och det är ett viktigt ämne.
nouw.com/mychallenge
Write a comment...
IP: 82.99.3.229