en liten funderare

"Jag måste mocka innan jag kan åka hem."

"Jag kan inte hänga med för jag måste rida min häst."

"Det spöregnar ute men hästen måste ridas ändå."

"Vi måste få in åtminstone tre träningar innan nästa tävling:"

"Jag måste rensa bland mina grejer i stallet"Hm, tänker jag då.... Måste du verkligen det? För att dra det till sin spets:

- kommer din häst dö om du inte mockar? Troligtvis inte.

- Måste du verkligen rida, är rätt så säker på att din häst inte skulle bli alltför ledsen just den dagen om den fick massor med extramat och timmar i hagen i stället för att träna.

- Nejdå, inte måste du rida när det regnar. Rent fysiskt kan du ju faktiskt låta bli.

- Inte måste du det heller? Tänk om trailern går sönder om du bara får in två - avanmäler du dig då från tävlingen?

- Fast måste du verkligen det? Jag är rätt säker på att det finns viktigare saker i livet?


Extrema exempel, jag vet. Nästan lite irriterande. Vi alla vet ju att det är klart att man ska ta hand om sin häst som man ansvarar för. Men det jag vill komma med i detta inlägget är just hur vi använder ordet "måste". För mig har ordet en negativ klang och bara man nämner att man "måste" någonting så känns det som en belastning. Förstår ni vad jag menar?I min lilla livskris i våras testade jag gränserna vad gäller att måsta. Jag slutade måsta för ett tag. Jag har alltid varit sjukt organiserad, strukturerad och ”onto it”. I min dipp slutade jag med vissa sånna där självklara saker som att tvätta när korgen var full, städa när så behövdes , träna och äta på normala tider. Jag slutade typ bry Mig. (FYI, det gick inte så värst långt eller länge det här beteendet och påverkade aldrig hästarna.) I denna dippen lärde jag mig mycket. Jag förstod då att ”nä, inte måste du hålla snyggt Hemma, du kan faktiskt bara krypa ner under täcket i stället...”


Efter en period utan att måsta någonting alls blev det ganska klart för mig att : nä, du måste ingenting Amanda. Allt det du sett som måsten är faktiskt bara viljor. ”


Du städar hemma för att du VILL ha fint och hemtrevligt. Du tränar för att du VILL må bra och vara fysiskt stark. Du äter ordentlig, bra mat på bra tider för att du VILL vara hälsosam och frisk. Du tvättar dina kläder för att du VILL sätta på dig rena kläder imorgon bitti.


Att för ett tag prova på den andra extremen än den jag i naturen är, och var trött på, fick mig att uppskatta den jag egentligen är och alltid har varit. Nu måste jag ingenting utan gör det jag vill.
Så låt oss vända på exemplen jag inledde inlägget med....- du MÅSTE inte mocka din hästs box, du VILL mocka din hästs box för att du vill att hen ska må så bra som möjligt


- du MÅSTE inte rida i regnet, du VILL göra det för att Inte missa ett viktigt träningspass.


- duMÅSTE inte träna tre gånger innan nästa tävling, du skulle VILJA träna tre gånger för att prestera så bra som möjligt på tävlingen.


- inte heller MÅSTE du städa sadelkammaren, utan du VILL göra det för att få ordning och reda bland dina prylarLite nördigt tänkande kanske du tycker, men ge resonemanget en stunds funderande, för jag tycker det ligger mycket sanning i det. Och i alla fall för mig har det ändrat min inställning tull mycket och alla dessa ”måsten” känns betydligt mindre betungande. Toughts?? 


x/A

??x/A 

Gillar

Kommentarer

mariellefriman
TeamFeliciaForsgren
TeamFeliciaForsgren,
Kloka saker att fundera över, tror jag, och en bra jämförelse med ”måste” och ”vilja”! Balans är ju alltid bra, men det kan ju hända ibland att man vill prioritera sig själv, eller det man orkar för dagen, före det man måste eller vill göra, just för att orka mer måsten och viljor i långa loppet! 😅 Vilken bra blogg du har!
nouw.com/teamfeliciaforsgren
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229