Diskutera med mig - FRAMHOPPNINGAR

Framhoppningar. Ett stressmoment för många. Jag minns när jag var liten, jag avskydde framhoppningen. Hoppade helst bara ett par språng och gick in. På banan var det bara jag och min ponny och inget annan. Medan framhoppningen var fylld med halvgalna ponnys, hundra regler och föräldrar som skrek, samtidigt som man som ung skulle försöka koncentrera sig. Inte alls lätt om du frågade mig. Många, många saker som tog koncentrationen från en.

Just framridningar är något jag lärt mig att hantera väldigt bra sedan jag flyttade till England. Försöker fundera på varför? Kanske för att jag börjar bli mer rutinerad? Men en sak jag kom fram till är att jag gått till botten med just varför man hoppar fram - har lagt upp en plan och ett system som jag ser till att hålla. Först och främst värmer jag upp för att hästen ska bli varm & mjuk i kroppen för att undvika skador.

Sedan handlar det om att bocka av grejer på min checklista för att vara redo för att gå in på banan och hoppa en så bra runda som möjligt. Innan jag börjar hoppa har jag vissa grejer jag alltid testar:


Känner först av om hästen är spänd eller avslappnad. Börjar med skritt/travövergågar. Därefter mer tempoväxlingar i traven. Ökar steglängden på rakt spår, in på en liten volt i samlad trav, svänger för ytterhjälperna, fram igen på rakt spår osv. Sedan samma i galopp. Testar mina växlar, är det något som inte funkar som det ska, repetera. Låssas som att det är vilken vanlig dag som helst och drar mig helst åt sidan när jag värmer upp innan jag börjar hoppa.


Väl vid hoppningen har jag ett system jag alltid följer. Kryss två gånger, en gång åt varje håll, gärna på en mindre 8-volt. Raffi tex rider jag gärna på en liten 8a med säg 10 m för att få honom med mig då långa raka gärna gör honom lång och pigg i början av framhoppningen.

Därefter ett litet räcke. Gör halt på rakt spår i landningen om så behövs. Lugnt och fint, får jag inte det svar jag vill ryggar jag gärna några steg. Hoppar räcket ett par gånger till medan det höjs successivt till rätt höjd.

Gör lika med oxern. Börjar smått med ett stigsprång, höjer tills bak är “rätt höjd”, därefter en fyrkantig oxer med bredd.

Precis innan jag går in hoppar jag ett större räcke med inrullad markbom.

Varierar om möjligt att komma från olika varv på både räcke och oxer. Är noga med att planera vilket ben jag vill landa på varje gång innan jag hoppar.

Ready to go!Med en klar plan i huvudet tycker jag att det är betydligt svårare att tappa fokus på en stökig framhoppning. Jag går in med inställningen att allt jag kan påverka är mig själv och min häst, på framhoppningen är inte rätt till att tillrättavisa ”alla dessa idioter” som finns. Är man tydlig, har positiv inställning, är artig (alltid), håller sin egen blick vaken dit man är påväg och håller fokuset på det faktiska syftet med framhoppningen - då tror jag att risken att bli störd på framhoppningen är betydligt mindre. Det har den i alla fall varit för mig.Dela med dig! Vilka är dina erfarenheter från framhoppningar? Har du några tips & trix?

x/A

??x/A 

Gillar

Kommentarer

stallhörnan
stallhörnan,
Evelina är sparsam med framhoppning. Framridningen sker mest i skritt eller galopp med en del serpentiner med byten o liknande. Hindren på framhoppningen går ju inte att påverka tyvärr. Vi gillar den lite mer kontrollerade formen, men ibland blir det stökigt på vissa tävlingar. nouw.com/stallhörnan
KarolinaJonsson
KarolinaJonsson,
Superbra inlägg och måste säga att det låter som en att du har en riktigt bra och väl förberedd plan med dig på framhoppningar. Jag skulle också behöva lägga upp en liknande plan, då man lätt blir stressad av alla hästar och ryttare och därför "skyndar" sig med framhoppningen, bara för att få den överstökad.nouw.com/karolinajonsson
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229