Skammen är inte din - recension

Skammen är inte din av Anicia Sundström Ericsson

En viktig bok om hur psykisk ohälsa kan drabba och se ut. En bok där författaren blottar sina upplevelser, sin oro, sin längtan, sin förtvivlan men också hopp - hur hon jobbar för att finna sin väg tillbaka till god hälsa och återvinna sitt självförtroende.

I boken tar författaren upp sina tankar om hur hon utnyttjats sexuellt mot sin vilja. Att bli förövad möjligheten att välja, att säga NEJ! Skammen hon känner för detta sitt djupt, ett sår som inte läker och som vännerna ”sticker kniven i” när de berättar om sina debuter. Det sociala handikappet och utanförskapet detta ger.

Hon beskriver också hur hennes pappa går bort i cancer. Hur hon under flera år många gånger trott att honom och inte är beredd när det händer. Att hon förväntas hantera beskedet själv. Att ingen frågar hur hon mår, vad hon behöver.

Författaren har flera sorger som hon inte blottat eller fått hjälp att bearbeta. Det nämns ingenstans men föräldrarnas separation finns i botten. Pappans alkoholmissbruk, anhörigas medmissbruk. Att vara barn och tvingas bli vuxen utan stöd. Pappan som drabbas av cancer och går bort. Om att inte få ta farväl på ett värdigare vis.

Allt som drabbar författaren ger ett ackumulerat känslomässig kaos som skapar psykisk ohälsa. Detta kaos skapas av yttre faktorer - och drabbar författaren som inte har en chans att värja sig. Den skam hon känner är inte uppkommen eller skapad av henne - den drabbar henne.

Boken handlar också om vägen tillbaka till bättre mående. Om tron på kärleken - att nån tror på henne. Att våga ta emot positiva skeende och känslor.


Boken har fått hänga med lite överallt - här hos frissan.

Den har tagit en tur till Stockholm och bott på Grand Central Hotel.

Ett stort tack till dig Anicia för att du delar med dig, och ger hopp. ❤️
Tack för recensionsex!

Utgiven av Ebes Förlag.

Boken är skriven på dikt och prosa - med modiga och utlämnande texter. Ord - som med sin enkelhet, fast sammansatta - slår en med sitt budskap.

Boken är viktig - har ett tydligt budskap - ffa i kapitlen om våldtäkten. Ett statement i #metoo debatten.
Tips; sätt boken i händerna på varenda 15-17 åring, kille som tjej, för att belysa vikten av samtycke. Vikten av ömsesidig respekt. Allt för att fortsätta belysa vikten av kvinnors rätt till sin kropp, och fortsätta #metoo arbetet, förhindra psykisk ohälsa. ❤️


Gillar