Recension Viljans makt

Jag har fått äran att recensionsläsa Mats Uddins debutroman Viljans makt som kom ut i handeln igår 181021.

Caroline Silversparre är nybliven arbetsmarknadsminister när hon abrupt kastas in i inte bara ett, utan två mordfall. Det första fyndet är ett lik som hittas i ett hemligt rum i källaren på hennes arbetsplats på Myntgatan. Fynden i rummet tar oss med till 1906 och en historia där vi följer kung Oscar den andres riksmarskalk Carl von der Burg och hans arbete för kungen, men också hur han jobbar för att förhindra att kungen ska starta krig mot Norge. Vem är liket i kofferten? Och vad står det i det oöppnade brevet man hittar? Då det är dokument med kopplingar till kungahuset kopplas Bernadottebiblioteket in och Emma och Sophia som jobbar med dokumenten har även privat intresse i dokumentet och fallet.

Det uppdagas att Carolines företrädare bragts om livet. Pengar och makt ger att olagligheter har begåtts och det sätter Caroline i fara. Vem kan hon lita på? Hon har många och svåra beslut att fatta framförallt på arbetet men också i sitt privatliv. Att vara en offentlig person är ingen lätt uppgift vare sig det är 2004 eller 1906, relationer till arbetskollegor och familj ställs inför stora krav och eftergifter.

Detta är en politisk spänningsroman som på ett skickligt sätt väver ihop historia och politik från 1906 och 2004 i en välskriven intrig. Gemensamma nämnare är politik, makt och konspirationer. Berättelsen håller högt tempo och som läsare bjuds du på överraskande vändningar. För inte så länge sedan hade jag äran att på en privat guidning på just Myntgatan och regerings- och riksdagshus och det gör kanske miljön extra levande för mig. Dock förstod jag efter några sidors läsning att mina kunskaper om kung Oscar den andre och unionsupplösningen 1905 var lite tunna så det blev några turer på diverse söksidor.

Boken är första delen i en serie och den lämnar flera clif-hangers. Hur går det för Carl och återföreningen med hans familj? Får Sophia och Emma sina pusselbitar? Hur går det för Caroline på arbetet, med familjen – och vem är den hemliga M?

Nu väntar jag otåligt på fortsättningen - för det kommer väl en snart? Eller blir det en annan historia från maktens korridorer?

Tack till författaren Mats Uddin för recensionsexemplar!

Utgiven av Hoi Förlag

Finns på Hoi Shop, Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln eller annan bokhandel nära dig.
Boken finns som inbunden, E-bok och ljudbok.

Boken var svår att lägga i från sig, så vissa dagar fick den hänga med till jobbet.

Gillar

Kommentarer

IP: 142.54.167.146