Recension - Varm mjölk

Varm mjölk av Deborah Levy har legat på min ”att läsa lista” ett tag. Den har hyllats och lyfts för sin mor- dotter relation. Och jämförts med Elena Ferrante och hennes Neapelsvit.

Men mina förväntningar kom på skam. Jag har svårt för bokens snitt och berättarteknik. Den känns upprepande och lite konstig. Kanske är det jag som inte förstår storheten i verket.

Sophie är 25 år och bor med sin sjukliga mamma. Mamman har svårt att gå - ibland. De åker till Spanien för att mamman ska utredas - hon vill ha en diagnos, något som förklarar hennes besvär.
Sophie är en duktig dotter och hjälper din mamma. Så duktig att hon tappar bort sig själv. Men vem skapar behoven? Vem tillfredställer vem? Vem är hängiven? Vem har vinning?
Men i jakten på mammans diagnos så börjar Sophie även söka sig själv och sin sexualitet. Vem är hon? Vem vill/ska hon vara/bli? Vem är hon utan sin mamma? Och mamman utan henne? Hur, med mem och vilka relationer behöver hon och i vilka former? Är hon borttappad av sin far? Ska hon skapa en relation med sin halvsyster och hennes unga mamma?
Frågorna är många, många.

Boken har många olika infall och kan vara perfekt för bokcirklar - man kan diskutera hur mycket och länge som helst.

Utgiven av Norstedts


Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229