Recension - Lite död runt ögonen

Lite död runt ögonen av David Ärlemalm

En roman som utspelar sig i Stockholms ljusskygga delar, långt ifrån Stureplans glitter o glamor. När Arto möter Sofia dras de in i ett fullt utvecklat missbruk. Men när Sofia blir gravid får hon styrka att bli drogfri och skapar sig ett nytt liv. Arto försöker men lyckas inte, trots att Sofia peppar honom.Plötsligt dör Sofia av en överdos och Arto står ensam med sin dotter.

När vi träffar Arto har det gått två år sedan Sofias dö. Han har med socialens överseende hand om deras dotter Bodil. Något han fått kämpa för pga sin missbruksbakgrund.
Plötsligt blir han av med sitt arbete i skolköket. Jobbet är en av förutsättningarna för att han ska få behålla dottern. Att skaffa arbete, betala räkningar och ta hand om dottern blir ett svårt pussel. Speciellt som han vet var det går att tjäna snabba, men olagliga, pengar. Han dras in i kriminaliteten igen och utsätter både sig, dottern och andra för fara.

Boken är en kärlekshistoria, mellan Arto och döda Sofia men också Artos kärlek till dottern.
Som läsare får man själv fundera över och tolka flera av Artos förehavande. Är han narkomani? Vad gör hans tankar om hur andra ser på honom med hans varande, görande och självförtroende? Andras syn på honom, tex skolpersonal, specialen, arbetsgivare mm Är han en bra förälder? Hans känslighet och lätthet att ta till våld? Jag pendlar mellan hopp och ilska men också beundran o kämpaglöd. Arto och Bodil är självklara karaktärer men jag lockas också av Sofia som inte får lika mycket utrymme utan nämna lite här och där i förbifarten.

Bad-good-bok med spänning

🐭🐭🐭🐭/5

Ljudbok från Bonnier Audio via BookBeat

Gillar