”Recension” - Factfulness

Factfulness av Hans Rosling, Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling

Factfulness - vad kallar man denna typ av bok? Samhällsfaktabok? Ögonöppnare? Fördomsbank?

Författarna vill lära oss att kritiskt granska den uppgifter vi får till oss på olika sätt. Är det rimligt? Deras budskap är; var källkritisk!!!!!

Boken är uppbyggd på 10 olika insikter som också utgör kapitel. Vi får också lite tips och knep för hur vi ska vara med factfulnessa.


Boken är förklarande och visar på hur man kan analysera och tänka ur olika perspektiv. Författarna sätter vårt kunnande/okunskap och våra fördomar i ett globalt perspektiv. De blandar också in anekdoter ut Hans liv och arbete. Han/boken ömsom smeker ömsom är upprörd, tom arg på oss som läsare. Han/de är krävande: Skärpning! Se er om! Var närvarande i nuet och bila inte i gammal kunskap och värderingar.
För utvecklingen går fort nu i stora delar av världen. Och villl vi vara med måste vi likt idrottsmän o -kvinnor aktivt och medvetet träna vår förmåga till kritiskt tänkande.

Fina enkla illustrationer förklarar samhällsnivå och utvecklingen. Jag inser att jag har en del okunskap och fördomar (ops! 🤭). Jag får Roslings sanningar serverade med både sött, salt o surt. Rädslor, fördomar, gammal kunskap o fakta, enögd rapportering, medial styrning mm grumlar våra möjligheter till insikt och utveckling. När vi bygger vår världsbild på fakta så kan vi utveckla och förbättra.

De små illustrationerna i boken är talande och har du läst boken får du kom-i-håg känsla när du ser symbolerna - fina och enkla!

Tack till Kent i min bokcirkel som hade ordnat bok till oss alla! Och tack för vi fick komma till din dina stuga vid Hanöbukten och diskutera Factfulness.

Boken är utgiven av Natur och Kultur

Gillar

Kommentarer