Gokväll på er. Dagen har spenderats med barnen och deras skolkompisar i skid- och pulkabacken. Om man som jag är uppvuxen med skidsemestrar i Österrike hör det liksom till med gulasch en sådan dag. Här kommer ett recept som jag tycker är kanon!

500 g färs (jag tycker verkligen att fläskfärs är godast, men man tar såklart den sort man tycker bäst om)
Smör
2 burkar krossade tomater
5 stora potatisar
2 morötter
1 gul lök
1 röd paprika
3 msk köttfond
1,5 l vatten
3 msk soja
3 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
Salt och peppar

"Fuskaioli"
1 dl créme fraiche
1,5 dl majonäs
(Pressad vitlök)

Stek köttfärsen i smör. Under tiden skalar och hackar du potatis, morötter, lök och paprika. Ta upp köttfärsen och stek det andra (i smör). Om man inte vill ha aioli till (men det rekommenderar jag verkligen att man har), kan man även ha i lite vitlök. Tänk på att vattnet måste täcka köttfärs och rotfrukter. Behöver du ta mer vatten får du öka på med kryddorna, vill du ha mindre vatten minskar du istället kryddmängden.



Häll i resterande ingredienser och koka tills rotsakerna mjuknat. Jag höftar alltid lite med kryddorna och gillar inte särskilt stark mat, ta gärna i lite mer kryddor om ni gillar det. Smaka också av med salt och peppar.

Aioli:
Blanda ihop majonäs, creme fraiche och vitlök (efter behag).

Klart!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Just hemkommen från en rolig kväll med härligt sällskap! Vi började med en god middag på småstadens italienska restaurang. Många skratt och lite djup. Precis som förra gången gick tiden fort och snart var det dags för kvällens höjdpunkt: Fifty Shades of Freedom!

Precis som tidigare filmer i triologin är den enda kritiken att den var för kort! Fast det är nog alltid så när man ser filmen efter att ha läst boken, det känns lite som om man snabbspolar sej genom scenerna. Några favoriter från boken saknas också: som Anas födelsedag och när det är en kille som tafsar på henne på discot i Aspen. Kortfattat kan man kanske säga att de bråkar mycket mindre i filmen än i boken. För övrigt en alldeles fantastisk film, som jag med all säkerhet kommer att se igen. Och som alltid: en STOR guldstjärna för musiken! 

Här i lilla Sölvesborg har vi förmodligen världens mysigaste biograf! Allt går i gammal stil -kolla bara in den mysiga vestibulen. Eftersom jag inte vill lägga ut bilder på andra människor får ni hålla tillgodo med de här bilderna, men jag garanterar att bion i sig är väl värd ett besök för sin otroligt höga mysfaktor!

Hoppas ni får en riktigt härlig lördag!

Likes

Comments

Det här kan vara min absoluta favoritfärg på rosor -så otroligt vackra!!!

Ikväll blir det restaurang och bio med kompisar. Gissa filmen! Jag hade faktiskt inte läst böckerna innan jag såg den första filmen på bio. Det var nästan lite motvilligt jag följde med för att se den, men efter ca tjugo sekunder var jag helt fast! Följande dagar plöjde jag igenom böckerna för att sedan läsa om dem igen, och igen, och igen... Få filmer kan ha väckt så mycket känslor bland världens kvinnor som den första -både positiva och negativa, men för mej är Mr Grey vår tids Mr Rochester! Kan hända att jag återkommer med en recension.

Hoppas alla får en riktigt härlig fredag!

Likes

Comments

Så fick vi äntligen lite riktig vinter här i södra Sverige! Som bonde får man egentligen inte gilla snö och kyla för det innebär mycket extrajobb. Saker fryser sönder, det ska plogas och saltas, men det kan inte hjälpas -dagar som denna är något av det bästa jag vet!!!

Efter de mörkgråa månader som passerat, blir jag alldeles överlycklig av det vita täcke som nu lagt sej över åkrarna och som en extra bonus idag -SOL!!! Jisses vad jag har längtat efter ljus.

Som labradorägare på landet får jag också säga att min arbetsbörda minskar drastiskt när inte åkrarna är ett enda stort lerbad. Jag har inte torkat leriga hundar sedan i fredags.

För min del får det gärna vara såhär någon månad till!

Likes

Comments

Det är två månader sedan vi var i Spanien på minisemester. Jag har skrivit om Malaga och Granada/Alhambra och här kommer fortsättningen med Puerto Banus.

Vi hade förstått redan när vi läste på om Puerto Banus att det var en exklusiv plats. Att det var fullt så exklusivt hade vi nog inte riktigt väntat oss. Hamnen byggdes av Jose Banus som en fristad för kändisar, men eftersom byn numera besöks av fyra miljoner människor om året skulle jag tro att de flesta kändisar numera semestrar på andra ställen. Vi hittade ett boende för klart rimliga pengar, men man kan säga att vi fick betydligt högre standard för samma pengar i Malaga och Granada. Jag misstänker ändå att samma rum kan kosta det femdubbla under högsäsong.

Dag två (som för övrigt var vår 10-åriga bröllopsdag) inledde vi med en frukost där vi kunde njuta av den här utsikten.

Exklusivt ja. Här trängs butiker som Hermes (!!!), Louis Vuitton, Versace, Dior och Gucci. Det är med andra ord här de rika bor när de har semester -och så vi bönder då förstås! Haha... Jag skulle tro att det här stället hade hamnat liiite utanför vår budget om vi rest i augusti, men som jag nämnt i tidigare inlägg, förvånades vi över att det inte var dyrare att äta där.

Eftersom vi nu var så nära Marbella som är något mer känt än Puerto Banus, tyckte vi att vi borde ta oss en titt. Vi brukar skoja om att det är resan som är målet därför bestämde vi oss för att gå de sex kilometerna till grannstaden.

Och jag får säga att det är ganska lätt att promenera när man har den här utsikten! Det går nämligen en strandpromenad hela vägen från Puerto Banus till Marbella och vid ett besök här är det nog just den här promenaden som är mitt hetaste tips. (Förutom att äta på Picasso då, se tidigare inlägg.) Med jämna mellanrum dyker det upp barer och restauranger av olika typer, det de flesta har gemensamt är att de är otroligt mysiga och lite speciella. Någon har soffgrupper i sanden där man kan sitta och ta ett glas vin, andra hänger ut över havet.

Marbella hann vi inte se så mycket av, men vi åt lite tapas och kollade av gamla stan. Annars ska här också finnas mycket fin shopping. Visst kan jag också tycka det är roligt att gå i lite affärer när man kommer iväg, men med de möjligheter som man har idag med shopping via nätet känns det inte längre lika motiverande att leta unika grejer när man kommer iväg någonstans. När presenter till ungarna är fixade njuter jag hellre av att ta in det som finns runt mej, än att gå i affärer.

Vi tog en taxi tillbaka från Marbella till Puerto Banus. På kvällen åt vi på Los Bandidos. Vi blev tipsade om den här restaurangen på hotellet, men också varnade för att det kunde vara jättesvårt att få bord. Vad det verkade hade vi tur för vi kom in efter fem minuter. Maten var såklart jättegod och atmosfären fantastisk, men hetaste restaurangtipset i Puerto Banus är fortfarande Picassos.

Sista dagen promenerade vi mest runt och njöt. Tog en god lunch på Picassos och tittade på båtarna i hamnen. Hit kan vi mycket väl tänka oss att åka igen. För den som söker uteliv, vilket inte vi gjorde, ska det här vara ett av de hetaste ställena på kusten. Nattlivet är koncentrerat till en gata och man kan se både det ena och det andra som följer med när det finns mycket pengar, men i övrigt är det här en alldeles underbart mysig by.

Likes

Comments

Nu var det ett tag sedan senast, men tiden liksom rusar iväg, fastän det är en lugnare period här på landet.

Jag har försökt hämta lillasyster lite tidigare några dagar så att hon ska hinna rida lite innan det blir mörkt. Det har minsann inte varit lätt, när man ska ta hänsyn till väder och mörker. Hon har möjlighet att rida i ridhus när hon vill, men det är ju ändå mysigast och enklast att rida hemma.

Den stora grejen, som upptagit en hel del av min tid är ändå att jag startat min egen kennel!!! Som jag har längtat! Under förra vintern gick jag Svenska Kennelklubbens Uppfödarutbildning på distans och förra veckan fick jag bekräftat att mitt kennelnamn, Stensborgs Gård, blivit godkänt. Jippie!!! Nu har jag då ägnat en hel del kvällar och helger åt presumtiva valpköpare som ringt och skrivit. Ur skaran har jag hittat några familjer som redan varit här och hälsat på Wilma och som är mer än väl godkända som valpköpare och ytterligare några stycken som ska komma hit på besök. Det är ju inte helt lätt det där... Det måste uppstå ett ömsesidigt tycke när man ska välja familjer till de blivande valparna. Jag vill såklart hitta bästa tänkbara hem till dem. Labradorer är fantastiska hundar, men som unghundar kräver de väldigt mycket av sin ägare och det vill man såklart att valparnas nya ägare ska vara väl införstådda med.

Dessutom är det mycket annat, inte minst pappersarbete att hålla reda på när man ska ha en valpkull -sådant som sitter i ryggraden på de mer garvade uppfödarna som varit med förr. Allt är nytt för mej -och allt måste bli rätt!

Jag har hittat en fantastiskt fin pappa till den kommande valpkullen. Han är frisk, har lämnat friska avkommor och är som bonus en av de vackraste hundar jag vet!

Han heter Dunnabbey Highlander och bor i Tyskland, men är egentligen skotte (som namnet antyder). Från början hade jag tänkt låta inseminera Wilma, men nu är vi lite inne på att åka ner till Tyskland för att para henne "på riktigt". Vi får se hur det blir.

Så nu inväntar vi bara att Wilma ska komma i löp och håller tummarna för friska fina valpar! Kika gärna in på hemsidan www.stensborgsgard.com om ni är intresserade av en labradorvalp.

Likes

Comments

Nytt år nya möjligheter! Helgerna har varit bra och ungarna har haft ett långt, skönt jullov. Under helgerna hade vi huset fullt med familjen och våra härliga vänner, både stora och små. Denna veckan har vi mest laddat batterierna. Vilat, läst, kollat på film, ridit och spelat fotboll såklart.

Ikväll har vi firat att bonden lämnat de sista potatisen för säsongen, vilket även innebär att jag kan önska snö med gott samvete! Till firandet blev det en skaldjurslasagne, vars recept jag snott (från matplatsen.net) och modifierat en aning.

Det här är sanslöst gott -ni måste bara testa!!!

Börja med att rensa ur en hummer eller två. Det går alldeles utmärkt med en fryst, vars pris är lite mer överkomligt. Hacka köttet tillsammans med ca 400 g räkor (med skal) och blanda ihop.

Sedan är det dags att göra bechamelsås.
Smält 25 g smör. Blanda i 2 msk mjöl och därefter 2dl mjölk och 3 dl grädde, 1 dl vitt vin, 1 dl créme fraiche tomat/basilika, 1 msk hummerfond, 1 tsk chiliflakes, 1 tsk salt och 1 tsk socker.

Koka upp tills det tjocknat lite. Rör hela tiden så det inte bränner vid.

Fräs sedan ca 70 g spenat tillsammans med 2 klyftor hackad vitlök och en schalottenlök.

Ta sedan fram en ugnsfast form och börja med att hälla ut ett lager bechamel. Lägg därefter ut lasagneplattor och ta ett lager sås till. Tänk på att täcka plattorna helt med såsen, annars blir kanterna hårda. Lägg därefter på räkor och hummer, spenatblandningen och riven mozzarella/cheddarost. Fortsätt att varva på det här sättet och avsluta med ett lager av enbart sås och ost. Sätt in i ugnen på 225 grader i 35-45 min.

Hoppas ni alla får en skön helg!

Likes

Comments

Efter en minst sagt hektisk vecka kör vi nu en dag med mys och lite matfix. Axplock från veckan...
Onsdag: grislastning kl 06.00 (jag beundrar min man som lyckas ta sej ut sängen kl. 04.00 som mer är standard för den här typen av aktiviteter), snabbdusch, hovslagaren, till stan för den årliga julklappsshoppingen, tillbaka till landet för barnens skolavslutning i kyrkan.

Torsdag: Hälsa på hos min mormor och farmor, hem för att baka pepparkakor och pepparkakshus (tänk pappa Rudolf lagar knäck). Brände två plåtar med pepparkakor, men lyckades till allas belåtenhet hitta ett nytt användningsområde för de stackars brända kakorna.

...även om vissa i familjen upplever det som tortyr att ha mat hängandes i noshöjd.

Men nu känns det som om det är bättre koll på läget. Världens allra snällaste mormor hade med barnen på utflykt i alltifrån favoritaffärerna (som föräldrarna inte hann gå i när vi var i stan i onsdags), Donken och ishallen igår. Då hann vi hunnit med att städa, bära in liiite ved och slå in de sista julklapparna så nu, nu är det förhoppningsvis julefrid som står på schemat.

Hoppas ni alla får en alldeles underbar julhelg! ❤️

Likes

Comments

Alltså, ibland slår det en som en blixt från klar himmel hur oerhört beroende vi blivit av tekniken! Inför den här resan bokade vi enbart flyg och första natten i Malaga hemifrån, sen tänkte vi ta det lite som det kom och planera resan efterhand som vi körde. Och det funkade bra. När vi kört en liten bit började jag googla platsen vi var på väg mot och letade hotell i närheten av de saker vi ville se. Så när då klockan börjar bli mycket, GPS.en får fnatt och batteriet i båda telefonerna är slut känner man sej plötsligt lite handfallen. Jaha, vad gör vi nu? Då kom jag att tänka på alla semestrar när jag var liten. Då fanns varken mobiler eller GPS:er. Föräldrarna navigerade sej fram genom Europa med hjälp av kartor av papper och när det var dags att övernatta gick pappa in på ett hotell och frågade om det fanns några hotellrum. Ibland fanns det inte det och då fick man köra vidare. Det gick ju faktiskt väldigt bra det också. Vi fick helt enkelt anamma den strategin.

När vi var framme i Marbella hade vi fortfarande inte bestämt om vi skulle bo där eller i Puerto Banus som ligger ca 6 km därifrån. Vi stannade bilen på en parkering och pratade igenom de båda alternativen. Vi ville egentligen till Puerto Banus som vi trodde var mindre och mysigare, men vi hade förstått att boendealternativen var något begränsade där, dessutom visste vi inte om hotell och restauranger skulle vara öppna nu under lågsäsong. Det är trots allt mycket mindre än grannorten Marbella... Men vi bestämde oss för att åka dit och kolla läget. På en mack frågade jag om det fanns något som var öppet och jo, det var det lyckades vi reda ut med hjälp av spangelska och diverse gestikulerande. De pekade ut en riktning som jag promenerade vidare i. Allt verkade så mörkt och dött att jag nästan vände på klacken när plötsligt en av de vackraste hamnar jag sett uppenbarade sej! Och där var det allt annat än dött! Massvis med mysiga restauranger hade julpyntat så vackert och alla (sinnessjukt) exklusiva butiker hade öppet. Jag gick in på Carolina Herrera där ett gulligt (och engelsktalande -halleluja) butiksbiträde förklarade att det låg ett hotell alldeles bakom deras butik. Och tänk, där fanns det ett ledigt rum -OCH parkering till bilen under hotellet! Underbart!!!

Det fanns som sagt ett stort urval av restauranger. Vi bad om lite tips i receptionen och de föreslog ett antal, men när vi kom fram till Picasso kunde vi bara inte låta bli att gå in där. Stället myllrade av folk, trots att de flesta andra restauranger bara hade några få gäster och interiören liknade ingenting jag sett tidigare.

Maten? Ni vet, man kan ju få entrecote och revben på många restauranger och det kan smaka alltifrån okej till himmelskt. Detta var alldeles överjordiskt gott med kött som bokstavligen smälte i munnen. Varken jag eller maken är jätteförtjusta i efterrätter, men eftersom maten var så himla god tänkte vi att man får väl testa en sådan också. Vad vi inte räknat med var att få in de största portioner vi någonsin sett. Creme Brule serverades i en stekpanna och pannacotta på en normalstor mattallrik. Matkoma deluxe!!! Om ni någon gång kommer till Puerto Banus är det definitivt här ni ska äta! Trots att den här byn för övrigt är extremt exklusiv är det billigare att äta här än på någon av restaurangerna hemma i vår lilla småstad.

Fortsättning i Puerto Banus kommer imorgon. Ha en riktigt skön kväll!

Likes

Comments

Förra veckan hade jag och maken ett par fantastiska dagar på solkusten! (Ni får följa med såhär en vecka i efterhand.) Pensionärsresa -glöm det! Jag har också haft förutfattade meningar om just Costa del Sol, men som tur är har jag en pappa som rest mycket och som är fantastisk på att läsa på om olika resmål, så ofta kollar jag med honom om han har några tips när vi ska ut och resa.

För att resa handlar ganska mycket om research. Därför tänker jag att jag gärna delar med mej av våra erfarenheter till er om det är så att ni själva funderar på att resa någonstans, kanske just till Malaga med omnejd...

Vårt första stopp på resan var Malaga. Det är hit man flyger när man ska till solkusten och det går att hitta billiga biljetter för runt tusenlappen med tex Ryanair och Norwegian. Ett centralt och mycket bra boende i dubbelrum kostar ca 800:- under lågsäsong. (Motsvarande i Stockholm skulle jag säga kostar drygt det dubbla.) Första kvällen startade vi på hotellets rooftopbar som bjöd en alldeles fantastisk utsikt och atmosfär!

Malaga har blivit en trendig stad, som jag personligen tror, kommer ha nått samma status som tex Palma om ett par år. Stora förändringar har gjorts, inte minst i hamnområdet som blivit hypermodernt och gamla stan är fantastiskt mysig! På bilderna nedan ser ni utsikten från vårt hotellrum. Biltrafik är förbjuden i gamla stan och här finns massvis med smågator och trånga gränder.

En viktig del när man är ute och reser är såklart att hitta bra restauranger! Eftersom vi bara var i Malaga två dagar hann vi givetvis inte testa så många, men genom åren har man lärt sej vissa knep för att hitta den bästa maten. I Spanien ska man alltid leta sej liiite utanför de största turiststråken. Landet har en alldeles fantastisk matkultur och tyvärr misshandlas den emellanåt på turistorterna -MEN, här finns fantastisk mat att finna! Undvik (som alltid) restauranger med bilder på maten.

Första kvällen i Malaga följde vi de små gatorna i gamla stan och när det värsta vimlet började avta fann vi en alldeles fantastisk tapasrestaurang där kön ringlade sej långt ut på gågatan. När även ortsborna köar för att få äta -då vet man att det är bra.

Kommer ni någon gång till Malaga MÅSTE ni leta upp den här restaurangen med adress på Calle Granada! Atmosfären på Casa Lola är alldeles fantastisk liksom pulsen. Spanjorerna låter mycket, men det har ingenting med stress att göra, det är bara så de umgås. Vi beställde in ett helt gäng med pinchos som var något utav det godaste jag ätit!

Egentligen är det inget märkvärdigt. Småmackor med ansjovis, eller tonfisk, eller getost, eller kyckling och äpple, eller... Man håller det enkelt, men råvarorna är av absolut toppklass och det är det som gör det så överjordiskt gott!!! Men hur väljer man då när valmöjligheterna känns oändliga och man ska beställa, typ, tio-femton rätter? Enkelt! Be kyparen välja ut sina favoriter -det blir garanterat en fullträff! Dyrt? Inte alls. En rätt kostar ca två euro, ett bra glas vin ca 2,50. Så en fullständig middag, på en av stans populäraste restauranger landar på ca 300 kronor för mej och maken.

Det är överhuvudtaget billigt att vara här. Ett glas vin och en öl kostar knappt femtio kronor och då bjuder man på oliver som är långt godare än de bästa som finns att hitta i Sverige. Om man, som jag, fullkomligt älskar oliver är med andra ord Malaga himmelriket! Man sätter stor stolthet i det mesta. Och tro inte att vinet är dåligt för att det kostar 22 kronor glaset! Vin och mat är inget man skojar bort i de här trakterna.

Även julskyltningen tas på största allvar och den fantastiska portalen på en av huvudgatorna var minst sagt spektakulär. Här finns gott om shopping, caféer och restauranger samt massvis av museer. Malaga är Picassos hemstad vilket såklart har satt sin prägel på just kulturen.

Dag två började med regn, men vi passade ändå på att kolla in det helt nybyggda hamnområdet som är otroligt påkostat. Under säsong är det här kryssningsfartyget lägger till och här finns många restauranger och moderna affärer. Här finns även en jättelång strand, men vädret gjorde den inte särskilt inbjudande just den här dagen.

Parken med apelsinlunden som granne ligger alldeles ovanför strandpromenaden och är verkligen en liten oas mitt i stan. Doften är fantastisk!

Det här var då lite om Malaga. Återkommer med fler av våra stopp på resan.

Likes

Comments