Vanmakt av Lourdes Daza-Gillman

Första raden:
Hon ligger framstupa på det kalla stengolvet - ansiktet känns som eld - en brinnande smärta som invaderat hela kroppen har fått henne att kapitulera totalt.

Handling:
I Djursholm i Stockholm misshandlas en ung kvinna brutalt till döds. Kriminalinspektör Sanna Johansson och hennes kollega Kalle Karlsson blir ansvariga att utreda misshandeln som leder rakt in i de fina salongerna hos överklassen. Dit hör Börge Svenson, från anrika familjen Svenson, som lever ett dubbelliv värre än någon kan föreställa sig.

Det är mordet på hennes dotter och våld mot kvinnor som får Susanne Aldhamo att varje helg förklä sig och bege sig ut i jakten på mördaren i Stockholms heta krogliv. Men när hon väl finner den hon söker, kommer hon våga fullfölja sin plan?

Mikaela och Samuel startar tillsammans med andra engagerade ungdomar aktionsgruppen "Rosie the Riveter" för att agera mot kvinnovåldet via sociala medier. De kan aldrig ana vilka följder deras uppmaningar kommer att få. En mediestorm är snart ett faktum när utsatta kvinnor börjar berätta sina historier på plakat för alla att läsa. Den politiska storm som piskas upp sätter ungdomarnas vänskap på prov.

Sanna Johansson och Kalle Karlsson stöter på hårt motstånd i sin utredning. Varför försöker kollegan Anders Segelström undanröja bevis? Kan Sanna hålla sig objektiv då hon själv blivit utsatt för våld i sitt privatliv? Och är hon och Kalle Karlsson verkligen bara kollegor?

Att gräva i det förflutna blir en ansträngning för alla inblandade och fynden från det förgångna är förödande för överklassfamiljen som gör allt för att bevara sin fina fasad.

Kommentar:
Bokens tema - (dödligt) våld i nära relationer, och barns utsatthet - slår an en sträng i mig, och jag blir fruktansvärt illa till mods när jag läser. Handlingen är dock både högaktuell och fruktansvärt viktig, och Daza-Gillman lyckas väldigt bra med att skriva en mycket spännande och gripande bok. Både dialoger, beskrivningar och karaktärer känns trovärdiga och trots en del (men få!) beskrivningar som känns lite väl övertydliga, är detta en bok jag längtar tillbaka till då jag tvingas ta en paus.
Något jag uppskattar mycket är att vi får följa händelserna efter mordet på Ingrid ur både poliskårens och den misstänktes synvinklar, vilket för gör handlingen än mer intressant.

En liten nackdel med boken är dock att det stundtals känns som om det snarare är ett uppradande av fakta om våld i nära relationer, vilket i och för sig är viktigt att lyfta fram i ljuset, men som i en skönlitterär bok kan kännas lite konstlat och malplacerat. Detta till trots tyckte jag verkligen om boken, och kan varmt rekommendera den.


Betyg
: 4/5
Originaltitel: Vanmakt
Finns som: Bok
Längd: 369 s
Utgiven: 2017
ISBN: 9789198437225
Finns bla här: adlibris, bokus

Gillar

Kommentarer

Johannna
Johannna,
Åhvilket bra tips☺️❤️
nouw.com/johannna
Jagochminahjärtan
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,
Så bra tips och intressant inlägg 😊
nouw.com/sofialissmyr
clarabergertorres
clarabergertorres,
Pelle åkerlöf,
Lät Om en zpännande bok
www.nouw.com/djps
Låter som en spännande bok 😊. Måste ta mig för att läsa lite 😊
www.saramadeleine
mooaandreasson
mooaandreasson,
Så kul idé med din blogg, måste titta igenom och se vad jag kan hitta för tips 😊
nouw.com/mooaandreasson
Bokormen
Bokormen,
Nämen! vad kul att du tycker det! 😃
nouw.com/bokormen