Prästgårdens hemlighet av Tobias Söderlund

Första meningen:
"Välkomna till Vanessas virriga vardag!"


Baksidetext:
Ett hemsökt hus, ett spöke och en kamera som lever sitt eget liv ...

Den ensliga prästgården i Borgvattnet sägs vara ett av världens mest hemsökta hus. Tolvåriga Vanessa tror inte på historierna om vad som finns där inne, men eftersom hon vill filma något läskigt till sin Youtube-kanal bestämmer hon sig för att dra dit med vännerna Abbe och Martin.

Besöket blir otäckare än hon väntat sig. De flyr det gamla huset och väl hemma upptäcker Vanessa att hon faktiskt har fångat ett spöke på film!

Dessutom börjar konstiga saker hända på nätterna. Kameran slås på av sig själv. Vanessas pappa beter sig ytterst märkligt. Och vem är det som har grävt en grop på gården och lagt ner en av Vanessas gamla dockor?

Vanessa inser att något måste göras för att bli av med spöket som följt med henne hem från prästgården.


Kommentar:
Jag läser väldigt sällan böcker för barn och unga (de jag läser för döttrarna räknas så klart inte ;)), och en av de två anledningarna till att jag ändå ville läsa denna är att jag har följt författaren på Instagram sen (vad som i alla fall känns som) start. Den andra är att jag har vurmat för Borgvattnets prästgård sen jag var barn (eller i alla fall tonåring), så en bok som handlar om prästgården måste jag ju läsa! Att jag är långt utanför bokens målgrupp kunde minsann inte alls hindra mig! ;)

Prästgårdens hemlighet skrämmer mig inte (och det är väl en himla tur det - det hade ju inte varit en särskilt passande bok för 9-12-åringar om jag hade blivit skrämd, eller hur?), men faktum kvarstår - jag rycks med i handlingen och den håller kvar mig i ett järngrepp av spänning. Jag upplever att ungdomsböcker ofta känns... ja, barnsliga. Så barnsliga så till den grad att det inte längre känns trovärdigt (Säger jag, 30 år och superkritisk till språket i böcker i allmänhet. Verkligen rätt målgrupp och person att uttala sig - jag vet!), men tycker att Söderlund har lyckats med en välskriven bok som har kvar trovärdigheten, åtminstone vad gäller huvudpersonerna. Om man tycker att det känns trovärdigt eller ej är ju en annan femma ;) När vi ändå är där och nosar - kan vi snacka lite om gestaltningen av spöken, rent generellt inom kulturen (och nu får ni som inte tror på sånt hoppa över om ni vill)?


Är det något som jag har svårt för, så är det det.
Min erfarenhet (som visserligen inte är JÄTTEstor), är nämligen att de generellt inte är
onda, elaka, våldsamma och fula bara för att de är... ja, döda.
Men, självfallet förstår jag ju att en annan gestaltning än den som ofta görs,
inte skulle bidra till särskilt mycket skräck... ;)


En sak är i alla fall säker - om boken lyckas fånga mig som vuxen, är jag helt övertygad om att mitt tio-elva-tolvåriga jag fullkomligen hade älskat den (vilket för övrigt gör mig lite besviken över att den inte kom ut för en sådär 18-19-20 år sedan (satan va gammal jag känner mig nu!) xD)

Betyg: 5/5
Originaltitel: Prästgårdens hemlighet
Finns som: Bok, e-bok
Längd: 247 s
Utgiven: augusti 2019
ISBN: 9789129716191

Gillar

Kommentarer