Montecore av Jonas Hassen Khemiri

Första raden:
Hej kära läsare, där du står bläddrande i bokbutiken!

Handling:

Ni minns väl Las Vegas-stjärnorna Siegfried och Roy? Under en föreställning attackerades plötsligt Roy av en av deras vita tigrar. Den tigern hette Montecore. Vad den har med nedanstående historia att göra får ni själva lista ut.

I Montecore får författaren Jonas Hassen Khemiri, som nyss blivit klar med Ett öga rött, ett mail ifrån Kadir. Denne presenterar sig som barndomskamrat till Jonas far, och på en mycket säregen och rolig hemmagjord fransk-arabisk svenska uppmanar han Jonas att den här gången ägna sig åt ett värdigare ämne, nämligen att skriva en bok om fadern, den berömde fotografen. Jonas börjar skissa på en sådan historia, vilket väcker många minnen till liv från barndomen. Kadirs språkligt minst sagt innovativa brev om uppväxten i Tunisien blandas med Jonas minnen från sin egen barndom, och i växlingen mellan dessa båda temperament och språk - som till slut nästan formas till en kamp - växer en berättelse fram om att komma till och växa upp i ett land där tolerans och mångfald är honnörsbegrepp, men där rasism och främlingsfientlighet är en del av vardagen.

När vi närmar oss slutet har Ny demokrati valts in i riksdagen, och i Stockholm går en mördare lös, en mördare med sitt lasersikte inställt enbart på invandrare.

Men något är lurt med denne ständigt brevskrivande Kadir, som alltmer ihärdigt försvarar Jonas pappas handlande. Vem är han? Och vad blev det egentligen av Jonas pappa?


Kommentar:
Wow.
Wow - wow - WOW! Khemiri gör det igen, och den här boken gör mig så lycklig att jag vill gråta. Egentligen är inte Khemiris böcker överdrivet händelserika , men det är nåt som ändå får mig att fastna, sträckläsa och sedan lämna mig med ett behaglig känsla av... lycka(?). Äntligen har jag insett vad det är som får mig att fastna - språket!
Sättet K leker med språket (inte minst i denna) är underbart, och när jag lyssnade på stycket med de svenska (språk)reglerna som Khemiri, hans pappa Abbas och Kadir har skapat sitter jag bara och, med en värme som sprider sig i kroppen (till detta hör kanske att jag är språkvetare och VÄLDIGT svag för svenska språket)-
Förutom det språkliga i boken, uppskattar jag verkligen hur vi får två perspektiv på en och samma människa (dvs Abbas), den ena genomträngande positiv, den andra alltmer negativ. Det påminner oss om att det alltid finns flera sidor på samma mynt - i allt.

Boken tar även upp det viktiga ämnet rasism ur den "invandrades" perspektiv. Jonas och Abbas olika syn på "vi" ("blattar") och dem ("svennar") skiljer sig ganska rejält, och det påminner mig en del om fader-sonen-relationen i ​Ett öga rött, där sonen idoliserar hemlandet och fadern snarare kämpar för integration.

Som ljudbok är den uppläst av Hasani Khemiri och Rikard Wolff. Jag är vanligtvis inte så förtjust i manliga uppläsare (har dock inget svar på varför), men dessa två gör det genialiskt, och tar boken till en helt annan nivå. Kan VARMT rekommendera en genomlyssning!

Betyg: 5/5
Originaltitel: Montecore
Finns som: Bok, ljudbok
Längd: 359 s / 9 tim 52 min
Utgiven: 2006
ISBN: 9789170014321

Finns bla här: adlibris, bokus

Gillar

Kommentarer

Johannna
Johannna,
Åh. Måste läsa den😍
nouw.com/johannna