Litteraturpris 5: Bookerpriset

framsidan av många böcker står det att den har vunnit det eller det priset. Har du också undrat vad de olika priserna böcker kan få egentligen innebär? Här får du en snabbkoll. Idag handlar det om Bookerpriset!

Var kommer namnet ifrån? Priset heter egentligen The Man Booker Prize for Fiction samt The Man Booker International Prize.

Vad är Bookerpriset? Ett prestigefyllt brittiskt litterärt pris som delats ut sedan 1969.

Vad innebär en vinst? Prissumman är 50 000 pund, och priset anses vara ett av de finaste litteraturpriserna i världen (jämte Nobelpriset).

Vilka priskategorier finns det? Två, båda i skönlitteratur. Priset går dels till en skönlitterär bok som skrivits på engelska som originalspråk (före 2014 var författaren tvungen att komma från det brittiska samväldet men detta krav är borttaget), dels till en skönlitterär bok som översatts till engelska och utgivits i Storbritannien under året.

Hur utses vinnarna? Priset administreras av The National Book League som utser en jury sammansatt av litteraturkunniga personer som litteraturkritiker och författare. Juryn skiljer sig åt från år till år.

Vem delar ut priset? Priset är sponsrat av The Man Group och delas ut av Bookerprisets stiftelse - the Booker Prize Foundation.

Hur delas priset ut? Ett dussin nominerade böcker tillkännages i mitten av året och en vinnare utses på hösten/vintern vid en ceremoni i London.

Vem vann 2017? Den amerikanske författaren George Saunders med sin bok Lincoln in the Bardo.

Gillar

Kommentarer