Det har varit ett visst mått av sommarlov på bloggen-bloggen, kan man säga, men Bokmänscha på Facebook (https://www.facebook.com/bokmanscha/) är mer aktiv ...


Titta gärna in där, och så jag ska försöka länka in en del av sommarens aktivitet här också :-).

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Misc

Plötsligt passerar man. Och tänker att man borde gå in och lämna blommor och chokladaskar – typ till hela firman, ingen nämnd ingen glömd – för alla dumma frågor man ställer, alla bristfälliga ordrar man skickar, alla fel man gör och all hjälp man får ...

Likes

Comments

Misc

Känner du nån unge i åldern typ 6-11?

Obligatorisk present här ⬆️ och stor chans att barna kommer älska den. Har läst den från pärm till pärm i en sittning, på riktigt, med åttaåringen.

Grejen med "På skärmen" (Johanna Stenius, Petra Jankov, Clara Lindegren) är att den är en guide till allt som är underbart med nätet, inte en uppläxning om allt som kan gå fel.

Den pratar om Snapchat etc som klokt folk talar om en cykel utan stödhjul – man börjar med det som är modigt och stort och frihet och nice, man börjar inte med OCH OM DU CYKLAR OMKULL KAN DU BRYTA NACKEN 😱! Här får man lära sig hur man tar en bra selfie *och* vad en gromare är och tonträffen är femplus.

Och så katterna. Dom som gnölar över att "alla andra har Catbook!" och lägger upp taskiga filmer om hårbollar och ångrar sig. Gotta love them ❤️.

Likes

Comments

Äntligen!

Av alla trötta gamla konstaplar och kommissarier som har färdats mellan bok och film är det utan tvekan Gordon man har längtat mest efter 🙏🏼!

22 december, alltså ...

http://www.aftonbladet.se/a/55rKe

Likes

Comments

Misc

Fotoutmaningar är en grej jag gillar med Instagram (även om jag är en hardcore Facebookmänscha).

Någon, vem som helst, smäller i början av en månad upp ett antal hashtaggar, en för varje dag – dom som hakar på utmaningen tolkar sedan varje dags tema varje dag, och det är jäkla kul att kolla bilderna och hur folk tänker.

Ibland finns det rena bokutmaningar, men i juli kör jag @millahs utmaning och väljer en bok på varje tema. Det är redan svårt, blir redan långsökt och är redan lite skoj (tycker jag, då 😜).

Här kommer
1 juli: #koll (för det handlar ju titeln om att skaffa sig)
2 juli: #led (för det gjorde han ju)
3 juli: #musik (för det är han ju)
4 juli: #nivå (för det är det ju, högsta t o m, mitt signerade ex av Terry Pratchetts och Neil Gaimans "Good omens").

Återkommer i ärendet – och häng gärna på 🌟!

Likes

Comments

Misc

Höstlistan på EBFA – känner mig som något av en mor för varje bok ... jag har inte sagt det för sista gången: *jämmers* vad roligt det har varit att vara här!

Vuxentips på listan:

📚Kiffe Kiffe imorgon
– som först gavs ut som vuxenbok; en fransk Ett öga rött

📚(O)planerat bröllop
– ungdomsbok för alla åldrar om kulturmöten och att följa sin egen väg

📚Balladen om en bruten näsa
– alla över säg 12 bör läsa; huvudpersonen, maskrosbarnet Bart, har exakt den livsinställning som alla borde ha

📚Kungadottern

– mångfacetterat äventyr från vikingatiden som man på intet sätt måste vara "ungdom" för att uppskatta.


Likes

Comments

Misc

En spaning från den delen av mig/bokmänschan som är chefen som älskar att rekrytera:

En finfin pratstartare i en intervju är den här trestegaren.


> Tänk på någon som känner dig väl privat (god vän, syskon, partner). Vad skulle den personen säga är dina tre mest framträdande personlighetsdrag?

> Förra frågan handlade ju om hur du är, inte om hur du är i rollen som X, men man tar onekligen alltid med sig sig själv till jobbet. Kan du komma på exempel eller typsituationer då de här dragen/tendenserna/preferenserna hjälper dig att uppnå mål på jobbet?

> Kan du komma på exempel eller typsituationer där de har hindrat eller jobbat emot dig?


Det finns inte mycket som man kan säga fungerar varje gång, men det här gör det.

Oftast får man ett riktigt bra samtal som handlar om mycket mer än bara fyrkantiga "egenskaper" – inte minst kommer man från intervjupunkten där man sitter och rapar upp/antecknar "bra och dåliga egenskaper" och där de dåliga alltid är retoriskt förklädda bra – ni vet. Folk brukar dessutom tycka att det är lite kul (och naturligtvis är inte det viktigaste att de prompt klämmer fram just tre svar på alla frågorna; man får ju leda det så att det blir ett rimligt samtal).

Jag vet inte vem jag en gång snodde det här ifrån, men jag är vederbörande synnerligen tacksam 😊.

Likes

Comments

Misc

"Litteraturälskande bondpojke gifter sig. Uthärdar. Dör."

Philip Teir summerar handlingen alldeles utmärkt i förordet, och så här omedelbart efteråt kan jag inte riktigt svara på varför den är så inihelvete bra, men det är den.

Jag önskar att jag hade den kvar att läsa. Och så Björn Granath. Som ljudboksläsare får man kramp i hela inombords när man tänker på att han aldrig kommer att läsa in nåt igen.

Likes

Comments

Misc

Det är i stort sett obegripligt att det är 20 år sedan första Harry Potter först kom ut.

Jag är lite avundsjuk på dom som var i den riktiga slukaråldern när böckerna kom ut. Fast jag undrar ändå om inte Harry Potter är mitt livs största läsupplevelse om man tänker på helheten, så att säga: att gå helt upp i ett nytt universum, att vänta på nästa bok och så där.

Jag minns när jag köpte en av böckerna, det måste ha varit innan man började köra Amazon – äh, ni fattar, och jag stod som nummer två i kön på SF-bokhandeln på Västerlånggatan. Som nummer ett i kön stod nämligen Lena Fries Gedin som skulle översätta boken.

Och naturligtvis vet jag var jag var när jag läste slutet av sista boken. Det är en sån där klassisk "minns du var du var när".

Tänk om det kunde dyka upp nåt som man får samma känslor för. Fast samma skulle det ju inte bli ändå.

Likes

Comments

Misc

En av EBFA:s allra bästa i höst är Kiffe kiffe imorgon av Faiza Guène. Får inte missas. Läses med fördel av alla från 13 och uppåt. Har en helt strålande huvudperson med en fantastisk inställning till livet, universum och allting.

Översättning (svinbra): Lotta Riad. Omslag (dito): Lisa Zachrisson.

Likes

Comments