Här ligger jag och blöder

Författare: Jenny Jägerfeld
Titel: Här ligger jag och blöder
Sidor: 251
Förlag: Gilla Böcker
Läst som: Bok
Betyg: 4,3 av 5

Klockan var kvart i ett torsdagen den tolfte april, dagen för den internationellt inbillade olycksdagen, och jag hade just sågat av den yttersta toppen av min vänstertumme med en elektrisk sticksåg. "Maja skulle aldrig skada sig själv, aldrig avsiktligt som folk verkar tro. Ska man inte få såga av sig en tumspets utan att alla börjar oroa sig? Det vill säga, alla utom Majas mamma. Tvärtom är det Maja som oroar sig för henne. På en fest hon inte är inbjuden till träffar hon tjugoåriga Justin, en superverbal bilmekaniker med rosa byxor, som får henne att glömma allt om frånvarande mammor och avsågade tummar. Men sen läser Maja ett mejl som inte är till henne, ett mejl som gör ondare än alla sticksågar i världen.

Här ligger jag och blöder tilldelades Augustpriset 2010, jag har haft den på min "att-läsa-lista" ganska länge med andra ord. Äntligen blev det av! Och jag nästan hatar mig själv för att jag inte läst den tidigare. För vilken bra bok! Jenny Jägerfeld skriver så himla bra, jag både skrattade rakt ut och bölade ögonen ur mig under bokens gång.

Jag gillar hur humor och allvar blandas i den här boken och samsas om utrymmet. Det allvarliga i boken skämtas inte bort och behöver inte heller lösas som ett under med ett lyckligt slut (även om slutet upplevdes tämligen lyckligt av mig). Den känns äkta och går rakt in i hjärtat.

Det var också extra kul att läsa om Norrköping och kunna känna igen sig från studenttiden. Besöket på Världens bar, jag kunde riktigt känna stämningen där och verkligen vara där, se allt framför mig och veta att, ja, det ser verkligen ut sådär som hon beskriver.

Gillar

Kommentarer