Ramlade över en Läsardiet när jag läste Svensk Bokhandel. En rolig lista för alla oss som gillar att läsa. Fri att kopiera och göra själv. Kommentera gärna om du också gör den så att jag kan titta in!

Senast köpta bok: The beginning of the world in the middle of the night av Jen Campbell, Jane, Unlimited av Kristin Cashore, Resistance is futile av Jenny T. Colgan

Därför köpte jag den: Jag var på besök i min favoritbokhandel, Science Fictionbokhandeln , när jag var i Stockholm, passar alltid på då och köper ett gäng böcker som verkar spännande. Tyvärr finns det alldeles för mycket böcker och för lite pengar. Men dessa tre kom jag hem med. The beginning of the world... hade så fint omslag så jag kunde inte låta bli.

Läser just nu: Det handlar om oss av Åsa Ringdahl

Läser helst: Fantasy och Ungdomslitteratur

Den bok jag gett bort flest gånger i present: Shantaram av Gregory David Roberts

Antal olästa böcker på nattduksbordet: Två.

Så är min bokhylla sorterad: Eftersom jag jobbar på ett bibliotek så är jag lite lätt hjärnskadad när det kommer till att sortera efter efternamn. Sen är det indelat skönlitteratur, biografier, serier, fack och barn.

Bokmärken eller hundöron: Gah! Skulle aldrig vika ett hundöra. Blir kallsvettig av bara tanken, jag använder bokmärke. Eller vad som nu finns tillgängligt. En strumpa, galsspinne, sked, pistagenötsskal. Favorit är dock magnetbokmärke, för dom ramlar inte ur.

Gör marginalanteckningar: Nej, jag önskar att jag var sån. Så att jag kunde komma ihåg vad jag kände när jag läste vissa delar och så vidare. Men jag kan inte förmå mig att göra det. Precis som med hundöron.

Förhållande till fotnoter: Likgiltigt inställd.

Omslag eller baksidestext: Omslaget lockar till baksidestexten. I det långa (eller ofta korta) loppet avgör baksidestexten.

E-böcker eller papper: Papper, men jag uppskattar att läsa på platta också. Speciellt när boken är tjock och tung.

Läsa ut eller lägga ner otillfredsställande böcker: Jag har svårt att ge upp böcker, vilket ofta straffar läslusten. Men jag lever på hoppet om att det kanske blir bättre om jag fortsätter. Oftast funkar det inte så.

Den bok jag läst flest gånger: Pettson och Findus får julbesök. Den blir aldrig dålig, fy tusan vad bra den är. Jag läser den alltid till jul för den är så mysig.

Bästa soundtracket till läsning: Hans Zimmer

Bästa platsen för läsning: Tåg!

Bästa läsdrycken: Rödvin eller lavendel- och kamomillte. Men vem försöker jag lura, rödvin är bäst. Jämt.

Bästa lästilltugget: Jag gillar inte att bli kladdig och fingrarna när jag läser. Sååå... rödvin?

Favoritbokhandel: Science Fictionbokhandeln

Favoritantikvariat: Rönnells antikvariat

Jag har dåligt lässamvete angående: Att min att-läsa-hög bara växer och växer och växer till det oändliga och jag nästan aldrig försöker beta av den. Jag ligger ÅÅÅÅÅR efter.

Tips för att få tillbaka utlånade böcker: Jag har tyvärr inget bra tips. Jag lånade ut böcker till en kompis för cirka 10 år sedan, jag har fortfarande inte fått tillbaka dom och han bor nere i Blekinge någon stans nu.

Gör när jag lyssnar på ljudböcker: Promenerar, diskar eller jobbar med saker där jag inte behöver tänka så mycket.

Litterär gestalt jag skulle vilja vara: Findus och få hänga med gubben Pettson hela dagarna och leka med murklor och hönor och uppfinningar. Eller kanske Lilla-My, för hon är så cool.

Läser recensioner: Jag brukar läsa dom efter att jag läst en bok. För att få veta vad andra tyckt om den.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Författare: John Green
Titel: Turtles all the way down
Sidor: 304
Förlag: Penguin
Läst som: Bok
Betyg: 5 av 5

It all begins with a fugitive billionaire and the promise of a cash reward. Turtles All the Way Down is about lifelong friendship, the intimacy of an unexpected reunion, Star Wars fan fiction, and tuatara. But at its heart is Aza Holmes, a young woman navigating daily existence within the ever-tightening spiral of her own thoughts.

Så gör han det igen, den där John Green. Fast kanske till och med ännu lite bättre. Väntan har varit lång, men det har varit värt det. Den är trots sitt allvar fylld av humor och jag skrattade väldigt mycket när jag läste den. Särskilt när jag läste om den dinosaurielika tuataran som var arvtagare till hur mycket pengar som helst. Det var så bisarrt och roligt, men samtidigt otroligt tragiskt när man tänker på att den här personen väljer att testamentera en tuatara istället för sina barn.

Men den här boken handlar såklart inte enbart om en tuatara, den handlar om Aza Holmes. Om att leva med tvångstankar och psykisk ohälsa, något som även präglat Johns liv, vilket också märks i berättelsen då den känns otroligt äkta. Just tankarna han förklarar och hela känslan med boken. Hur det är att leva med det och inte riktigt kunna förklara sig för andra. Känslan av att andra inte förstår utan bara väntar på att man ska bli bättre eller skärpa sig.

Aza Holmes och hennes rädsla för c. diff (Clostridium difficile ) är plågsam att följa, den ständiga ångesten och tvångstankarna som överröstar henne att göra saker hon egentligen vet är fel. Hur en kyss kan gå från att vara njutningsfull till totalt förstörd på grund av insikten att 8 miljoner bakterier byter plats. Trots sitt allvar är den också väldigt humoristisk, för allt är inte alltid bara illa. Jag har skrattat högt rakt ut och jag har gråtit en skvätt och avslutar ändå boken med en varm känsla i bröstet. Läs den!

Likes

Comments

Författare: Jenny Jägerfeld
Titel: Här ligger jag och blöder
Sidor: 251
Förlag: Gilla Böcker
Läst som: Bok
Betyg: 4,3 av 5

Klockan var kvart i ett torsdagen den tolfte april, dagen för den internationellt inbillade olycksdagen, och jag hade just sågat av den yttersta toppen av min vänstertumme med en elektrisk sticksåg. "Maja skulle aldrig skada sig själv, aldrig avsiktligt som folk verkar tro. Ska man inte få såga av sig en tumspets utan att alla börjar oroa sig? Det vill säga, alla utom Majas mamma. Tvärtom är det Maja som oroar sig för henne. På en fest hon inte är inbjuden till träffar hon tjugoåriga Justin, en superverbal bilmekaniker med rosa byxor, som får henne att glömma allt om frånvarande mammor och avsågade tummar. Men sen läser Maja ett mejl som inte är till henne, ett mejl som gör ondare än alla sticksågar i världen.

Här ligger jag och blöder tilldelades Augustpriset 2010, jag har haft den på min "att-läsa-lista" ganska länge med andra ord. Äntligen blev det av! Och jag nästan hatar mig själv för att jag inte läst den tidigare. För vilken bra bok! Jenny Jägerfeld skriver så himla bra, jag både skrattade rakt ut och bölade ögonen ur mig under bokens gång.

Jag gillar hur humor och allvar blandas i den här boken och samsas om utrymmet. Det allvarliga i boken skämtas inte bort och behöver inte heller lösas som ett under med ett lyckligt slut (även om slutet upplevdes tämligen lyckligt av mig). Den känns äkta och går rakt in i hjärtat.

Det var också extra kul att läsa om Norrköping och kunna känna igen sig från studenttiden. Besöket på Världens bar, jag kunde riktigt känna stämningen där och verkligen vara där, se allt framför mig och veta att, ja, det ser verkligen ut sådär som hon beskriver.

Likes

Comments

Författare: Stieg Larsson
Titel: Män som hatar kvinnor
Serie: Millennium
Läst som: Ljudbok
Förlag: Nordstedts
Speltid: 18h 56min
Uppläsare: Reine Brynolfsson
Betyg: 4 av 5

Äntligen har jag tagit tag i den här hyllvärmaren. Jag vet egentligen inte varför jag inte läst den än för jag tycker filmerna är vansinnigt bra. Jag gillar att läsa böcker som jag sett som film innan (om jag nu helt missat böckerna innan förstås) för då får man så himla mycket mer när man läser boken, en helt annan förståelse för karaktärerna och handlingarna. Att det blev nu är också för att jag är så himla nyfiken på fortsättningarna av David Lagercrantz.

En perfekt bok att lyssna på, Reine Brynolfsson har en riktigt bra berättarröst. Den är väldigt spännande och skiljer sig inte jättemycket från filmen. Något jag var rädd för var att scenerna med advokat Nils Bjurman skulle vara väldigt detaljerade. Men som tur var så hölls de kortfattat och inte särskilt ingående. Jag gillar också att jag förstår karaktärerna bättre, Lisbet är väldigt spännande att följa. Hon är en intressant karaktär man vill veta mer om.

I vilket fall så gillade jag den, jag är ingen stor konsument av deckare precis. Jag gillar sättet Stieg Larsson skriver på, man vill läsa vidare. Just nu fortsätter jag med andra delen.

Likes

Comments

Författare: Pernilla Wåhlin Norén
Titel: Sorgens princip
Sidor: 151
Förlag: Modernista
Läst som: Bok
Betyg: 2,8 av 5

En världsomvälvande upptäckt gjordes av en grupp energiforskare specialiserade på känsloenergi: människors sorg kan omvandlas till en energi effektivare än något annat.
Lösningen på jordens energikris innebar en ny marknad av globala mått, och det fanns ingen hejd på aptiten på förändring hos industrimakterna. Detta trots att forskningen ännu rymde stora hål av frågetecken. Sorgen var tidens naturtillgång. Sorgen var den nya oljan. Sorgen lokaliserades, granskades, vägdes, värderades. Där sorgen var som störst byggdes titaniska anläggningar. Sorgehandeln blomstrade. Världsekonomin strålade. Strax därefter kom bieffekterna.

När jag hittade den här boken på bibblan lockades jag först av omslaget. Där efter läste jag handlingen och kände genast att jag måste läsa den. Jag har läst en hel del sci-fi och massor av dystopier, jag gillar den formen av samhällskritik och nutid som den genren belyser.

Just den här handlingen kändes spännande och intressant. Att människors känslor, framförallt sorg, används som landets elproduktion och hur det utnyttjas i vinstsyfte på ett ganska avskyvärt sätt. När man läser boken följer man två kvinnor. Sonja som tillhör de "stationära" och är överläkare, något som inte ger några rättigheter. Att ta hand om människor är inget som prioriteras, varför skulle det gör det när man vill utvinna så mycket sorg och lidande som möjligt? Forough är systemvetare och hör istället till de "mobila", något som istället ger status och möjligheter till att leva ett bra liv med tid för odling, biblioteksbesök och annat rofyllt.

Det är många perspektiv i boken. Vårt utarmande av vår planet med energikris. Landsbygd mot storstad, här har nu storstäderna blivit helt meningslösa och man flyttar norrut där all elproduktion är förlagd. Det moderna möter självhushåll, något som känns högst aktuellt i dag. Tyvärr läggs det för stor vikt vid tekniska detaljer som är (näst intill) totalt obegripliga och det för heller inte historien framåt. Man får få förklaringar av vad som hänt jorden, och över lag förklaras få saker utom de tekniska detaljerna i en massa ointressant tjafs. En historia som kunnat vara väldigt spännande och gripande blir istället ogreppbar och krystad. Det finns så många vinklar som bara lämnas hängande.

Jag ville sätta en etta på den här boken, men jag höjer till 2,8 för att den inbjuder till att diskutera en himla massa saker.


Likes

Comments

Författare: Eric Ericson
Titel: Brev till samhället
Sidor: 125
Förlag: Kartago Förlag
Läst som: Bok
Betyg: 2 av 5

Eric Ericsons Brev till samhället omskrivs ibland som en humorklassiker. Att hans idéer han skriver i brev till företag är bisarra och roliga råder det ingen tvekan om. Men att svaren han skulle få tillbaka är "fantastiska och lika bra", där blir jag förvirrad. För de svar han får tillbaka är rent ut tråkiga. Jäkligt tråkiga. Det blänker till ibland, till exempel från Kavli. Men ofta är de svar han får "Vi kan inte ta emot er då". Alltså jättetråkiga. Jag läste kanske 4 roliga svar i den här boken. Tyvärr tror jag att själve Eric Ericson hade roligare själv när han skrev sina brev än att få de här svaren. Absolut skrattade jag emellanåt, men det var främst åt hans egna brev som är väldigt roliga. Men det hade också varit roligare om de varit roliga svar som kom tillbaka.

Likes

Comments

Författare: Nanna Johansson
Titel: Naturlig skönhet
Sidor:
Förlag: Ordfront förlag
Läst som: Bok
Betyg: 4,5 av 5

Alltså Nanna Johansson, som jag skrattar när jag läser hennes serier. Så vansinnigt roliga, samhällskritiska och sjuka. Än tycker jag att Hur man botar en feminist är bland det roligaste jag läst. När jag läste den kommer jag ihåg speciellt ett avsnitt där jag råkade spruta kaffe över hela bordet.

Naturlig skönhet innehåller ena riktiga pärlor. Här får du tips på hur du lever varje dag som om det vore den sista, CARPE DIEM. Smarta tips från tonårssonen, stärkande ord och ett helt kapitel för dig som älskar djur. Just djurkapitlet var min favorit, särskilt där "påvepersonen" berättar om de värsta och bästa djuren. Tonårssonen tipsar är också vansinnigt roligt och spot on. Jag vill egentligen inte säga för mycket om Naturlig skönhet, annat än att du bör läsa den. För skratta kommer du garanterat att göra.

Likes

Comments

Författare: Jenny Han
Titel: Till alla killar jag har gillat
Sidor: 361
Förlag: Lavender Lit
Läst som: Bok
Betyg: 4 av 5

I sitt rum har sextonåriga Lara Jean en hattask full med kärleksbrev. Det är inte kärleksbrev som hon har fått, utan som hon har skrivit själv. Hon har skrivit ett för varje kille hon har varit kär i fem stycken totalt. I sina brev kan hon ösa ur sig alla sina känslor, men det är inte meningen att någon annan ska få se dem. Breven är bara till för henne. Men så en dag är de borta. Postade. Och alla killar som Lara Jean någonsin har gillat får reda på hur hon känner. Det värsta är att en av dem är hennes storasysters före detta pojkvän. Helt plötsligt är Lara Jeans kärleksliv, som tidigare bara existerade i fantasin, helt utom kontroll.

Alltså hur mysig bok? Den här boken är så charmig och härlig! Jag gillar verkligen familjen Song/Covey. När jag läste ut den här boken var min första tanke "Men vart är resten? Jag måste ju får veta hur det går! NÄR KOMMER ANDRA BOKEN!?". 

Jag gillar Lara Jean. Att hon tycker om att vara hemma och pyssla och umgås med sin familj hellre än att vara ute och festa, det är inte ofta man läser om en sån karaktär i ungdomsböcker. Jenny Han får det att låta coolt med scrapbooking och att baka kakor. Det är heller inte så stereotypa karaktärer, inget coolt gäng som regerar på skolan och sånt trams. 

Även om den här boken handlar om Lara Jean och hennes kärleksbekymmer som uppstår efter att hennes kärleksbrev postas, så handlar den också väldigt mycket om systerskap. Det är så fint att läsa om hur tighta de tre systrarna, Margot, Lara Jean och Kitty är. Hur de tar hand om varandra och sin pappa efter att deras mamma gått bort. Framförallt så gillar jag lillasyster Kitty (önskar jag hade en sån lillasyster), som är så rolig, tuff och egensinnig. Det var nästan roligast att läsa om henne. 

Mest av allt handlar det ju såklart om hur Lara Jean ska kunna behålla masken inför sin bästa kompis, tillika storasysters expojkvän, Josh som fick ett av fem kärleksbrev på posten. Hon kan inte avslöja att hon har känslor för honom fortfarande så hon tar hjälp av Peter, som också han fick ett av hennes kärleksbrev. För att hon ska få Josh att fatta att hon inte är intresserad och för att Peter vill göra sitt ex svartsjuk så låtsas de vara tillsammans. De skriver ett kontrakt och måste uppfylla vissa saker innan de kan riva kontraktet. Läs läs läs, för den är så himla mysig och fin!

Likes

Comments

Författare: Doris Dahlin & Maggan Hägglund
Titel: Drunkna inte i dina känslor - En överlevnadsbok för sensitivt begåvade
Läst som: Ljudbok
Förlag: Tundell Salmson audio
Speltid: 4 h 13min
Uppläsare: Anne-Li Norberg
Betyg: 3 av 5


"Det här är den bok som vi önskar att vi haft då när det var som värst. Den fanns inte. Därför har vi skrivit den. Den handlar om att hantera sitt liv när man varken är bara stark. Eller bara skör. Utan både och. Stark och skör.

Det är en bok för dig som ibland önskar att du vore mer hårdhudad, mer okänslig.

Det är en bok för dig som får höra "Känn inte efter så mycket" och "Du inbillar dig!"

Det är en bok om hur man utnyttjar sin lysande känslobegåvning och inte drunknar i den.

Så nu finns den här boken. En simskola för alla som riskerar att drunkna i känslohavet. För att du ska slippa göra våra misstag - du hittar säkert egna att göra!
Doris & Maggan"

En bok att läsa om man själv är väldigt känslig eller har andra i sin närhet som är väldigt känsliga. Jag var väldigt delad när jag var klar med den här. Visste inte riktigt vad jag skulle tycka om den eller om den gett mig något. Jag läste ut den för ganska många dagar sedan och den har behövt ligga och gro lite i mitt huvud. För även om jag kände direkt efter att jag läst det att "nää det här var nog slöseri med tid", så har jag inte kunnat släppa den riktigt. Den har många, för mig, aha-upplevelser där jag känner igen mig och andra i min närhet och har fått mig att tänka på varför jag reagerar på vissa sätt i vissa situationer. Jag känner också såhär efter några dagar att jag kunnat släppa vissa tankar mycket lättare. Att det inte alls behöver vara på ett visst sätt, och det är ganska skönt.

Det är visserligen ganska mycket upprepningar i den här boken och fraser som känns lite som att man försöker för mycket för att beskriva något. Men över lag tycker jag det är en ganska trevlig bok som behövs. Det är inte så lätt att navigera i känsloträsket alla gånger, särskilt inte om man är har HSP (highly sensitive personality). Boken ger en förståelse om hur det är att leva som stark-skör och öppnar upp mer till att börja reflektera och tänka. Sen tror jag att det ger mer att faktiskt läsa den här boken i fysiskt format så man kan gå tillbaka och läsa om. En stark 3a i alla fall.

Likes

Comments

Hur glad blir man inte av de här nyheterna då? "Bridget Lawless instiftar ett nytt litterärt pris inspirerat av Metoo. Det ska tilldelas en roman i kriminalgenren där ingen kvinna blir misshandlad, förföljd, sexuellt utnyttjad, våldtagen eller mördad. Priset är öppet för både manliga och kvinnliga författare av alla nationaliteter och gäller både förlags- och egenutgivna böcker."

Läs hela artikeln här

Hurra säger bara jag!

Likes

Comments