Det finns så himla många budskap i denna bok att man inte riktigt tänker på allt, men de jag kände var rätt självklara är att alla dessa tjejer hade väldigt olika liv, tankar och synpunkter men alla hörde ändå ihop på något sätt tycker jag. Även de raka motsatserna eller vad man ska säga. Vanessa som gillade att festa och dricka och synas och Linnea som lite tyst, gillade inte att synas och höras och tyckte hellre om att gå och sätta sig själv någonstans i bakgrunden eller vad man ska säga, inte mobbad, men ändå lite bakom alla än att vara med de andra i klassen Samma med Minoo och Rebecka, de var ju inte sånna motsatser direkt för båda var lugna och trygga liksom .

Man är mycket starkare tillsammans visades väldigt tydligt tycker jag. Jag menar alltså att i det här fallet behövdes allas förmåga och speciella kraft för att de skulle kunna klara sin uppgift. Det är som i fotboll, handboll eller vilken annan lag-sport som helst. För att kunna göra mål måste alla hjälpa till med ex. växlar och spärra bort motståndarna eller något annat, alla har en uppgift.                                                                             Man aldrig ska ge upp. I vissa fall när de inte riktigt trodde på det de höll på med och vissa av dem nästan höll på att lägga av,så fortsatte de kämpa ändå till de klarade det, så i slutet lönade sig allt slit.

/M
Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Omvärldsfrågor

"Är det okej att mobba någon?" I boken så var bland annat Anna-Karin mobbad och mobbning är ett allmänt känt problem på skolor i hela Sverige.
"Hur ska man straffa någon som är mobbare? Eller ska man göra det i över huvud taget?"
"Blir det t.ex en bättre miljö om flera kämpar och strävar efter det?" Det är mycket miljöfrågor inom politik om i vardagen just nu och jag själv tycker att det är viktigt att ta hand om våran planet. Vi (eller jag hoppas att några) ständigt försöker hitta på olika lösningar till t.ex. alla våra utsläpp m.m. Men det finns även småsaker som vem som helst kan göra för en bättre miljö som t.ex. att återvinna, att slänga mindre mat och att inte köpa saker som kommer från andra sidan jordklotet. Och om fler gör det desto större skillnad kommer det att göra.

Livsfrågor

"Är det lättare om man jobbar tillsammans?"

"Är det fel att reta folk?"

"Är alla lika?"

"Är det okej att vara annorlunda?"

//F

Likes

Comments

Boken var bra.
Jag tyckte om att det var tjejer istället för killar som var hjältar för en gångs skull.
Den var även väldigt oförutsägbar, huvudpersoner dog som flugor. Men det var det som gjorde den så spännande att läsa, man hade inte en susning om vad som skulle hända på nästa sida.
De beskrev verkligen allt noga, man förstod att tjejerna var motsatsen till varandra och hur det såg ut runt omkring dem, vilket jag kan ha svårt att uppfatta ibland.
Det var bra att man fick läsa från olika personers perspektiv, det gjorde att man kunde förstå var och en bättre.
Jag sitter och tänker på vad jag tyckte vad dåligt eller mindre bra med boken och kom nyss på att det inte fanns något. Det är klart att den inte var helt perfekt men det var inget speciellt som jag ogillade.
Men det kan ju även vara så att den här boken föll mig i smaken. Jag tycker om genren fantasy.

Boken får en 8 utav 10.

//F

Likes

Comments

Den här boken är skriven i allvetande form, det menas alltså att allt som känns och tänks beskrivs för läsaren. Kapitlerna är väldigt korta, men med ganska mycket text.

Jag tycket att den här boken är lite annorlunda skriven jämfört med andra böcker, eftersom det finns 6 olika huvudpersoner. Det var lite jobbigt tycker jag, eftersom man var inte alltid helt säker på just vem det var man läste om, då det "hoppar" emellan karaktärerna hela tiden. 

/M

Likes

Comments

Jag tycker att boken var bra, eller det gick perioder, vissa kapitel var jätte spännande så man nästan inte kunde lägga ifrån sig den, medans andra blev väldigt sega och långtråkiga, som ex. när de höll på och tränade ihop, försökte läsa ur "Mönstrets-bok" eller träffades i Gamla folkets park.

Jag är inte riktigt så förtjust i fantasy-böcker och filmer, så det här var inte riktigt en bok för mig. Men jag tycker ändå att den var rätt så bra och absolut värd att läsa.

/M


Likes

Comments

Om man ska säga det rakt ut så var ju såklart boken bättre än filmen.

I filmen var det många karaktärer som antingen var borttagna eller så såg dem helt annorlunda ut. T. ex. Rebecka, som såg skitgammal ut, eller vaktmästaren som inte var med.
Det var även många scener som var borttagna. Det suger! T.ex. när Anna-Karins gård brann upp eller när hennes morfar var på sjukhuset.​
I boken så får man även lära känna karaktärerna mer än i filmen. Fler detaljer flera tankar, eftersom boken är skriven så att man får läsa ur någons perspektiv hela tiden. I filmen ser man bara ytan av det.
Miljöerna som berättelsen utspelade sig i var bra både i boken och i filmen. 
Effekterna är ju dock lättare skrivet en gjort. I boken så kunde man förställa sig allt de skrev utan gränser men i filmen fick man ta det som gavs, vilket inte var superduperbra. Det var mycket som såg fejk och tillgjort ut.
I boken stod det mycket om deras krafter, vilket var kul och läsa, och i filmen såg man dem knappt. Antagligen för att filmbolaget inte skulle kunna få det att se bra ut.
Men en sak som blev bättre i filmen var ju att det fanns ljudeffekter, det förstärkte verkligen de olika situationerna. De använde även musik för att visa att någon använde magi.

Boken får 8/10 och filmen 4/10, med andra ord så var boken dubbelt så bra.

//F

Likes

Comments

Jag tycker att filmen var helt OK, det brukar ju nästan alltid vara så att man tycker boken är bäst eftersom den är mycket mer detaljerad, det håller jag verkligen med om i det här fallet. Om jag inte sedan innan läst boken skulle jag dock kunna tycka att filmen var bra. Jag tycker att det sammanfattade filmen bra om man jämför 500 sidor i boken och en  ca: 2,5 timme lång film. Den skulle bli FÖR lång om de hade tagit med alla detaljer.  Men det var tråkigt att de tog bort några viktiga karaktärer som ex. Nicolaus som var en stor del av Engelsfors-triolgin tycker jag.

Boken däremot tycker jag var väldigt bra, men vissa delar kunde bli lite lång-tråkiga att läsa.

/M


Likes

Comments

Man är starkare tillsammans

Det är nog de största budskapet i boken.
T.ex. när de skulle göra en trollformel och en utav tjejerna inte var med, det blev mycket svårare då. Eller när Minoo och Vanessa försökte komma ut från rektorn hus, när de tog varandras händer så blev de starkare.
Jag kan verkligen relatera till det här budskapet.
T.ex. på handbollsplanen, om en person har en dålig dag kan det påverka hela laget eller om någon är utvisad så blir det svårare att hålla igen i försvaret och göra mål i anfallet. Men när alla är med kan man bli oövervinnelig.

I samhället så bestämmer riksdagen. I riksdagen röstar man. De förslaget som får flest röster går igenom, så om man går ihop flera stycken har man större chans att "vinna".

Ni vet reklamen om att "panta mera" där menar dem nog att vi alla tillsammans ska hjälpa till med återvinningen för en bättre miljö.

Eller andra reklamer när de ber oss att ge 10 kr till rädda barnen, då tänker man ju "Jag kommer ändå inte göra nån skillnad". Men om då typ alla i världen gav den där 10-kronan, då skulle man knappt behöva rädda några fler barn efter det.

"Är man starkare tillsammans?"

"Klarar man inget själv?"

"Är man svag ensam?"

Någon/något som verkar för perfekt har ofta något att dölja

Minoos crush Max verkade jättesnäll och omtänksam men i själva verket var han the badguy.

Jag har träffat folk som jag tycker är lite för perfekta fast har ingen aning om de döljer någonting, men de är mycket möjligt att det skulle finnas något skelett i garderoben.

I samhället kan det vara nästan vad som helst. Erbjudande som verkar jättebra, människor t.ex. politiker som verkar för bra, något som känns lite för billigt eller bara som sagt en person man träffar.

"Finns det någon som är perfekt?"

"Är allt billigt dåligt?"

"Ska man hålla sig borta från någon/något som man anser är för perfekt"

Även personer/saker som är helt olika kan höra ihop

Ingen av de utvalda var lik den andra, förutom Linnea och Elias kanske, men de hörde verkligen ihop.
I början var de kanske inte bästisar men de växte ihop med varandra.

Jag själv kan tycka att jag är jätteolik några utav mina kompisar men vi funkar jättebra tillsammans, vi typ kompletterar varandra. Eller jag vet inte men gurka och ketchup är ju inte så lika varandra men jag tycker det är gott ihop, men det är ju smaksak, det behöver inte vara gurka och ketchup men ni förstår vad jag menar.

I samhället så finns det också exempel på sådana situationer.
T.ex. när någon träffar en person som är motsatsen av en själv men i slutändan förstår man att det var "meant to be" eller mat som är helt olika men men smakar jättegott tillsammans.

"Kan man vara för olika?"

"Är det dåligt att vara lika?"

("Finns det någon mat som inte är god tillsammans med en annan?")

Detta var tre utav de budskapen jag hitta och blev berörd av.

//F

Likes

CommentsJag tyckte filmen var ok. Typ som jag förväntat mig. Men det var dåligt att de hade tagit bort så många person som jag tyckte var ganska viktiga t ex Niclaus.

Det som nästan alltid händer när man har läst en bok och ser filmen efter hände, personernas utseende var inte som man tänkt sig. Enligt mig såg Rebecka jättegammal ut och jag hade tänkt mig Vanessa mörkhårig, men i filmen var hon blond. Dock var Minoo exakt likadan i mitt huvud som i filmen. Fast jag kan inte säga att jag tyckte att skådisarna var jättebra.

Många scener var ihopklippta och förändrade vilket jag störde mig på. Ibland så hade de bara hoppat över saker och sen så ploppar något av det in, så om man inte hade läst boken skulle man ju inte fatta vart det kom ifrån, fast man skulle antagligen inte tänka på det heller. MEN ÄNDÅ!!

Effekterna var faktist bättre än vad jag trodde. Röken som Minoo hade runt sig såg ganska bra ut. Dock så var det en sak som var lite fail. När folk ramlade såg det jättefake ut.

Och såklart det som var det värsta av allt. Att det var på svenska. Det kanske låter jättetaskigt men svenskan "fjantifijerar" hela filmen. Allt blir bara fel i öronen, usch! Om den hade varit på engelska hade den varit betydligt bättre. Det är lite dumt att språket kan spela en så stor roll i det hela men det gör den.

Säg gärna några av era åsikter!

//F

Likes

Comments

​Jag tycker att filmen var helt okej, men jag blev nästan lite irriterad, (haha) eftersom de hoppade över en hel delar och flera viktiga personer. Det var lite tråkigt tycker jag, men det förstår jag ändå för annars skulle filmen bli jätte lång.

Om jag inte redan hade läst boken skulle jag tycka den var bra. Dock lite för mycket "fake" för mig, jag är inte så jätte förtjust i fantasy. 

/M


Likes

Comments