Ryktesskurkar och Mayatestamentet

Barnböcker , Roman, Sci-fi

I klass 4 A går Tuhang vars familj driver en thairestaurang. Plötsligt börjar det uppkomma elaka rykten om thairestaurangen som påverkar familjens försörjning och riskerar att familjen måste flytta tillbaka till Thailand. Det kan ju inte Tuhangs klasskamrater acceptera och de ska nu försöka hitta #ryktesskurken för att sätta stopp på de elaka ryktena. Som tur är har en tjejerna i klassen de datakunskaper som behövs för att luska ut vem det är som sprider dessa rykten i orten. Ledtrådarna leder till skolan där eleverna går på. Kan det verkligen vara rätt?

Det känns som detta är en viktig bok, främst för barn som börjar vara på nätet och på  sociala medier. Det illustrerar hur lätt det är att börja sprida elaka rykten och att sedan gömma sig bakom nätets anonymitet, utan att ta hänsyn till vad ryktena har för effekt på offret.Tänker att detta är en bra bok som är lämplig för barn i åldrarna 9 - 13 år.

Boken får 👧👦👧👦/5 och den finns att köpa på Bokus och Adlibris

En av de saker som jag gillar allra mest med bibliotek, förutom att man får låna hur mycket böcker som man kan läsa gratis, är att man även kan hitta böcker som har några år på nacken och som man inte gör talas om så mycket längre.
En sådan bok är Mayatestamentet som jag hittade på mitt senaste biblioteksbesök och jag fastnade för titeln.

Det är december 2012 och Michael Gabriel sitter inspärrad och isolerad på ett mentalsjukhus. Han påstås vara paranoid schizofren, både pga tidigare våldsamt beteende men även för att han tror att hans pappa, arkeologen, var nära att lösa gåtan med mayaprofetian.
Psykiatridoktoranden Dominique Vasquez får i uppdrag att behandla Michael men hon börjar ifrågasätta om Michael verkligen hör hemma på mentalsjukhuset och när den 21 december börjar närma sig, desto mer märkliga saker börjar inträffa runt om i världen.

Historien är intressant och "intelligent" och  om jag gillade genren sci-fi hade jag förmodligen tyckt att boken var väldigt bra. Tyvärr har jag lite svårt för den genren och hade väl egentligen förväntat mig något annat när jag lånade boken.
Men nu har jag äntligen, även om det var oplanerat, läst en bok som har inslag av sci-fi.

Boken får 🚀🚀/5 och den finns att köpa på Bokus och Adlibris

Gillar

Kommentarer