UVI, avläsning, och...Tullinge gymnasium??

Igår var det dags för UVI-laborationen, den inkluderade 4 metoder, nitrit-test, gramfärgning, bakterieodling och resistansmätning. De två sistnämnda behöver ju odlas fram, så bakterierna inkuberades och avlästes idag (onsdag). Men nitrit-testet och gramfärgningen kunde utföras under gårdagen, det var kul och återigen vill jag skicka ett tack till Åsa (gammal lärare) för att vi redan fått öva på gramfärgning så att jag ändå hade koll på vad jag höll på med. Det verkade som om jag och de andra som gått på Tullinge Gymnasium var de som hade koll på vad gramfärgning faktiskt är, (även om vi pratat om gramfärgning tidigare men inte utfört det).

Så idag, avläsning, min grupp drog det kortaste strået och fick den sista avläsningstiden. Kl. 15-17, och självklart började vi ca 30 minuter sent då den tidigare gruppen gick över, så vi slutade ca 17.15. Men i övrigt så var labben rolig att göra och det var kul att få se resultatet av våra odlingar. Jag kom fram till att bakterien i mitt prov var Enterococcus faecalis, och ja, ni kan ju se på bilderna nedan hur fin blå färg som bildades på UTI-plattan, blev nästan förvånad (ni kan dock ignorera att jag råkade skära lite i agarn med min ögla...det skadade ju inte bedömningen iaf)

Bilden till vänster är mitt resultat på resistansplattan, där bakteriernas känslighet mot antibiotikan mättes upp i SIR-skalan med hjälp att mäta zondiametrar. SIR-skalan står för; känslig, intermediär, resistent. Som ni kanske kan se var det mycket bakterietillväxt kring CFR-antibiotikan, detta innebär att den är resisten mot den antibiotikan, vilket just Enterococcus faecalis naturligt ofta är.

Men titta! Vilken fin namnskylt jag hade fått utskriven, denna fick jag ha under kvällen då jag besökte Tullinge gymnasium. Jag blev inbjuden tillsammans med massa andra tidigare studenter att vara med på deras öppet hus, så att de potentiella eleverna skulle kunna få prata med oss, både om hur vi tyckte Tullinge var, men även om för att ge dem en liten inblick i vad man kan göra efter gymnasiet.

Det var trevligt och god middag fick jag oxå, även om jag var lite sent dit så Åsa hade fixat en matlåda till mig <3. Men jag gick ju helt ärligt inte dit för elevernas skull, min anledning var lite mer självisk än så. Jag ville ju faktiskt bara dit för att få träffa Åsa och Tina igen, två underbara lärare som verkligen haft en påverkan på mitt val att börja läsa till BMA. Hade jag inte fått ha dem i de kurser jag hade, ja då hade jag nog inte fått upp ögonen för BMA-utbildningen. De gjorde verkligen gymnasietiden bättre och man märkte att de ville att vi skulle lära oss och att vi skulle lyckas. Jag har fått så mycket hjälp från vad de har lärt mig till de kurser jag haft hittills. Så det var otroligt kul att få träffa dem igen, men måste säga att det ändå var lite trevligt att prata med potentiella Tullinge-elever och svara på lite frågor om både Tullinge gymnasium men även om hur jag känner att de påverkat och förberett mig inför universitets-studierna.

En rätt så härligt dag helt enkelt! Nu måste jag sova, imorgon blir det att skriva labrapport hela dagen, sen ska den in. Godnatt!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229