Patologi och blod-labb

I fredags hade vi en föreläsning kring klinisk patologi och den handlade i princip om cytologi och då om cellförändringar. Så vi fick lära oss om Pap-smears (papanicolaou-test) och vad det är man ser. Sen fick vi även lära oss hur vi känner igen abnormaliteter osv.
Efter föreläsningen var det nämligen dags för seminarium i mindre grupper, och då fick vi ut massor av bilder från Pap-smears där vi skulle identifiera vad det var för typ av cell man såg. Vi fick även ut massa frågor kring cytologin och Pap-smears-resultat som vi fick besvara.

Men nu, till det roliga, som jag har väntat på, LABB! Äntligen var det dags att laborera igen, jag ska tydligen skriva min labrapport om blodlaborationen som jag utförde idag, vilket känns skönt, för den är inte lika avancerad och kräver definitivt mindre tid än UVI labben som jag ska göra imorgon. Dock är det nog lättare att diskutera kring resultatet från UVI-laborationen, men så får det vara.

Blodlaborationen gick alltså ut på att vi tilldelades ett blodprov (inte helblod utan erytrocyter) och sen skulle vi göra en 5% blodsuspension samt använda oss av (monoklonala) antikroppar för att göra en akut blodgruppering enligt AB0- och Rhesus-systemet. Det gick bra och jag fick så otrolig tydliga resultat på båda testerna som jag skulle analysera så det finns ingen tvekan om att allt stämde. Det var väldigt skönt, samtidigt som ett mindre tydligt resultat hade gett mig mer att diskutera i min rapport, men igen, hellre att jag fick ett resultat, och ett bra sådant, än inget eller ett felaktigt.

Imorgon är det dags för UVI-laboration, men vad jag har fått höra arbetar vi inte med urin, vilket är rätt logiskt eftersom skolan skulle behövt köpa in det annars och sen se till att rätt bakterier finns i det osv för att laborationen inte skulle vara så krånglig för oss T1:or. Istället verkar det som att de arbetar med någon typ av buljonglösning där handledaren har tillsatt specifika bakterier i olika prover. Men mer om den laborationen senare.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229