Ny vecka. Tenta, praktiskt prov; avklarat! Nytt moment påbörjat!

Så nu har ytterligare en vecka gått av utbildningen, i tisdags hade vi praktiskt prov för moment 3 i FyLaDi. Detta gick ut på att vi skulle kunna redogöra för palpatorisk blodtrycksmätning samtidigt som vi skulle kunna utföra en auskultatorisk blodtrycksmätning på en "patient" (igen, en kurskamrat som man blivit lottad med på morgonen).

Jag var super-duper nervös! Det var ju nästan löjligt, och ni kan knappt förstå hur löjlig jag kände mig efter att jag var klar för allt gick ju jättebra. Jag hamnade med Jana, supertrevlig tjej som jag pratat med en del, särskilt under våra laborationer. Så det kändes ju bra att det var någon som jag ändå pratat med tidigare och inte någon total främling. Vi behövde inte ens vänta då vi var bland de första att bli utlottade och fick därför gå in och göra testet framför en handledare direkt.
Handledaren var så snäll, han såg nog att vi båda var oroliga, Jana mindre än mig, och gick så lugnt och pedagogiskt igenom vad vi skulle göra (alltså inte hur det utförs, för de behövde vi ju visa att vi kunde haha, utan mer hur upplägget skulle se ut) och sa att vi bara skulle ta det lugnt och att vi inte behövde oroa oss över nåt. Sen började vi med att jag redogjorde för hur palpatorisk blodtrycksmätning görs och vad man kan mäta med det. Därefter fick jag agera patient när Jana fick göra sin auskultariska mätning, efter det var det min tur. Sen vart de klart! Bara sådär! Jag tror allvarligt att det tog ca 5 min från att vi gick in i rummet och att handledaren började prata till att vi gick ut och kunde gå hemåt.

Men skönt var det, och jag kände mig minsann löjlig när jag satt på bussen påväg hem och insåg att jag varit orolig i över 3h för ett test som skulle ta <5min och dessutom inte var särskilt svårt. Menmen, sån är ju jag. Hellre att ha panik och att det går bra än att känna mig säker och att det inte skulle gå bra liksom.

Dagen efter var det dags för att skriva en tenta, men på ett nytt sätt än vad jag gjort tidigare. Denna gång var det inte någon 3h tenta som vi behövde sitta i en tentasal i. Nej, denna tenta var ett quiz, i Canvas, som jag satt och skrev i mitt kök samtidigt som jag drack te.

Det var 12 frågor och man kunde få 14 poäng (minst 10 för att bli godkänd). Tenta-tiden var alltså på 1h, vilket inte ens hade behövts. Jag skrev tentan (det var flervalsfrågor) på 14 minuter, och så blev den rättad direkt. 14/14 poäng. YAY.

Kom på att jag glömde nämna hur Människokroppens tentamen gick, den där jättelånga som var kring massa olika moment. Jag fick godkänt! Gud va skönt, och med ganska bra marginal ändå så jag hade kunnat ha fel på flera frågor och ändå klarat mig, men skönt att det gick så bra som det gick!.Så där ser ni, jag oroade mig inför ännu en sak som kom att gå bra. :)

Nu har även ett nytt moment börjat, tenta-quizet och det praktiska provet var examinationen för moment 3 i FyLaDi, så idag började moment 2 i samma kurs (Ja, jag vet, de är i konstig ordning, 3 före 2, jag har stört mig väldigt mycket på det).

Vi inledde kursen idag med en genomgång i kamratgranskning och i princip hur det utförs och vad man ska tänka på. Sen gick vi lära oss om hur vi skriver en laborationsrapport på KI, ett sätt som skiljer sig lite från gymnasiet ändå. På eftermiddagen hade vi kursråd och därefter en föreläsning i provanalyser inom laboratoriemedicins diagnostik. Nästa vecka ska vi äntligen få laborera igen, men jag är mindre taggad på att vi ska skriva en labrapport.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229