Min första VFU!

Jag är ju verkligen bäst på att time:a saker så dagen innan jag skulle ut på min första VFU (vilket egentligen bara var en skuggning och ingen riktigt VFU) ja då lyckades jag ju helt klart bli sjuk. Usch för det. Menmen.

Till skuggningen: Alla elever blev tilldelade en arbetsplats de skulle besöka, på de flesta ställen var det 2-4 st elever. Jag var tillsammans med Zakaria på Klinisk Immunologi i Huddinge (så skönt att få vara kvar i Huddinge). Vi började vid 9 och det var tänkt att vi skulle vara där till 16.00 men efter 15.15 fick vi gå hem, då hade vi fått se alla metoder de utför där och fått lära oss om vad man kan göra med en sådan inriktning.

Vi började dagen på avdelningen transfusionsmedicin, där vi fick vara med om utförandet av PCR och elektrofores och fick själva hjälpa till att analysera resultaten från elektroforesen. På transfusionsmedicin arbetade det mycket med stamcellsdonationer och att undersöka om patient och donator var kompatibla. Men de arbetade även med njurtransplantationer. Det var en intressant morgon där vi fick se och höra mycket om de olika metoderna och varför olika analyser är viktiga att utföra på olika patienter.

Efter två timmar så gick vi på lunch och sen hamnade vi på cellimmunologi, den andra disciplinen på klinisk immunologi på Huddinge sjukhus. Personligen tyckte jag att det var just eftermiddagen som var mest intressant eftersom det var då jag fick höra om flödescytometri. Jag tyckte att det var mest intressant eftersom jag lärt mig om metoderna som vi hörde om på förmiddagen och fått utföra en gel-elektrofores förut.

Flödescytometri utförs på Klinisk immunologi med två olika metoder men som ger samma resultat. Den ena utförs nästan helt i maskin medan den andra metoden delvis består av handarbete. Från båda metoderna får man ut flertalet diagram och grafer där de vita blodkropparna är separerade: till lymfocyter, monocyter samt granulucyter. I andra diagram separeras även T- celler och B-celler från varandra (dvs. T- och B-lymfocyter).


I allmänhet var det en väldigt bra dag, annat än att jag endast kunde hålla mig uppe tack vare Ipren och alvedon och alla andra tabletter jag tog. Men vi fick träffa jättetrevliga handledare och hela dagen fick mig bara att se fram emot min utbildning allt mer.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229